Nauczanie indywidualne/kwalifikacje n-li

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

krisss974
Kto: nauczyciel

Nauczanie indywidualne/kwalifikacje n-li

Postautor: krisss974 » 2010-12-17, 08:18

Do naszej szkoły zgłosił się nauczyciel z zapytaniem: kto ma kwalifikacje do uczenia dziecka z orzeczeniem do kształcenia specjalnego, II etap edukacyjny.

Godziny zlecone pedagogowi wspomagającemu, więć wyraźny sperzeciw ze strony nauczycieli przedmiotów. Dyrekcja jest nieugięta - ma być pedagog specjalny, choć to tylko pedagog specjalny, a nie matematyk czy polonista. Dziecko z upośledzeniem lekkim.

Jak to jest zgodnie z prawem? Wielu osobom wydaje się, że dyrekcja nie może. Znalazłem w necie, że obowiązkiem dyrektora jest pozyskac takiego nauczyciela, np. polonista+oligo za wszelką cenę, np. prosząc o pomoc nauczycieli ze szkoły specjalnej.

niutek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane, Inne

Re: Nauczanie indywidualne/kwalifikacje n-li

Postautor: niutek » 2010-12-17, 12:06

tak masz rację, powinien go pozyskać, ale to dyrektor decyduje. w sytuacji gdy nie ma takiego nauczyciela to może wziąść n-la tylko z oligo.

ps. jest to całkiem powszechne. :D

Awatar użytkownika
mateoo
Przedmiot: Muzyka

Postautor: mateoo » 2010-12-17, 12:39

Oligofrenopedagog jest n-lem wspomagającym i ma kwalifikacje do prowadzenia wszelkiego typu zajęć z dziećmi niepełnosprawnymi. Często jest tak, że nauczyciele przedmiotu kończą jakiś kilkugodzinny kurs z pedagogiki specjalnej i wtedy to oni pracują na danym przedmiocie w charakterze nauczyciela wspomagającego.
Sztuka jest pokarmem duszy.

krisss974

Postautor: krisss974 » 2010-12-17, 14:25

Jestem oligofrenopedagogiem od 12 lat. Oligo daje kwalifikacje do pracy:
z lekkimi w klasach 1-3, a z głębiej na wszystkich etapach. Pozostałe zajęcia, które można prowadzić to zajęcia o charakterze terapeutycznych, np. rewalidacja.

Gdyby sytuacja miała miejsce w gimnazjum, to jak pedagog specjalny może uczyć fizyki lub chemii. Tak samo jest z językiem angielskim.

Zadzwoniłem w tej sprawie na APS. Odpowidź brzmi: oligofrenopedagogika nie daje takich kwalifikacji, muszą to być nauczyciele konkretnych specjalności+ np kurs kwalifikacyjny. Gdyby oligo dawała takie kwalifikacje, to w szkołach specjalnych pracowali by sami pedagodzy specjalni, a nie specjaliści z poszczególnych przedmiotów.

COś mi się wydaje, że u podstaw tej decyzji leży oszczędność, dać n-lowi dodatkowe godziny, a nie zatrudniać nowych n-li.

Wróć do „Prawo oświatowe”