Problem ze studiami nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kuuupiec
Przedmiot: Język niemiecki

Problem ze studiami nauczyciela

Postautor: kuuupiec » 2011-01-01, 15:12

Witam koleżanki i kolegów! :D
Jestem nauczycielem j. angielskiego. Pracuję w szkole drugi rok, w pierwszym roku mojej pracy miałem 1/2 etatu a teraz 3/4. Posiadam tytuł licencjata z przygotowaniem pedagogicznym. Oprócz mnie wszyscy nauczyciele z mojej szkoły posiadają tytuły magistrów. W pierwszym roku mojej pracy nie zaczynałem studiów magisterskich w obawie, że nie pogodzę ich ze stażem na nauczyciela kontraktowego. Okazało się, że staż nie był taki straszny i mógłbym śmiało pogodzić go ze studiami mgr. Trudno, straciłem rok. W tym roku akademickim podjąłem studia magisterskie i poinformowałem o tym dyrekcję mojej szkoły, która zgodziła się zmienić mi plan zajęć w piątki tak abym mógł bez przeszkód dojeżdżać na zjazdy. Niestety byłem zmuszony zrezygnować z tych studiów z kilku powodów. Po pierwsze ze względów finansowych, czesne na tych studiach to prawie 800 zł miesięcznie czyli prawie tyle ile zarabiam, po drugie miałem problemy czysto merytoryczne (różnice programowe itp.) oraz kłopoty z dojazdem. O rezygnacji ze studiów nie poinformowałem dyrekcji. Dobrze czy źle zrobiłem? I druga sprawa czy jeśli prawda wyjdzie na jaw, że ten rok nie studiuję to czy mogą mnie zwolnić? Mam umowę na 1 rok szkolny, zastanawiam się czy fakt rezygnacji przeze mnie ze studiów uzupełniających może mieć dla mnie negatywne skutki w pracy.

Pomóżcie :? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Problem ze studiami nauczyciela

Postautor: vuem » 2011-01-01, 15:33

Przecież masz wystarczające kwalifikacje, by pracować. Kiedy ulegną przepisy zmianie i posiadanie mgr będzie niezbędne chyba nie wiadomo, pewnie będziesz musiał uzupełnić wykształcenie, ale na obecna chwilę nie widzę powodu do zmartwień.

Jeśli stajesz "na wysokości zadania" i spełniasz oczekiwania dyrekcji, to nie ma powodu, by Cię zwalniać.

Co do kwestii poinformowania? No cóż, zapewne dobrze jest dyrekcje o "przerwie w studiach" poinformować. Na pewno zrozumie powody. A i chyba nie będą robić "rewolucji w planie" z powodu "bezprawnych wolnych piątków", może jednakże wezmą pod uwagę Twoją dyspozycyjność i zechcą w tym dniu "wykorzystać" Cię.

kuuupiec
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: kuuupiec » 2011-01-01, 15:44

To znaczy ja nie mam piątków wolnych, mam 2 zajęcia od 7.30 do 9.10 :)

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-01-01, 17:31

Zrozumiałem tak, jakbyś miał zupełnie wolne :wink:

Wróć do „Prawo oświatowe”