Nieklasyfikacja, choroby itp

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Vercon
Przedmiot: Biologia

Nieklasyfikacja, choroby itp

Postautor: Vercon » 2011-01-19, 19:13

Jak w tytule, wyszło na to, że jestem nieklasyfikowany z j. angielskiego (52% nieobecności - jedna lekcja/godzina), co więcej - może mi też wyjść nks z chemii, biologi lub fizyki, to przez moje spore zachorowalności, no i tu nasuwa się pytanie, co zrobić w takiej sytuacji? W sprawie j ang poszedłem zapytać się, czy jest możliwość wyrownania sobie tych niebocenosci poprez 2gi semestr i ewentualnie w czasie 2giego sem zaliczyć jakoś ten 1szy, bez konieczności pisania tego cholernego egzaminu. :/ Niby jest taka możłiwość, ale co z innymi przedmiotami, nie chcę pisać 50 egzaminów, mam średnią ~4.0, zależy mi na nauce i tak dalje, nie wyobrażam sobie powtarzać klasy, sporo chorowałem i tak wyszło. :/ Co mogę zrobić?

pozdrawiam,
Vercon

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Nieklasyfikacja, choroby itp

Postautor: vuem » 2011-01-19, 19:22

No ale jeżeli się systematycznie uczysz, to napisanie nawet kilku egzaminów nie będzie dla Ciebie problemem.

Masz jakieś oceny z przedmiotów zagrożonych nie klasyfikowaniem?

Co do średniej, to się nie martw, bo przecież liczysz na przymrużenie oka i wstawienie Ci oceny poniekąd za friko. nawet jeśli udałoby Ci sie kogos przekonać, to przecież 4 Cu nie wstawi.

Dasz radę, zdrowie najważniejsze:)

Awatar użytkownika
Vercon

Postautor: Vercon » 2011-01-19, 19:24

Mam:
z angielskiego chyba 7-8 ocen
z chemii 4 i jutr pisze spr (ale mam 1 w tygodniu)
z biologii 3 oceny
z fizyki chyba 6, 3x3, 2x1 i jutro pisze spr

btw czy to jest ocena za 1 semestr, wiec jak nie zdam egzaminu to oficjalnie nie zdaje, czy co?

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-01-19, 19:31

Vercon, zazwyczaj w szpitalu funkcjonuje coś w rodzaju szkoły dla osób, które muszą spędzić tam zostać na dłużej. Na prowadzonych tamże "lekcjach" zazwyczaj bardzo łatwo zdobywa się pozytywne oceny. Nie miałeś takiej formy edukacji?
<3

Awatar użytkownika
Vercon

Postautor: Vercon » 2011-01-19, 19:31

Nie, nie miałem.
Pround, founder and member of the Nephilims. Don't forget it.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-01-19, 19:32

No cóż, biorąc pod uwagę Twoje nieobecności nauczyciel ma prawo podjąć decyzję o nieklasyfikowaniu. Jeśli znając Ciebie uzna, że może Ci zaufać, a to co osiągnąłeś do tej pory wystarczy, by ustalić pozytywna ocenę, to ja ustala.

Spróbuj porozmawiać, o ile jeszcze masz na to czas.

Verconie, o otrzymaniu promocji do następnej klasy decyduje ocena ustalona podczas klasyfikacji rocznej, więc świat się jeszcze nie zawali. Na pewno uda Ci się zadbać o bezpieczną sytuacje w drugim semestrze.

I popraw swój profil...chyba, że wpadłeś na chwilę;)

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-01-19, 19:34

To aż dziwne. Ale skoro byłeś hospitalizowany, to z pewnością masz wypis ze szpitala. Zazwyczaj nauczyciele idą na rękę osobom, które z niezawinionych przez siebie powodów były nieobecne. Porozmawiaj z nimi, w razie czego możesz pokazać wypis na potwierdzenie swoich słów.
<3

Awatar użytkownika
Vercon

Postautor: Vercon » 2011-01-19, 19:34

tak poprawie, ale jak mam 1 na 1 sem jak nie zdam egazminu, np a w 2 sem mam dostateczny to wychodzi mi dopuszczający , tak?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-01-19, 19:40

Nauczyciel ustala termin i sposób zaliczenia materiału zrealizowanego w pierwszym półroczu, a ocena roczna nie musi być średnią arytmetyczną, choć tak często bywa.

Tak więc zawalając 1 semestr nie uciekniesz przed koniecznością jego zaliczenia.

Awatar użytkownika
Vercon

Postautor: Vercon » 2011-01-19, 19:41

No więc jak nie zdam to nie przechodzę? to bezsensu, jakbym miał celujący na drugi semestr i 1 na pierwszy to co? :o u nas jest średnia ważona i na końcu roku wszystkie oceny sie sumuje i liczy średnią ocen - średnią ważoną.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-01-19, 19:43

Vercon pisze:jak mam 1 na 1 sem jak nie zdam egazminu, np a w 2 sem mam dostateczny to wychodzi mi dopuszczający , tak?

Na koniec roku otrzymujesz ocenę za cały rok pracy. Jeżeli nauczyciel uzna, że nadrobiłeś zaległości, bo na przykład wcześniejsze wiadomości były niezbędne do opanowania bieżącego materiału, to wtedy możesz mieć dostateczny. Może też być taka sytuacja, że będziesz musiał dodatkowo zaliczyć wcześniejszy materiał.
Może też być i tak, że biorąc pod uwagę wcześniejszy niedostateczny, nauczyciel wystawi na koniec dopuszczający.
Zawsze warto na ten temat z nauczycielem porozmawiać.

Awatar użytkownika
Vercon

Postautor: Vercon » 2011-01-19, 19:45

Czyli jednak da się obejść ten egzamin jeśli się dobrze 'dogada' z nauczycielem?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-01-19, 19:47

To decyzja nauczyciela w jaki sposób i na jakiej podstawie ustala ocenę roczną. Skoro wiesz, że Twój nauczyciel robi to na podstawie średniej ważonej, to OK.

Ale chyba nie przypominam sobie jednak nauczyciela, który byłby na tyle nierozsądny by podarować uczniowi ten pierwszy semestr i przejść nad jedynką do porządku dziennego. No bo poza pewnymi wyjątkami trudno bez opanowania pierwszego semestru opanować drugi.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-01-19, 19:48

Vercon pisze:Czyli jednak da się obejść ten egzamin jeśli się dobrze 'dogada' z nauczycielem?

Dogadać to się masz w przypadku oceny niedostatecznej z tego egzaminu.
Wtedy musisz porozmawiać i spytać, czy masz możliwość zaliczenia materiału, z którego dostałeś niedostateczny i ewentualnie w jakim terminie.

Awatar użytkownika
Vercon

Postautor: Vercon » 2011-01-19, 20:04

No ale jeśli bez egzaminu np jakoś bd chciał zaliczyć w 2 sem pierwszy, robić jakeiś prace dodatkwoe, coś pisać jakeiś kartkówki czy cokolwiek, nie wiem. WIEM,że na takim egzaminie zeżrą mnie nerwy, nie będę nic pamiętał i skończę się tak, że nie zdam ze średnią 4,0, która jest chyba 3cia/4 w klasie... a średnia klasowa to chyba z 2,67... nie ma tu za wielu "orłów"...

BTW ten egzamin pisany jest w sierpniu chyba? czy czerwcu? na koniec roku jakoś przecięz to jak się moge dogadać , skoro to juz koniec?

Wróć do „Kącik uczniowski”