problem z drukarką

czyli jak zaprzyjaźnić się ze swoim komputerem, którego nie można wyrzucić przez okno

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

problem z drukarką

Postautor: malgala » 2011-01-22, 23:29

Mam ten sam problem z drukarką co wczoraj.

Wczoraj pomogło coś takiego znalezionego w necie:

1. Wyłącz drukarkę. I odłącz kabel drukarki.
2. Naciśnij i przytrzymaj przycisk POWER, włącz drukarkę.
3. Wskaźnik (LED) powinny być zielone.
4. Naciśnij i zwolnij przycisk RESUME, wskaźnik (LED) powinien być pomarańczowy.
5. Naciśnij i zwolnij przycisk RESUME, wskaźnik (LED) powinny być zielone.
6. Zwolnij oba przyciski.

Dziś już nie działa. Nadal komunikat, że zbiornik na zużyty atrament jest pełny.

Jak zrobię to co wczoraj, to dioda świeci mi na zielono, ale drukarka jest za to w trybie offline.

Już nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić.

Znalazłam nawet program iP1000GeneralTool_98_2K_XP ale nie mam pojęcia co zrobić.

Jak postępuję zgodnie z wyczytaną instrukcją:

Uruchomić program serwisowy TRYB ZGODNOŚCI WINDOWS XP SP 3 i wykonać następujące kroki:
1. Ustawienie portu USB na ten, pod którym zainstalowana jest drukarka
2. Wybrałem "Get Device ID" (wyświetli nam info nt drukarki)
3. W ramce "Test Print" zaznaczyć "Eprom clear"
4. Wcisnąć przycisk z ramki "Set Destination" - "ip1000"

to nic się nie dzieje.

Jak kliknę w nim coś jeszcze, to się zawiesza.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Dziecię ma sesję i sporo drukowania. Ratujcie.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: problem z drukarką

Postautor: haLayla » 2011-01-23, 00:07

Może od początku. Co z drukarką jest nie tak?
<3

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-01-23, 09:03

Drukarka canon ip1000. Pojawił się komunikat, że zbiornik na zużyty atrament jest pełny.
Poszperałam w necie i znalazłam coś takiego jak napisałam wyżej. Wykonałam te pierwsze czynności, czyli wyłączenie kabla i potem na wciśniętym przycisku włączenia podłączenie go i to wciskanie. Pomogło i drukowała.

Na noc wyłączyłam listwę, do której mam wszystkie przewody prądowe podłączone i na drugi dzień znów drukować nie chciała. Był ten sam komunikat. Jak wykonałam ponownie te same czynności, to okazuje się, że drukarka cały czas jest w trybie offline. Po wyłączeniu jej i ponownym włączeniu oraz kljknięciu drukuj znów informacja o pełnym zbiorniku.

Wczoraj szukałam dalej w necie i radzili skorzystać z programu iP1000GeneralTool_98_2K_XP.
Znalazłam go, ściągnęłam, uruchomiłam i dalej tak jak napisałam.

edzia

Postautor: edzia » 2011-01-23, 10:05

A może spróbować odinstalować i ponownie zainstalować sterownik do drukarki?

jarko
Przedmiot: Informatyka, Historia

Postautor: jarko » 2011-01-23, 10:12

Albo jest coś nie tak z drukarką albo z systemem. Nie zawsze zwykła deinstalacja i ponowna instalacja strwoników pomoże. Jak ktoś wie co robi to powinien zajrzeć do rejestru sustemowego Windows. Ale tu trzeba byś ostrożnym bo jak ktoś się na tym nie zna to może system nie wstać.
Spróbuj podłączyć drukarkę do innego komputera. Jeśli na drugim nie będzie działała to problem z drukarką a tu tylko serwis pomoże. Jeżeli nie masz drugiego komputera to zainstaluj Linuxa i spróbuj z niego drukować. Jeśli nie masz Linuxa to ściągnij tylko napierw przed instalacją dokonaj defragmentacji dysku. Instalacje Linuksów są banalnie proste, instalujesz go na innej partycji tak, że będziesz miala dwa systemy do wyboru podczas startu komputera. Programy do tworzenia i zmiany wielkości partycji są dostępne na początku instalacji Linuksów, tak, że jak masz płytkę z Linuksem to wystarczy zainstalować. Podczas instalacji Linuksa podłącz drukarkę, on sobie ją wykryje i zainstaluje sterowniki praktycznie bez Twojej ingerencji.
Polecam stronę http://distrowatch.com/ tam są prawie wszystkie dystrybucje Linuksa
Można także nie instalować Linuksa ale spróbować uruchomić jakąs dystrybucję live uruchamianą z płytki lub pendriva.
Zawsze warto mieć dwa systemy, to nic nie kosztuje.
Jak dla nauczyciela to polecam http://www.linux-educd.pl/. Bestia nie system.
Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-01-23, 17:52

Dzięki za odzew.
Wykonałam dzisiaj kilkakrotnie te czynności co opisałam pierwsze i na razie drukuje.
Będę chyba jednak myślała o jakiejś nowej w przystępnej cenie i taniej w eksploatacji.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-01-23, 19:49

A myślałaś o urządzeniu wielofunkcyjnym? Jak wymienialiśmy drukarkę, to kupiliśmy taką, która ma oprócz tego skaner i potrafi kserować (niestety, bardzo długo to trwa, ale przydaje się do skserowania dwóch-trzech stron i nie trzeba z domu wychodzić).
<3

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-01-23, 20:22

Jeśli sporo drukujesz, to polecam HP DeskJet 2060 Ink Advantage. Tania w eksploatacji.

Wróć do „Rady i porady dotyczące codziennej eksploatacji komputera”