Nie zrealizowany pkt planu rozwoju. Co teraz?

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

siwa78
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Nie zrealizowany pkt planu rozwoju. Co teraz?

Postautor: siwa78 » 2011-02-02, 14:05

Witam serdecznie wszystkich nauczycieli. W tym roku kończę staż na nauczyciela dyplomowanego i niestety ale nie udało mi się zrealizować jednego z 3 punktów, które sobie założyłam. Chodzi o to, że chciałam ukończyć kurs na egzaminatora gimnazjalnego z języka angielskiego i wziąć udział w pracach komisji. Niestety z niewiadomych względów zawieszono te kursy zanim się zaczęły bo egzaminy z angielskiego są sprawdzane przez komputery. I co mam teraz zrobić z tym fantem? Niestety nie mam niczego dodatkowego "w rękawie" żeby zmienić plan rozwoju. Czy jeśli napiszę, że nie zrealizowałam tego punktu mogą mi nie zaliczyć 3 lat stażu?
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

edzia

Re: Nie zrealizowany pkt planu rozwoju. Co teraz?

Postautor: edzia » 2011-02-02, 22:49

Staż ci zaliczą, bo do ukończenia stażu nie jest wymagane uczestniczenie w pracach komisji jako egzaminator. Po prostu w sprawozdaniu napiszesz, że tego punktu nie zrealizowałaś, bo to i to.

Gorzej, jeśli nie masz niczego w zamian, a nie spełniasz wszystkich wymagań do uzyskania stopnia dyplomowanego. Bycie czynnym egzaminatorem to mocny punkt, niekonieczny sam w sobie, ale do wyboru spośród sześciu.

Musisz więc w tej sytuacji popracować nad spełnieniem innego wymagania z tych sześciu do wyboru, możesz je "spełnić" przecież już po zakończeniu stażu, nawet w ciągu trzech lat. Tyle masz bowiem czasu na złożenie teczki z opisami spełniania tych wszystkich wymagań do kuratorium.

zaq123
Przedmiot: Matematyka

Postautor: zaq123 » 2011-02-12, 22:38

Podczas stażu na mianowanego nie zrealizowałam 3 z wielu założonych punktów.
1. nie ukończyłam kursu na tworzenie stron internetowych
2. nie ukończyłam kursu nt ,,MOL Optivum"
3. nie skomputeryzowałam biblioteki
ad. 1. nie ukończyłam ,,oficjalnego" kursu, ale sama w domu nauczyłam się tworzenia stron i dowodem na to jest utworzona przeze mnie strona internetowa biblioteki
ad. 2 nie ukończyłam, ponieważ zakupiono do biblioteki inny program, więc bez sensu kończyć ten jeśli ma się pracować na innym
ad.3. o komputeryzacji mówiono gdy zaczynałam awans (więc byłam pewna,że w ciągu 3 lat będzie), ale niestety program dopiero zakupiono miesiąc temu i nawet jeszcze nie mam go w ręku tylko jest u dyrekcji :(
co mam w tej sytuacji napisać w sprawozdaniu, żeby było w miarę dobrze. Mam nadzieję, że te niezrealizowane punkty nie przekreślają mojego stażu? Proszę o pomoc i rady.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-02-12, 22:59

Nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale ponieważ jestem kombinatorem to ci podpowiem, że dobrze by było zamiast napisać "nie zrobiłam czegoś", użyć np. określenia "stworzyłam warunki pod powzięcie następujących działań", bądź "udało mi się stworzyć przyczynek do dalszego...".

Zamiast kursu stron internetowych napisz, że sie nauczyłaś je tworzyć. Osoba czytająca pomyśli, że ukończyłaś kurs, a ty pozostaniesz w zgodzie z prawdą, bo przecież umiesz je tworzyć, prawda?
<3

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2011-02-13, 11:38

A ja nie zorganizowałam międzyklasowej wycieczki dla uczniów niepełnosprawnych - nie było pieniędzy, ani nie chodziłam na zajęcia unijne, bo rodzice nie wyrazili zgody. I podałam dokładnie taką argumentację, nie wszystko wyjdzie, czasem coś nie od nas zależy i to se ne da ;)

zaq123
Przedmiot: Matematyka

Postautor: zaq123 » 2011-02-13, 13:29

uff, kamień spadł mi z serca. Ala mam to napisać w sprawozdaniu, czy pominąć i czekać aż ktoś się dopatrzy i zapyta? A może dyplomatycznie napisać, że nauczyłam się tworzyć strony internetowe?Kończę staż 20 lutego i coraz bardziej panikuję!!!!A jeszcze jedno pytanko: jak już złożę wszystkie dokumenty to o terminie egzaminu dowiem się teraz, czy dopiero w wakacje?

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”