Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Przeoczyłam coś? Jedna, a od 2010 r. dwie w gimnazjach i podstawówkach, weszły nowelizacją ustawy KN z 2009 r. O czterech tam nic nie pisze.dushka pisze:Przecież o planowanych 4 godzinach od początku trąbili (co nie znaczy, że to przejdzie). Najpierw dodali 1, teraz 2 a od przyszłego roku w założeniach miały by by 4h.
Była na ten temat szczegółowa interpretacja MEN - jeśli to zajęcia dydaktyczne, to 45 minut, a jeśli opiekuńcze, to 60 minut.byna1 pisze:Jak jest u Was liczona godzina karciana( 2 x 60 min. , czy 2 x 45 min)?
byna1 pisze:Jak jest u Was liczona godzina karciana( 2 x 60 min. , czy 2 x 45 min)?
od przyszłego roku w założeniach miały by by 4h.
Wiem, zauważyłam to. I właśnie tymi planowanymi od początku kolejnymi karciankami byłam zdziwiona. Dlatego zapytałam, czy przeoczyłam coś? Gdzie o nich trąbili?dushka pisze:PLANOWANYCH - a nie pewnych NIGDZIE nie napisałam, że to będzie na pewno Napisałam - od przyszłego roku w założeniach miały by by 4h.
Cytryn pisze:A w ogóle gdzieś takie ankiety były?
Cytryn pisze:Ale mam pomysł- niech sobie te karciane prowadzą tylko ci, co chcą! O, i dostaną honorowy medal( bo za karciane się nie płaci), za "służbę pełną poświecenia" i "realizowanie powołania"
Cytryn pisze:Czyli jakieś tam ankiety były....i co, wszyscy napisali, że owszem chętnie...? Skoro je wprowadzili...Albo po prostu nikt nie przejął się wynikami tej ankiety..albo została sformułowana tak, że odpowiedzi padały "jedynie słuszne"...
Przeciwnie, pytano o konieczność opracowywania programów zajęć, odpracowywania przepadających z różnych powodów, przeznaczenie ich na zajęcia opieki świetlicowej.
Cytryn pisze:oczywiście wszyscy nauczyciele bardzo chętnie zajmą się dziećmi po lekcjach za darmo!
Cytryn pisze:No, a jeśli ktoś ma poczucie misji, to mu się medal należy.
Cytryn pisze:Chcę dobrze wykonywać swoją pracę, ale nie mam ochoty na "pełnienie z poświęceniem misji".
Cytryn pisze:No przecież każdy szanujący się nauczyciel nie napisze, że nie ma konieczności opracowywania programów zajęć, odpracowywania zajęć itp...