etat do podziału z nauczycielem - kto ma pierwszeństwo?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
isztarek
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

etat do podziału z nauczycielem - kto ma pierwszeństwo?

Postautor: isztarek » 2011-03-14, 15:02

Witam,

Chciałam zasięgnąć Waszej porady.
Jestem nauczycielem kontraktowym zatrudnionym w umowie na stałe od roku 2003. W tym roku szkolnym wróciłam do pracy po trzyletnim urlopie wychowawczym. Okazało się, że w przyszłym roku etatów dla nauczycieli mojego przedmiotu jest trochę ponad 3 (i ew. możliwość częściowego pouzupełniania godzinami w świetlicy), a samych nauczycieli 5 (jedna X na urlopie wychowawczym, ale planuje wrócić, drugi Y na urlopie rocznym dla poratowania zdrowia, ale też istnieje możliwość, że wróci do pracy, choć planował z niej zrezygnować). Dziś dyrektor szkoły oznajmił mi, że ja i nauczyciel Z, którego przyjął w zastępstwie za mnie kiedy byłam na urlopie wychowawczym, a rok temu dał mu umowę na stałe, będziemy prawdopodobnie musieli podzielić się etatem. I ja i Z mamy stopień kontraktowego, pozostała trójka - mianowanie.

Jak to wygląda z punktu widzenia przepisów? Przecież dyrektorowi nikt nie kazał zatrudniać na stałe nauczyciela, który początkowo był przyjęty na zastępstwo. A teraz ja i on mamy wziąć pod uwagę możliwość podzielenia się etatem (bo ja technicznie mam możliwość dorobienia - tyle że wówczas w ogóle nie będę widywała mojego dziecka z wyjątkiem nocy, kiedy śpi :( )
Jestem członkinią związku zawodowego, ale niestety prawnik przyjmuje tylko raz w miesiącu i ten kolejny będzie dopiero w kwietniu, kiedy już decyzja zapadnie.
Jeśli nie zgodzę się na wzięcie połowy etatu, co wówczas?

Pomóżcie - jakie mam prawa, co mogę zrobić??

koma

Re: etat do podziału z nauczycielem - kto ma pierwszeństwo?

Postautor: koma » 2011-03-14, 19:45

isztarek pisze:Witam,

Dziś dyrektor szkoły oznajmił mi, że ja i nauczyciel Z, którego przyjął w zastępstwie za mnie kiedy byłam na urlopie wychowawczym, a rok temu dał mu umowę na stałe, będziemy prawdopodobnie musieli podzielić się etatem. I ja i Z mamy stopień kontraktowego, pozostała trójka - mianowanie.
(...)
Jeśli nie zgodzę się na wzięcie połowy etatu, co wówczas?

Pomóżcie - jakie mam prawa, co mogę zrobić??

Trudno powiedzieć, co zmusiło dyrektora do umowy na czas nieokreślony z Z. Być może dawał na czas niueokreślyny, bo sygnalizowałaś powrót po roku...potem jeszcze raz tak było...Być może musiał wreszcie dac na czas nieokreslony (chociaż powinien "na czas nieobecności" Twojej).
Jest jak jest - zaproponował Wam zatrudnienie w niepełnym wymiarze. Możesz sie nie zgodzić, ale dyrekcja wtedy może Ci w ogóle podziękować za pracę.

Awatar użytkownika
isztarek
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: etat do podziału z nauczycielem - kto ma pierwszeństwo?

Postautor: isztarek » 2011-03-14, 19:59

koma pisze:Być może dawał na czas niueokreślyny, bo sygnalizowałaś powrót po roku...potem jeszcze raz tak było...Być może musiał wreszcie dac na czas nieokreslony (chociaż powinien "na czas nieobecności" Twojej).
Nie sygnalizowałam powrotu, a z tego co wiem, to można zatrudniać na podstawie jakiejś umowy o zastępstwo, więc dyrektor nie był zobligowany przepisami. To była arbitralna decyzja.

Wróć do „Prawo oświatowe”