od kiedy (rok szkolny 2012/2013 ? ) wejdzie w życie szkół ponadgimnazjalnych
język obcy nauczany w systemie międzyoddziałowym ?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Yoka pisze:1. ustalenie testu,sprawdzinau graniczy z cudem, mając zbiorowisko dzieci z różnych klas musisz znaleźć termin taki, aby żadnemu uczniowi nie pzrekroczyć normy 3 spr na tydzień (zgdnie ze statutem danej szkoły)
Yoka pisze:2. jakaś klasa jedzie na wycieczkę lub gdzieśwychodzi poza teren szkoły, ale pozostałe klasy zostają, więc na lekcji masz np. 6 uczniów z 13 i nie wiadomo co robić, lekcje zmarnowane
Yoka pisze:3. uzupełnianie dziennika lekcyjnego graniczy z cudem, mała linijeczka podzielona poziomo na kilka rubryk, tak aby wpisać temat i złożyć parafkę.
Yoka pisze:4. Dorwij każdy dziennik, aby zaznaczyć nieobecność uczniowi i wpisać oceny. N-l musi mieć swój własny dziennik, a potem po dorwaniu dziennika każdej z klas wpisywać z opóźnieniem
Yoka pisze:To tak na szybko co mi się przypomniało.
Yoka pisze:nbie mówię o spr z samego języka, bo są te inne przedmioty w szkole, gdybyś nie zauważył.
Yoka pisze:Ja wiem to z praktyki, i skoro w szkole z tego zrezygnowano, to o czymś to świadczy.
Yoka pisze:A Ty jak najbardziej możesz mieć inną opinię.
Yoka pisze:nie wiem, napisałam, że to było w szkole, w której kiedyś pracowałam. Jak przyszłam, to tylko jeden rocznik szedł tym systemem, bo skoro tak zaczął, to musiało tak być do końca ich toku, a kolejne roczniki już miały podział na 2 grupy w obrębie klasy. Dlatego napisałam to, co sama zaobserwowałam, a w powody dyrekcji nie wnikałam.
Yoka pisze:Napisałam o organizacyjnych sprawach i nie mów mi, że ustalenie sprawdzianu to ta sama trudność, co w przypadku uczenia klasy w podziale na 2 grupy. Bo np. ja w jednej grupie międzyoddziałowej miałam 8 osób z jednej klasy, 4 os. z innej klasy i 1 osobę z jeszcze innej i b.często wypadało tak, że przez okres 2-3 tygodni nie umiałam ustalić termninu testu, bo albo w jednej albo w drugiej albo w trzeciej klasie byłby to 4 spr w danym tygodniu, łącznie z tym, że musiałam brać pod uwagę tę 1 osobę i szanować jej prawa
Yoka pisze:Często bywało tak, że te dwie pierwsze klasy łączone jechały na wycieczkę i wtedy miałam 1 ucznia na lekcjach 3x w danym tygodniu. I co wtedy? To nie były stracone lekcje?
Yoka pisze:Na tym kończę. Nic więcej nie mam do powiedzenia