Konkursy świąteczne itp.

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

jaga111
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Konkursy świąteczne itp.

Postautor: jaga111 » 2011-04-11, 12:37

Od kilku już lat jestem (bezstronnym) obserwatorem licznych konkursów na stroiki wielkanocne, bożonarodzeniowe, palmy, koszyczki itp. zarówno wewnątrz jak i zewnątrzszkolnych. Dziś po obejrzeniu kolejnej wystawki nagrodzonych prac w jednej ze szkół, którą musiałam przypadkiem odwiedzić jak w każdym roku ciśnie mi się na usta pewien prosty wniosek. W konkursach tych uczestniczą nie uczniowie ale rodzice, a często prace pochodzą zwyczajnie ze sklepu. Dlaczego wygrywają prace, które ewidentnie nie zostały wykonane przez dziecko. Zastanawiam się więc jaki jest cel tych konkursów. Dziecko zdolne, które nie może liczyć na pomoc rodziców nie ma w takich konkursach szansy bo jego praca nigdy nie dorówna pracy wykonanej przez osobę dorosłą. Dlaczego nauczyciele kiedy są jurorami w takich konkursach wybierają właśnie takie prace. A może należy zacząć organizować konkursy również dla rodziców. Ot i taka jest moja przedświąteczna refleksja.

ZamekKrynica
Kto: rodzic
Przedmiot: Geografia

Re: Konkursy świąteczne itp.

Postautor: ZamekKrynica » 2011-04-14, 14:23

W zasadzie to trudno się z Tobą niezgodzić,takie stroiki zrobione przez rodziców mijają się z celem,ale jak widać chęć zwycięstwa takiej rywalizacji to zbyt duży cieżar dla rodziców.

Wróć do „Szkolna codzienność”