urlop wychowawczy

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: urlop wychowawczy

Postautor: edzia » 2011-04-28, 21:27

bella pisze:Moja dyrekcja twierdzi, że muszę wziąć urlop do 31 sierpnia.
Dyrekcja nie ma racji, musisz wnioskować o urlop wychowawczy do dnia zakończenia zajęć szkolnych, gdyż nabyłaś prawo do urlopu wypoczynkowego za rok 2011. Wielokrotnie już w tym wątku o tym pisałam.

bella
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: bella » 2011-04-29, 15:09

Edziu, dziękuję za szybką odpowiedź.

Monika Kawka
Przedmiot: Język angielski

urlop wychowawczy na wakacjach??

Postautor: Monika Kawka » 2012-03-21, 18:09

Witam,

Jestem obecnie na 1/2 urlopu wychowawczego, drugie 1/2 pracuję w szkole. Moja córka kończy 4 latka 23 sierpnia 2013 roku. Czy w związku z tym mogę skorzystać z urlopu wych na tych samych zasadach od 1.09.2012 do końca roku szkonego w 2013. Czy tez muszę ten wychowawczy brać również na wakacje 2013 r?

Monika Kawka

tworzenie zespołu szkół a urlop wychowawczy

Postautor: Monika Kawka » 2012-04-04, 18:27

witam,

Pracuję w szkole podst. na 1/2 etatu, jednoczesnie przebywając na urlopie wychowawczym. Od wrzesnia ma powstać zespół i w związku z tą reorganizacją jest wiele niewiadomych. Chciałabym w dlaszym ciągu przebywać na urlopie do konca sierpnia 2013 i jednoczesnie na własny wniosek realizować tylko 9godzin. Obawiam się jednak, ze nowy dyrektor ( lub obecny)po zakonczeniu urlopu wych. moze nie przywrócić mi pełnego etatu, chociaz jestem n-lem mianowanym. Dodam, ze obecny dyr chciałby abym złożyła wniosek o ograniczenie etatu na czas trwania urlopu wych. do konca kwietnia (wiąże się to z arkuszem organizacji szkoły na nowy rok). Nie wiadomo tez czy w związku z powstaniem zespolu wszyscy dostsaną wypowiedzenia i nowe umowy czy tylko aneksy. Proszę o podpowiedź czy wstrzymać się z wnioskiem o urlop wych. do końca czerwca lub lipca (dopóki nie podpisze nowej umowy czy też aneksu), czy tez złożyć ten wniosek teraz gdyz jest to bez znaczenia.

Yoka

Postautor: Yoka » 2012-04-15, 19:32

wcześniej dziewczyny pisały o tym, że miały pare godzin w innej szkole.

Czy powiadamiałyście na piśmie szkołę, w której byłyście na wychowawczym? Bo w przepisach jest, że jeśli podejmie się pracę na umowę-zlecenie, umowę o praće lub prowadzi działalność gosp., to należy powiadomić pracodawcę..

Jakie były rekcje?

magdalenab9

Postautor: magdalenab9 » 2012-05-30, 21:05

Cześć Dziewczyny,
Liczę na to, że pomożecie. Jestem na wychowawczym od 10 marca, dyrektorka poinformowała mnie, że muszę być do końca sierpnia, ale właśnie dowiedziałam się, że ten wychowawczy powinien mi się skończyć wraz z zakończeniem zajęć lekcyjnych (co jest mi niezmiernie na rękę).

Byłam u niej na rozmowie, przestawiałam przepisy z KN - art 67a-c, itp. Tłumaczyłam, że skoro już nabyłam prawo do urlopu, to mogę go wykorzystać, itp. Ona natomiast stwierdziła, że te przepisy są dla niej niejasne, a prawo do urlopu to bym nabyła, gdybym w zeszłym roku pracowała, a byłam wtedy na zdrowotnym. Moje argumenty na temat tego, że prawo do urlopu nabyłam z dniem 1 stycznia 2012, skoro byłam pracownikiem szkoły - przeszły bez echa.

Na koniec rozmowy stwierdziła, że uzgodni to z prawnikiem i zadzwoni do mnie. Ale mogę wywnioskować już teraz, że raczej nie przychyli się do mej prośby skrócenia wychowawczego. I co teraz mam zrobić? Jakimi jeszcze argumentami ją zasypać? Nie chcę tego tak zostawić, bo zależy mi na kasie za wakacje, ale też nie zamierzam biegać z nią po sądach.
Proszę poradźcie mi coś.

Wróć do „Prawo oświatowe”