Jakie wykształcenie

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: Jakie wykształcenie

Postautor: haLayla » 2011-05-07, 13:54

Moi rodzice mają obecnie po 54 lata. Nie wiem, czy z technikum nie było inaczej, ale jestem pewien, że po liceum istniał obowiązek zdawania matury.
<3

leks
Przedmiot: Język polski

Postautor: leks » 2011-05-07, 14:22

Nie wiem co prawda jak wygląda świadectwo z technikum, ale na moim świadectwie ukończenia Liceum pisze wyraźnie, że mam wykształcenie średnie. A przecież dopiero jestem w trakcie pisania matury. Więc wykształcenie mam, ale jeszcze bez matury. Chyba analogicznie jest po technikum.

Awatar użytkownika
JHN
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: JHN » 2011-05-07, 23:29

haLayla pisze:...Jak moi rodzice zdawali maturę, to zdanie matury było warunkiem koniecznym zakonczenia nauki w liceum. Jeżeli ktoś matury nie zdał, to powtarzał czwartą klasę...

Zapytaj, proszę, jeszcze raz o to Rodziców! Gdybym (dawno to było - mój wiek obok, ale zażywam Bilobil) nie zdał egzaminów - dostałbym tylko pierwszą część cenzurki maturalnej, tę o ukończeniu szkoły...
Niezaprzeczalnym jest natomiast, że obecna szkoła ponadgimnazjalna daje wiedzę nieporównywalnie niższą, niż onegdajsza szkoła średnia. Można by brutalnie porównać ją z wiedzą wywieszoną z ośmioletniej szkoły podstawowej!
Fakt: Komuniści wykształcili sobie wrogów - obecne władze nie chcą powtórzyć ich błędu.
Pozdrawiam
PS.
leks pisze:...na moim świadectwie ukończenia Liceum pisze wyraźnie, że mam wykształcenie średnie.

No właśnie... "jest napisane" :P
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!
Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-05-08, 00:37

JHN pisze:
haLayla pisze:Jak moi rodzice zdawali maturę, to zdanie matury było warunkiem koniecznym zakonczenia nauki w liceum. Jeżeli ktoś matury nie zdał, to powtarzał czwartą klasę...

Zapytaj, proszę, jeszcze raz o to Rodziców! Gdybym (dawno to było - mój wiek obok, ale zażywam Bilobil) nie zdał egzaminów - dostałbym tylko pierwszą część cenzurki maturalnej, tę o ukończeniu szkoły...

Zapadł mi ten fakt bardzo w pamięć, bo zawsze moja mamą się podśmiewała, że teraz można skończyć liceum i nie podejść do matury. Ale, jak tylko wróci z wyjazdu, to zapytam. Możliwe, że ja coś źle zrozumiałem. Nie upieram się.

JHN pisze:Niezaprzeczalnym jest natomiast, że obecna szkoła ponadgimnazjalna daje wiedzę nieporównywalnie niższą, niż onegdajsza szkoła średnia. Można by brutalnie porównać ją z wiedzą wywieszoną z ośmioletniej szkoły podstawowej!

Między mną a moją siostrą jest siedem lat różnicy i ja już widzę obniżenie standardów. Nie wspomnę o tym, że wśród gimnazjalistów jest niewzbudzają zdziwienia brak umiejętności sznurowania butów.

JHN pisze:Fakt: Komuniści wykształcili sobie wrogów - obecne władze nie chcą powtórzyć ich błędu.

Komuniści mieli to w program wpisane. Władza radziecka, edukacja i elektryfikacja. Teraz ma się nam po prostu żyć lepiej. Póki co odkryłem trzy drogi do tego celu. Drogi cukier (nie słodzę), droga benzyna (bije po kieszeni) i drogi premier Tusk.

JHN pisze:
leks pisze:...na moim świadectwie ukończenia Liceum pisze wyraźnie, że mam wykształcenie średnie.

No właśnie... "jest napisane" :P

Świadectwo czasów. Czasem czuję się niesamowicie stary. Jakbym nie pasował do tej epoki.
<3

Awatar użytkownika
JHN

Postautor: JHN » 2011-05-08, 12:11

haLayla pisze:Czasem czuję się niesamowicie stary. Jakbym nie pasował do tej epoki.

A co ja mogę napisać :?
Pozdrawiam
PS. Przepraszam - palnąłem literówkę, którą dopiero w cytacie zauważyłem - zamiast "wywieszoną" powinno być "wyniesioną" :oops:
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!

Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-05-08, 12:35

JHN pisze:haLayla napisał/a:
Czasem czuję się niesamowicie stary. Jakbym nie pasował do tej epoki.

W takim razie o sobie już nie wspomnę.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-05-08, 15:30

JHN pisze:
haLayla pisze:Czasem czuję się niesamowicie stary. Jakbym nie pasował do tej epoki.

Nie wiem. Ale wiek ponoć dodaje mężczyznie dostojeństwa i uroku :wink:

malgala pisze:
JHN pisze:haLayla napisał/a:
Czasem czuję się niesamowicie stary. Jakbym nie pasował do tej epoki.

W takim razie o sobie już nie wspomnę.

Szczerze powiedziawszy, to gdyby nie zdeklarowany w profilu wiek, to bym ci dał dużo mniej. Nieco ponad 30. Może to dlatego, że jesteś osobą dość ciepłą. Zresztą wiek jest niesamowicie zdradliwy. Np. miwuesowi dałbym co najmniej dziesięć lat więcej :mrgreen:

Na marginesie dodam, że czasem chciałbym urodzić sie w kilka lat po wojnie. Moja młodość przypadłaby na przełom szalonych lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Dekady Janis Joplin, BMW E3 i rewolucji obyczajowej :roll:
<3

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-05-08, 16:57

haLayla pisze:Szczerze powiedziawszy, to gdyby nie zdeklarowany w profilu wiek, to bym ci dał dużo mniej. Nieco ponad 30. Może to dlatego, że jesteś osobą dość ciepłą.

haLayla, te słowa to balsam dla zmęczonej mej duszy nadmiarem obowiązków i dwudniową wizytą znajomych.

haLayla pisze:Na marginesie dodam, że czasem chciałbym urodzić sie w kilka lat po wojnie. Moja młodość przypadłaby na przełom szalonych lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Dekady Janis Joplin, BMW E3 i rewolucji obyczajowej :roll:

Dla mnie były to cudowne lata. Może dlatego, że to właśnie lata mojej młodości. Chociaż okresu przerwy pomiędzy liceum a studiami z takim rozrzewnieniem nie wspominam, ale cała reszta niezapomniana.

Sitek32

Postautor: Sitek32 » 2011-05-14, 18:50

Witam

Dobr wykształcenie to dziś podstawa.Warto mieć maturę, żeby mieć otwarta drogę na studia. Można też wybbrać polcealną szkołę zawodową. To dobre rozwiązanie. Sam chodzę do ap edukacji w Gdańsku.Można zdobyć wiedzę a przede wszystkim umiejętności. Bez egzaminów wstępnych. Niskie czesne. Polecam :o

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-05-14, 19:34

Trochę wam się target pomylił.
<3

Wróć do „Kącik uczniowski”