Postautor: Edyta1978 » 2011-09-09, 07:12
Dzień Dobry,
Mam do Was pytanie odnośnie studiów podyplomowych. Jestem nauczycielem ang. - jedynym który w szkole nie ma 'zrobionego' drugiego przedmiotu. Od września nie będę mieć już całego etatu, i kazano mi się zastanowić i zacząć działać w celu zwiększenia zakresu swoich kwalifikacji.
Pomyślałam o nabyciu kwalifikacji do nauczania przyrody w szkole podstawowej. Ale...zajrzałam do ofert paru uczelni w woj. śląskim i albo nie ma takiej podyplomówki albo też przeznaczona jest ona dla nauczycieli przedmiotów: geografia, fizyka, chemia, biologia (co na pewno jest założeniem słusznym).
Kiedy już właściwie odpuściłam sobie szukanie dotarłam na stronę jednej szkoły w Bielsku i tam takiego warunku nie było.
Zastanawiam się jednak - czy takie studia podyplomowe nadadzą mi kwalifikacje, przejrzałam jeszcze raz rozporządzenie o kwalifikacjach i wydaje mi się że tak. Może jednak coś przeoczyłam??
Czy nauczyciel z pp po zrobieniu 3semestralnych studiów podyplomowych z Przyrody będzie miał kwalifikacje do nauczania tego przedmiotu w SP??
Jeśli tak - to dlaczego w większości przypadków wymagają kwalifikacji do ww przedmiotów??
Jeśli nie - to gdzie znajdę podstawę prawną?
Serdecznie dziękuję, bo się trochę zagubiłam w tym...