"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

krg54
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Przyroda

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: krg54 » 2011-03-16, 12:20

Moim zdaniem absolutnie nie można tych wycieczek rozliczać z "godzin karcianych", gdyż są one organizowane w ramach jakiegoś projektu, pewnie finansowanego z jakichś extra źródeł, więc i Twoje zajęcia z tym projektem związane są z tegoż źródła finansowane. U nas nie wolno w ogóle zaliczać jakichkolwiek wycieczek do rozliczeń karcianych, chyba że jest to np. wyjazd do teatru grupy kółka teatralnego.

monica0
Przedmiot: Język angielski

Postautor: monica0 » 2011-03-16, 15:41

W projekcie zaplanowano dwie wycieczki jednodniowe i jedną dwudniową. Do tej pory odbyły się już dwie jednodniowe (15h i 10h), ale tylko za dwudniową mam otrzymać rozliczenie za 8h.
Tak to już jest z projektami, że ktoś za to "grubą kasę" wziął...

Wg mnie te jednodniowe powinny być wliczone w rozliczenie godzin karcianych, w każdym z tych dni miałam po 6 lekcji.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2011-03-16, 20:30

ale w praktyce chyba częściej dyrektorzy takie zadania zlecają nauczycielom, którym jakieś tam godziny muszą znaleźć

Właśnie mnie interesuje czy to nie jest jakieś przegięcie (że się tak wyrażę). Mam etat plus nadgodziny - czy faktycznie dyrektor musi mi takie zadanie zlecać i na jakiej podstawie? Jestem nauczycielem a nie opiekunem autobusu, przeprowadzaczem czy panią "STOP". Odpowiedź vuem, mnie nie przekonuje.
"My wish is world's command"

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-03-16, 20:41

Afroditte pisze:Odpowiedź vuem, mnie nie przekonuje.

Afrodite,

Moja odpowiedź nie miała na celu przekonać Cię do prawomocnego uwarunkowania zlecenia określonego zadania przez dyrekcję, tylko sugerowała to, czym - być może - kierowała się dyrekcja robiąc to, bez względu na to, czy jest to poparte prawem, czy nie.

Patrzę tu na tę sytuację z punktu widzenia dobra dziecka, zupełnie z "pozaprawnego" punktu widzenia.

Gdy mój podopieczny kończy ze mną zajęcia i ma udać się na przystanek, a ja wiem, że opieka byłaby wskazana, to idę z dzieciakiem dbając o jego bezpieczeństwo bez "główkowania", czy oby na pewno przepisy tego ode mnie wymagają.

Wg podobnej zasady pomogę starszej sąsiadce zanieść zakupy na piętro.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2011-03-17, 20:19

Rozumiem, vuem, ale gdybym ja traktowała to polecenie tak jak Ty to wyjaśniasz to nie pisałbym postów na forum tylko normalnie poszła i je wykonała.

Zwyczajnie nie mam ochoty wykonywać takich czynności, dlatego chcę dociec czy jest jakaś regulacja prawna. W mojej szkole polecenie zostało wydane w formie rozporządzenia dyrektora a jak wiadomo ten musi opierać się na innych regulacjach, których nie podał.
"My wish is world's command"

jarko
Przedmiot: Informatyka, Historia

Postautor: jarko » 2011-05-18, 21:24

U mnie zaczęło się rozliczanie karcianych tygodniowo, a koleżance co już odrobiła karciane nakazano kontynuowanie, sądzę, że to już przegięcie. Niedługo ma być wycieczka całodniowa ale powiedziałem koleżance, że jak nie będzie można nic odliczyć to ja nie jadę. A niektórym nie zaliczono w pierwszym semestrze. To chore. Macie może jakiś fajny papier co by go wywiesić w pokoju, żeby się odczepili i nie byli tacy papiescy.
Ponieważ mnie zaczepiono ile tych godzin odrobiłem powiedziałem, że robię projekt gimnazjalistów (co jest prawdą) ale widziałem dziką minę, wcześniej miałem zaplanowane co innego ale wtedy nie było mowy o projekcie. Czuję, że jutro usłyszę, że przygotowanie projektu nie można wpisać do karcianych, co za tępota, chyba najgorsza odmiana biurwy, paragrafa.
Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-05-18, 22:49

jarko pisze:Czuję, że jutro usłyszę, że przygotowanie projektu nie można wpisać do karcianych

Mam projekt gimnazjalny i zaliczam go do karcianych.

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-05-18, 23:15

Ja też projekt gimnazjalny wpisuję pod 42.

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2011-05-19, 17:28

Odnośnie odrabiania karcianych - czy pod odrobienie można podciągnąć inne zajęcia, np. jedną z karcianych mam przeznaczoną na indywidualne zajęcia dodatkowe z uczniem mającym nauczanie indywidualne. Uczeń nie zawsze jest obecny - i automatycznie godziny przepadają (do tego wolne itd.). Jednocześnie przygotowuję uczniów do konkursu, co wiąże się z tym, że czasem trzeba zostać po godzinach, innym razem pojechać z nimi na dodatkowe zajęcia (np. w godzinach pracy, ale zanim wrócę z nimi - zwykle 1-2h ponad czas pracy wychodzi). I do tego oczywiście same wyjazdy na zawody (zaczynające się od 13 albo w ogóle odbywające się w soboty). Czy może to być zaliczone jako odrobienie karcianych, które przepadły? Czy to w gestii dyrekcji leży?
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-05-19, 18:00

ann pisze:Czy to w gestii dyrekcji leży?

Tak, dlatego porozmawiaj z dyrekcją.
Przynajmniej częściowo powinny być zaliczone, a za sobotę inny dzień wolny.

jarko
Przedmiot: Informatyka, Historia

Postautor: jarko » 2011-05-19, 19:28

Jakbym przeczuwał, że coś dyrekcja poszaleje. Dziś powiedziala mi, że wysłała zapytanie do prawnika czy przygotowanie projektów można zaliczyć do godzin karcianych. Wymiękam, ciekawe jakie mogłyby być konsekwencje, że w takim wypadku rezygnuję z prowadzenia z projektów gimnazjalnych.
Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-05-20, 09:59

A musisz je prowadzić?

katty

Karciane raz n-ty

Postautor: katty » 2011-06-20, 18:23

Czy sami wybieracie, na co przeznaczycie godziny karciane, czy też jest Wam to może narzucane z góry? Czy dyrektor może nakazać formę realizacji tej godziny? Czy muszę się podporządkować jego decyzji? Szczerze powiedziawszy bardzo mi nie leży przydzielony mi pomysł na przyszły rok, kłóci się z moją wewnętrzną wizją nauczania. Mam poświęcać jedną godzinę tygodniowo na przygotowywanie uczniów do konkursów, drugą na pracę z uczniem słabym. Ta pierwsza budzi we mnie ogromny bunt, nie umiem siebie samej przekonać do uczenia kogokolwiek języka "pod kątem konkursu". Mam nadzieję, że rozumiecie (a w zasadzie czujecie), o co mi chodzi.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2011-06-20, 20:11

Jedna godzina nie tyle może narzucona, co dostaliśmy propozycję sensowną i ją przyjęliśmy, druga godzina dowolnie.

katty

Postautor: katty » 2011-06-20, 20:33

U nas obie narzucone, jedna sensownie, bo na pracę z uczniem słabym, co się rozumie samo przez się. Druga była dowolna ale jak widać przestała być.. :(

Wróć do „Prawo oświatowe”