Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
edzia pisze:To się udziela, taka olewacka postawa, takie nastawienie do wykonywanej pracy.
A może na podstawie obserwacji, hm?Adriannn pisze:Ty już masz to za sobą? Bo rozumiem, że piszesz o sobie teraz?
Chyba się nie rozumiemy. Nie to mam na myśli.aania84 pisze:Mogę uważać, że system szkolenia kierowców w PL jest zły i zdać przy tym prawo jazdy. Mogę uważać, że oświata źle funkcjonuje i wywiązywać się przy tym z obowiązków.
Nie martw się mną.Adriannn pisze:Edzia nie odróżnia postawy od poglądów.
Adriannn pisze:Edzia nie odróżnia postawy od poglądów.
Adriannn pisze:Funkcja wychowawcza szkoły nie istnieje, jest tylko szkodliwą próbą wychowania wszystkich obywateli w identyczny sposób. Jest to krzywdzące, okaleczające, tłamszące, równające do przeciętności.
Adriannn pisze:Taka jest prawda. Wiem jednak, że ciężko to przyjąć do wiadomości jak się od kiludziesięciu lat stoi pod tablicą i gada te same banały.
Jeśli opierasz to na swoich doświadczeniach (jako uczeń i jako młody nauczyciel), to mi cię po prostu szkoda.Adriannn pisze:Wiem, że wychowawcza funkcja szkoły jest po prostu iluzją
O rany, ileż razy jeszcze będziesz swą młodość wystawiał tu jako niewątpliwą (jedyną?Adriannn pisze:Licząc od szkoły podstawowej po studia, to jestem uczniem już od 17 lat . W przeciwieństwie do niektórych nauczycieli, którzy wrośli już dawno w swoją nieomylną rolę, potrafię się postawić w roli ucznia, bo nim jestem.
edzia pisze:Uczyć młode pokolenie zaczynają nauczyciele, którzy otwarcie się przyznają, że trafili do tej pracy z braku laku albo wręcz z wyrachowania, że nawet nie zamierzają szukać kszty powołania w sobie do tej pracy, nie zamierzają serca włożyć w tę swoją pracę, nie przeszkadza im to zupełnie.
edzia pisze:Uczyć młode pokolenie zaczynają nauczyciele, którzy otwarcie się przyznają, że trafili do tej pracy z braku laku albo wręcz z wyrachowania, że nawet nie zamierzają szukać kszty powołania w sobie do tej pracy, nie zamierzają serca włożyć w tę swoją pracę, nie przeszkadza im to zupełnie.
Chyba tak.haLayla pisze:Czujesz się zaskoczona?
Ale możesz czuć się odpowiedzialnym za kształtowanie młodego pokolenia. Możesz tę pracę wykonywać z sercem, a możesz i bez.Adriannn pisze:mam teraz pracę, inni nie mają, cieszę się
edzia pisze:I boli mnie to. Mam jeszcze dzieci w wieku szkolnym.