Tryb ustalania rocznej oceny klasyfikacyjnej

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

antie
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: Tryb ustalania rocznej oceny klasyfikacyjnej

Postautor: antie » 2011-07-01, 08:39

Jolly Roger pisze:
W zasadzie się zastanawiam co by było gdyby kuratoryjny prikaz został zignorowany przez szkołę. Co może kuratorium zrobić??

Ja również zastanawiam się, czy dyrektor szkoły ma prawo nie zgodzić się z uzasadnieniem i decyzją KO, że ocena została wystawiona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny i nie wyrazić zgody na zalecony przez KO sprawdzian wiedzy i umiejętności ucznia?

Jakie możliwości zaskarżenia decyzji KO ma dyrektor, który uważa, ze jest ona niezgodna z prawem?
Jakie możliwości obrony przed fałszywymi oskarżeniami ucznia i rodzica ma w w takiej sytuacji nauczyciel i szkoła? W różnych pismach wysyłanych do kogo się tylko da została oczerniona nie tylko wspomniana nauczycielka, ale działania całej szkoły.

W KO poinformowano nauczycielkę, że nie ma ona w tej sytuacji żadnych praw :?

W związku z tym mam pytanie - czy istnieje coś takiego jak instytucja "rzecznika praw nauczyciela"?

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2011-07-01, 13:19

Mnie się marzy dyrektor, który w takich okolicznościach poprosi idiotów z kuratorium o pisemne uzasadnienie i podanie podstawy prawnej, po czym odpisze coś w stylu: "spadać na drzewo i douczyć się".

edzia

Postautor: edzia » 2011-07-01, 16:54

O to, to, @jinks! :twisted:

jolka123
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: jolka123 » 2011-07-04, 16:37

Witam,

Sprawa została "wyciszona", a nauczyciel zobowiązany do zachowania tajemnicy służbowej (cokolwiek to znaczy), więc nie mogę napisać, jak zakończyło się to co opisałam

I tak to już u nas w szkole bywa...

Pozdrawiam ;)

i.kilon
Przedmiot: Język angielski

Postautor: i.kilon » 2011-07-10, 18:04

Witam,
u mnie bardzo podobna sytuacja. Szkoła podstawowa, klasa druga,dziewczynka na pierwszy semestr uzyskała bardzo dobry a na koniec roku nauczyciel wystawił dopuszczający (opisowy). Rodzice odwołali się gdyż stwierdzili że ocena niesprawiedliwa a dziecko pokrzywdzone.
W semestrze drugim dziecko miało w dzienniku same jedynki i 9 kropek za brak zadania domowego. Na spotkaniu z dyrektorem i nauczycielem matka wyjaśniła że nie miała czasu zajmować się dzieckiem a w ogóle to ona sie tym przedmiotem nie zajmuje (niemiecki) tylko mąż (a on tez nie miał czasu). nauczyciel pisał do rodziców pisma powiadamiając że dziecko ma fatalne oceny i nic żadnej reakcji ze strony rodziców.
Dyrektor zdecydował żeby dziecko napisało egzamin sprawdzający. Egzaminu nie zdało i ocena pozostała ale rodzic nadal nie jest zadowolony i dzwoni po KO.
Co może zrobić w tej sytuacji ten nauczyciel bo raczej na dyrektora nie może liczyć?

Pozdr

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2011-07-10, 22:21

Moim zdaniem nic.Podjął przecież decyzję. Przeczekać burzę i już.

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-07-10, 22:24

A nic, bo po co?

KO, zobaczy, że "interes dziecka był na pierwszym miejscu", bo postępy były monitorowane, a rodzice informowani, a dyrektor mimo wszystko egzamin zorganizował. Egzamin udowodnił trafność oceny nauczyciela lub nawet wyrozumiałość, więc jest OK. :wink:

Wróć do „Prawo oświatowe”