Hmm, jeśli ktoś ma jakieś kreatywne pomysły, to ja również bardzo chętnie.
Bo u mnie to generalnie - zajęcia wyrównawcze, koło dla zainteresowanych, przygotowanie do egzaminu (choć póki co nie miałam nic takiego, koleżanki od angielskiego - owszem)
Natomiast - co do samego koła zainteresowań - u mnie w szkole funkcjonuje koło teatralne (prowadzi nauczycielka j. angielskiego właśnie). Uczniowie przygotowują liczne przedstawienia z różnych okazji - często typowo angielskie - Halloween, dzień św. Patryka, dzień westernu, itd. Czasem są to programy szkolne na różne akademie, np. mieliśmy jasełka w j. angielskim czy Walentynki. Wiem, że uczniowie się w to bardzo chętnie angażowali, nawet ci słabsi albo będący trochę na marginesie danej klasy. Brali udział w lokalnych konkursach, jeździli z przedstawieniami do przedszkoli i szkół podstawowych.
Osobiście też chciałabym zaplanować jakiś ciekawy program koła, żeby coś interesującego porobić z uczniami, zająć ich czymś, tak, aby to nie była tylko sama teoria czy nauka. Drugie koło teatralne - trochę bez sensu, zresztą mnie chyba do końca to nie pociąga, nie na tyle, abym to mogła dobrze koordynować, bo żadna ze mnie aktorka czy scenarzystka.

„Większość nauczycieli traci czas na zadawanie pytań, które mają ujawnić to, czego uczeń nie umie, podczas gdy nauczyciel z prawdziwego zdarzenia stara się za pomocą pytań ujawnić to, co uczeń umie lub czego jest zdolny się nauczyć”. Albert Einstein