Egzamin na mianowanego

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Re: Egzamin na mianowanego

Postautor: dushka » 2011-07-30, 12:43

Pytam o te niezdania, bo osobiście dwie kobiety znam, jedna rok temu nie zdała, w tym roku zaliczyła, druga nie zdała teraz. Wiem, że obie są dość mało wygadane.

Zabcia, powodzenia :)

zabcia1704
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Przyroda

Postautor: zabcia1704 » 2011-07-30, 12:46

dushka dziekuje:)

A czemu nie zdaly???

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2011-07-30, 21:16

Nie wiedzą.

lila2010
Przedmiot: Inne

Postautor: lila2010 » 2011-07-31, 11:48

Ja też znam jedną dziewczynę co nie zdała, u niej natomiast z całego serca "oblania" egzaminu życzyła jej dyrektorka i non stop się czegoś czepiała.

Ja postanowiłam tak: prezentacji nie robię, nauczę się sama i pójdę z małą "ściągą", przejrzę dokładnie Ustawe o systemie oświaty, KN, rozporządzenia dot. awansu, no i reformę edukacji wraz z nową podstawą no i ułożę sobie odpowiedzi na parę pytań typu Mój sukces ( porażka - chociaż takiej nie odniosłam :? ). plany na przyszłość itp.

albo zdam, albo nie to będę na egzaminie wiedziała i wystarczy :rotfl:

Nie będę się stresować :)

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2011-08-01, 12:13

zabcia1704, ja mam egzamin jeszcze później niż ty bo aż 26 sierpnia i też jestem zestresowana

EMILIA30
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: EMILIA30 » 2011-08-01, 22:01

:( Witam widzę ,że nie jestem sama!!! dostałam pismo,że 19 sierpnia mam być!!! na egzaminie na nauczyciela mianowanego- juz mnie stres zjada!!! :(

lila2010

Postautor: lila2010 » 2011-08-01, 22:51

Emila i renati nie jesteście same, ja dzisiaj zaczęłam się tak porządnie przygotowywać i nie powiem, bo trochę przeraziłam mnie moja niewiedza. A egzamin za trzy tygodnie :(

alixia

Postautor: alixia » 2011-08-03, 09:55

Miałam egzamin na mianowanego dość dawno, ale doskonale pamiętam ten stres.
Szukałam listy pytań jakie mogą być zadane - krążyły takie zestawy z necie.
Najbardziej obawiałam się pytań z przepisów prawa oświatowego.
Na samym egzaminie okazało się, że najważniejsze ustawy leżały po prostu na stole i każdy mógł do nich zajrzeć i się na nie powołać. Najważniejsze, żeby wiedzieć gdzie czego szukać;-)
Prezentację przedstawiłam zwyczajnie - miałam przed sobą swoją dokumentację i prezentowałam dorobek, rzucając okiem na to co wcześniej opisałam by niczego nie pominąć w wypowiedzi. Komisja po jakimś czasie po prostu mi przerwała, twierdząc, że po tym co usłyszeli już mają obraz mojej pracy;-) Pytania zadawały 3 osoby z komisji - mi zadano po 3 pytania w 2 sesjach;-) tzn. każdy z członków komisji zadał po 1 pytaniu i po trzech odpowiedziach nastąpiła druga "runda". Pytania dotyczyły redagowania planów dydaktycznych, przepisów, mojej pracy - generalnie nie było zaskoczenia bo podobne pytania były na netowej liście;-) Na koniec rozmawialiśmy już całkiem swobodnie o postawie nauczyciela, pracy z młodzieżą. Członkowie komisji wspominali swoje szkolne lata. Było bardzo sympatycznie.
Byłam akurat pierwszą osobą egzaminowaną w tym dniu i komisja poświęciła mi aż godzinę! Wszyscy czekający, wyznaczeni po mnie byli w szoku;-) Z tego co wiem dalsze rozmowy kwalifikacyjne trwały już krócej.
Jeśli mam coś doradzić - proszę przygotować sobie odpowiedzi na te najczęściej zadawane, będące w obiegu pytania. Co do autoprezentacji - radzę sprawdzić ile osób zdaje danego dnia - jeśli jest ich wiele - komisja pewnie nie będzie chciała oglądać rozbudowanych prezentacji - woli skondensowaną formę. Jeśli zdają tylko 2, 3 osoby dobrze wcześniej przygotować sprzęt i wtedy można się pokusić o PP.
Życzę wszystkim zdającym powodzenia! To duży stres, ale też i dużą satysfakcja z osiągnięcia wyższego stopnia awansu zawodowego.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2011-08-05, 11:42

Ważne pytanie:

Czy istnieje możliwość powołania komisji nie z miasta zatrudniającego i do kogo z tym uderzyć?
Istnieje praktycznie 100% możliwość, iż przy komisji typowej nauczyciel nie zda. Jest na ścieżce sądowej z wydziałem edukacji i dyrekcją szkoły - z winy pozwanych.

kulka5
Przedmiot: Ekonomia, WOS

Postautor: kulka5 » 2011-08-05, 14:25

Przecież komisję powołuje OP, wójt, prezydent. Myślę, że to do nich należałoby najpierw uderzyć i najzwyczajniej zapytać, czy taka możliwość istnieje.

asikk
Przedmiot: Informatyka

Postautor: asikk » 2011-08-05, 14:34

No ale właśnie chodzi o to, że ta osoba jest w konflikcie z OP i dyrekcją.
Nie sądzę, żeby była możliwość stworzenia komisji z pominięciem dyrektora i przedstawiciela OP. Karta Nauczyciela wyraźnie mówi:

Karta Nauczyciela, rozdział 3a
Art. 9g.
2. Komisję egzaminacyjną dla nauczycieli ubiegających się o awans na stopień nauczyciela mianowanego powołuje organ prowadzący szkołę. W skład komisji wchodzą:
1) przedstawiciel organu prowadzącego szkołę, jako jej przewodniczący;
2) przedstawiciel organu sprawującego nadzór pedagogiczny;
3) dyrektor szkoły;
4) dwaj eksperci z listy ekspertów ustalonej przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania.

ale:

Art. 9h. 1. Nadzór nad czynnościami podejmowanymi w postępowaniu o nadanie nauczycielom stopnia awansu zawodowego przez:
1) dyrektorów szkół, organy prowadzące szkoły oraz komisje, o których mowa w art. 9g ust. 1 i 2 - sprawuje organ sprawujący nadzór pedagogiczny;
2) organy sprawujące nadzór pedagogiczny oraz komisje, o których mowa w art. 9g ust. 3, 6a i 7a - sprawuje właściwy minister.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2011-08-05, 20:53

No to nauczyciel nie zda, nie ma takiej opcji.
Kobieta w ciąży, szkołę likwidują I przenoszą, a ją zwolnili. Rzecz w tym, że o ile nie jest to sama likwidacja, to nie mogli jej zwolnić i jest proces. Jedyna opcja to nie zdać i zatrudnić się w innej szkole, w innym mieście, by stać dopełnić... ?

kulka5

Postautor: kulka5 » 2011-08-05, 22:11

A dlaczego zaraz nie zdać! Spokojnie! Znam sytuację taką, że dyrektor szczerze nienawidził nauczyciela! Wystawił ocenę pozytywną i tym samym dopuścił n-la do egzaminu (nie wiem skąd ze strony dyrektora ocena pozytywna, choć ten uwierzcie mi przykładał się do pracy, realizował PRZ i sam Bóg raczy wiedzieć co jeszcze, dawał z siebie wszystko). N-el przystąpił do egzaminu, do którego był naprawdę przygotowany. Dyrektor na egzaminie podkładał mu kłody pod nogi, zadawał jakieś dziwne pytania. Komisja zorientowała się chyba w sytuacji, gdyż egzamin zdał, bo odpowiadał na pytania b. dobrze, dostał 9 na 10. To chyba niezły wynik? Ale wracając do tematu. Troszkę nie zgadzam się z przedmówczynią. Na miejscu tego nauczyciela udałabym się do najbliższej siedziby ZNP i tam skonsultowała się z prawnikiem ds oświaty!

aguska77
Przedmiot: Język angielski

Postautor: aguska77 » 2011-08-08, 10:45

czytam Was i czytam, aż w końcu się zarejestrowałam. To chyba tak na odstresowanie albo na załapanie jeszcze większego stresa :) mnie rozmowa czeka jutro .... i co tu dużo mówić BĘDZIE DOBRZE :) pozdrawiam wszystkich zdających w sierpniu :)

kulka5

Postautor: kulka5 » 2011-08-08, 19:51

Dziewczyny- "rilax", będzie dobrze! Odnośnie pytań na egzamin- są w tym wątku i w wielu innych na tej stronie. Poszukaj dobrze. Powodzenia przyszłe panie mianowane!!!! :D

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”