Czy mogę zacząć staż na nauczyciela mianowanego?

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

meganeng
Kto: nauczyciel

Czy mogę zacząć staż na nauczyciela mianowanego?

Postautor: meganeng » 2011-08-18, 11:30

Witam,

proszę o odpowiedź czy mogę zacząć staż na nauczyciela mianowanego, jeśli od września zostanę zatrudniona na 4 miesiące na umowę o pracę jako praca interwencyjna (na podstawie porozumienia dyrektora z urzędem pracy), następnie od początku stycznia zgodnie z poleceniem dyrektora muszę zarejestrować się w urzędzie pracy i po kilku dniach znów ten sam dyrektor podpisze ze mną umowę na 8 miesięcy? Czy po czterech miesiącach muszę starać się o ocenę dorobku zawodowego i po nowym roku złożyć anels do planu rozwoju zawodowego na kolejne 8 miesięcy?
Bardzo proszę o opowiedź.

Pozdrawiam

kulka5
Przedmiot: Ekonomia, WOS

Re: Czy mogę zacząć staż na nauczyciela mianowanego?

Postautor: kulka5 » 2011-08-18, 12:43

Co to za dyrektor? A nie może zatrudnić cię normalnie? Jesteś nauczycielem, a nie robotnikiem budowlanym!

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-08-18, 14:12

Może dyrektor, którego OP zmusza do takich oszczędności? :wink:

kulka5
Przedmiot: Ekonomia, WOS

Postautor: kulka5 » 2011-08-18, 14:23

To jest po prostu chore! Młody nauczyciel, po studiach wyższych, chce się rozwijać, awansować, a tu propozycja umowy jak dla robotnika miejskiego przy remoncie chodników i nawierzchni asfaltowych! Ludzie!!!! To woła o pomstę do nieba! Moja rada: poszukaj lepiej normalnej szkoły i normalnego dyrektora. Wierz mi, to naprawdę istnieje!!! A to OP, to niech poszuka oszczędności gdzie indziej. Powodzenia meganeng!!!

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-08-18, 19:42

meganeng pisze:Witam,

proszę o odpowiedź czy mogę zacząć staż na nauczyciela mianowanego, jeśli od września zostanę zatrudniona na 4 miesiące na umowę o pracę jako praca interwencyjna (na podstawie porozumienia dyrektora z urzędem pracy), następnie od początku stycznia zgodnie z poleceniem dyrektora muszę zarejestrować się w urzędzie pracy i po kilku dniach znów ten sam dyrektor podpisze ze mną umowę na 8 miesięcy? Czy po czterech miesiącach muszę starać się o ocenę dorobku zawodowego i po nowym roku złożyć anels do planu rozwoju zawodowego na kolejne 8 miesięcy?
Bardzo proszę o opowiedź.

Pozdrawiam

ale na jakie kolejne 8 m-cy? Staż na mianowanego trwa 2 lata i 9 m-cy.

Musisz mieć ocenędorobku zawodowedo a potem złożyć wniosek o kontynuowanie stażu, staż się wydłuży o ten czas, kiedy nie pracowałaś.

Ale zgadzam się z opiniami powyższymi - znajdź normalną placówkę.

meganeng

Postautor: meganeng » 2011-08-18, 20:13

Wiem ile trwa staż - właśnie dlatego pytam czy w tej sytuacji mogę go rozpocząć. Czy jednak nie jest to możliwe. Innej opcji pracy w moim regionie niestety nie ma.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-08-18, 20:18

przecież odpisałam Ci co masz zrobić w czasie tej przerwy więc zacząć możesz.

meganeng

Postautor: meganeng » 2011-08-19, 16:14

Ok. Dziękuję za informację. I to oznacza, że pracodawca wystawi mi dwie oceny dorobku zawodowego - to rzeczywiście brzmi śmiesznie.

edzia

Postautor: edzia » 2011-08-19, 21:59

meganeng pisze:od września zostanę zatrudniona na 4 miesiące na umowę o pracę jako praca interwencyjna (na podstawie porozumienia dyrektora z urzędem pracy), następnie od początku stycznia zgodnie z poleceniem dyrektora muszę zarejestrować się w urzędzie pracy i po kilku dniach znów ten sam dyrektor podpisze ze mną umowę na 8 miesięcy?
Ale przepisy prawne dotyczące zatrudniania nauczycieli nie przewidują takiej możliwości. Wnioskuję, że jesteś nauczycielem kontraktowym, zatem jest tylko jedna opcja: umowa na czas nieokreślony. Wyjątkiem od tej reguły jest tylko umowa na zastępstwo za nieobecnego nauczyciela albo organizacja pracy szkoły. Ale z opisu wynika, że żadna z tych przesłanek raczej nie zachodzi (ale upewnij się co do tego).

meganeng pisze:Czy po czterech miesiącach muszę starać się o ocenę dorobku zawodowego
Tak. Otrzymasz wtedy tzw. cząstkową ocenę dorobku zawodowego.
meganeng pisze:i po nowym roku złożyć anels do planu rozwoju zawodowego na kolejne 8 miesięcy?
Ja nie widzę potrzeby pisania takiego aneksu.
meganeng pisze:I to oznacza, że pracodawca wystawi mi dwie oceny dorobku zawodowego - to rzeczywiście brzmi śmiesznie.
W ciągu całego stażu może być ich więcej niż dwie, co w twoim przypadku jest całkiem realne.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-08-22, 10:22

meganeng pisze:Ok. Dziękuję za informację. I to oznacza, że pracodawca wystawi mi dwie oceny dorobku zawodowego - to rzeczywiście brzmi śmiesznie.

nie dwie tylko za częśc przepracowanego czasu musisz dostac ocenę dorobku, aby w przypadku nowego zatrudnienia (przerwa nie może byc dłuższa niż 3 m-ce) móc go kontynuować na włąsny wniosek. A jak całkiem staż na mianowanego skończysz otrzymujesz jedną ocenę dorobku zaw. za całość stażu - dyrektor placówki, w której staż dobiega końca i któremu przedstawiasz sprawozdanie, pisze ocenę dorobku za cały Twój staż uwzględniając ocenę bądź oceny cząstkowe

karolina_k

Postautor: karolina_k » 2011-08-23, 21:08

Witam,
Mam następujący problem. Jestem nauczycielem konraktowym i chcę od 1 września rozpocząc awans na nauczyciela mianowanego. Z tego, co wiem powinnam odczekac 2 lata. Byłam zatrudniona od 28 września 2009 do 30 czerwca 2010, a potem od 30 sierpnia 2010 do 31 sierpnia 2011. Do pełnych dwóch lat brakuje jakieś 26 dni, czy w takim wypadku mogę rozpocząc awans, czy muszę czekac do września 2012??? Proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.

koma

Postautor: koma » 2011-08-23, 21:35

Nie masz dwuletniego zatrudnienia - musisz czekać.

karolina_k

Postautor: karolina_k » 2011-08-23, 22:09

Ale czy to nie jest bez sensu? pracowałam przecież na cały etat i łącznie przepracowałam prawie dwukrotnie więcej godzin niż ktoś, kto pracował całe dwa lata, ale na pół etatu. I ten ktoś może rozpocząć awans a ja nie? Poza tym nie byłam zatrudniona w czasie wakacji, kiedy i tak się nie pracuje.. Czy można rozpocząć awans np w październiku zamiast czekać cały rok?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-08-23, 22:16

karolina_k pisze:Czy można rozpocząć awans np w październiku zamiast czekać cały rok?

Nie można.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-08-24, 08:52

Karolina

proponuję poczytać KN - Awans zawodowy, tam wszystko jasno napisane na ten temat.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”