Karty urlopowe

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

MójDzieńŚwira

Karty urlopowe

Postautor: MójDzieńŚwira » 2011-08-19, 11:41

W mojej szkole dyrektor wymaga od wszystkich zatrudnionych nauczycieli wypełnienia kart urlopowych na czas ferii i wakacji. Po odliczeniu 56 dni urlopu jesteśmy zobowiązani do stawienia się w pracy, co oznacza, że od 18 sierpnia mamy być codziennie w szkole. Czy taka interpretacja przepisów jest dopuszczalna? Jaka odpowiedzialność spada na nauczyciela, który opuści dzień pracy w terminie do 1 września? Dodam tylko, że w innych znanych mi szkołach karty urlopowe wypełniają tylko nauczyciele przebywający na dłuższych zwolnieniach lekarskich. Czy w Państwa placówkach także praktykuje się tego typu rozwiązania? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Karty urlopowe

Postautor: malgala » 2011-08-19, 13:35

Nauczyciel zatrudniony w placówce feryjnej ma urlop w okresie ferii zimowych i letnich i w wymiarze ich trwania.
Z tego może być zobowiązany do pracy związanej na przykład z zakończeniem rocznej pracy szkoły, przeprowadzeniem egzaminów poprawkowych, przygotowaniem nowego roku szkolnego. zajęcia te nie mogą być jednak dłuższe niż 7 dni.

A karty urlopowe to wypełniają pracownicy zatrudnieni na podstawie kodeksu pracy.

MójDzieńŚwira

Postautor: MójDzieńŚwira » 2011-08-19, 15:27

Bardzo dziękuję za pomoc. Utwierdzam się tylko w przekonaniu, że praca w mojej szkole jest szczególnie irytującym doświadczeniem. Dodam tylko, że jesienią ewidencjonowano nasz czas pracy w sposób właściwy pracownikom niepedagogicznym (rano podpisywaliśmy w sekretariacie listę obecności, a po zakończeniu zajęć ponownie sygnowaliśmy opuszczenie szkoły). Pozdrawiam i życzę NORMALNOŚCI :wink:

MójDzieńŚwira

Postautor: MójDzieńŚwira » 2011-08-20, 16:16

Próbowałem, ale plecy dyrektora w kuratorium były mocniejsze. :cry:

jolka123
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: jolka123 » 2011-08-24, 22:24

Witam

W mojej szkole, w sprawie zniesienia praktyki ewidencjonowania czasu pracy, Rada Pedagogiczna użyła argumentu następującego:

"wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego z dnia 5 lipca 2005 r. sygn.akt III SA/Kr335/05

....

Art. 42 Karty Nauczyciela w sposób wyczerpujący i zamknięty reguluje czas pracy nauczyciela. Skoro ust 7a Karty Nauczyciel ustala, że zajęcia i czynności realizowane w ramach czasu pracy nauczyciela, o których mowa w ust. 2 pkt.1 są rejestrowane i rozliczane w dziennikach lekcyjnych lub dziennikach zajęć w okresach tygodniowych to należy konsekwentne przyjąć, że gdyby ustawodawca chciał uregulować ewidencjonowanie obowiązków wymienionych w art. 42 ust. 2 pkt. 3 Kart Nauczyciela (czynności związane z przygotowaniem się do zajęć samokształceniem, doskonaleniem zawodowym) to uregulowałby to wprost w ustawie, bądź oddelegował kompetencje do wydania stosownych przepisów na rzecz innego organu publicznego.

Skoro art. 42 Karty Nauczyciela przewiduje, że wykonywanie przez nauczyciela niektórych obowiązków odnotowywane jest w odpowiednich dziennikach , to znaczy , że ustawodawca uważa za zbędną ewidencję czasu pracy wymienionego w pkt 3. Milczenie w sprawie ewidencjonowania czasu pracy poświęconego na wykonywanie tej grupy obowiązków należy interpretować jako zakaz wprowadzania w tym zakresie dodatkowych obowiązków"

Pozdrawiam
Jolka :)

Wróć do „Prawo oświatowe”