Nauczanie dwóch języków

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

sstepski
Kto: student
Przedmiot: Język angielski

Nauczanie dwóch języków

Postautor: sstepski » 2011-08-31, 18:38

Witam, przeszukałem forum, ale nie znalazłem przypadku podobnego do mojego.

Za rok będę absolwentem nauczycielskiego kolegium języków obcych (spec. j. angielski). Mamy umowę z uniwersytetem, dzięki czemu będę miał i dyplom kolegium i dyplom licencjata.

Przestudiowałem uważnie (przynajmniej tak mi się wydaje ;) ) Rozporządzenie Ministra w sprawie szczegółowych kwalifikacji... [wiedzą Państwo na pewno, o które chodzi, to z 12 marca 2009 r.].

Chciałbym uzyskać też uprawnienia do nauczania drugiego (a potem może nawet i trzeciego) języka.

2. Kwalifikacje do nauczania języków obcych w przedszkolach, szkołach i placówkach, o których mowa w § 2 ust. 1, § 3, 4 i 9 czyli m.in. LO, na czym mi zależy, z wyjątkiem nauczycielskich kolegiów języków obcych, posiada osoba, która:

[...]
4) ukończyła studia wyższe na dowolnym kierunku (specjalności) i legitymuje się:
a) świadectwem złożenia państwowego nauczycielskiego egzaminu z danego języka obcego stopnia II, o którym mowa w załączniku do rozporządzenia, lub
b) świadectwem znajomości danego języka obcego w stopniu zaawansowanym lub biegłym, o którym mowa w załączniku do rozporządzenia, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.

• Czy ukończone "studia wyższe" to znaczy magisterskie? Czy wystarczy licencjat?
• Czy moje NKJO daje "zwykłe" przygotowanie pedagogiczne, czy jakieś specyficzne "tylko do angielskiego", a żeby móc uczyć II języka lub innego przedmiotu muszę mieć oprócz "świadectwa" (certyfikatu z II jęz. na poz. C1 lub C2) ukończony kurs kwalifikacyjno-metodyczny dla danego języka albo jakieś studia podyplomowe?
• Widziałem oferty takich kursów, ale czy one nie są przypadkiem przeznaczone dla n-li, którzy nie mają dostatecznej znajomości języka lub mają język, ale brak im przygotowania pedagogicznego w ogóle?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że sformułowałem odpowiednio mój "problem" :)

Pozdrawiam wszystkich

tecumseh
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: Nauczanie dwóch języków

Postautor: tecumseh » 2011-08-31, 21:52

PO NKJO masz juz przygotowanie pedagogiczne,nie tylko do angielskiego, by uczyć drugiego języka musisz mieć przygotowanie merytoryczne do jego nauczania czyli np. odpowiedni certyfikat lub ukończona filologia itd

Kurs pedagogiczny więc ci niepotrzebny.

sstepski

Postautor: sstepski » 2011-08-31, 22:09

tecumseh pisze:[...]

Mam rozumieć, że kurs kwalifikacyjno-metodyczny do konkretnego języka też nie jest potrzebny (jeśli mam któreś z wymienionych w rozporządzeniu "świadectw")?

tecumseh
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: tecumseh » 2011-08-31, 22:44

No nie, masz przecież uprawnienia pedagogiczne.

ale poczekaj na opinię i odpowiedzi na pytania kogoś bardziej zoientowanego (Jethro Tull lub Edzia pilnie poszukiwani:))

Bo ja to się średnio znam.

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-01, 21:12

tecumseh pisze:PO NKJO masz juz przygotowanie pedagogiczne,nie tylko do angielskiego, by uczyć drugiego języka musisz mieć przygotowanie merytoryczne do jego nauczania czyli np. odpowiedni certyfikat lub ukończona filologia itd

Dokładnie tak.
sstepski pisze:Czy ukończone "studia wyższe" to znaczy magisterskie? Czy wystarczy licencjat?
W pkt 2 cytowanego przepisu jest, że nie muszą być magisterskie, wystarczy licencjat. (2) ukończyła studia pierwszego stopnia)

Musisz mieć jednak świadomość tego, że dyrektorzy, mając duży wybór wśród kandydatów do pracy, wybiorą raczej kogoś po licencjacie, albo i nawet po magisterskich, niż po NKJO.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-09-02, 11:29

Edzia
\napisał przeciż, że będzie mieć dyplom NKJO i licencjata. A jak inaczej mozna by kontynuować studia na mgr bez licencjata?

Joanna_
Przedmiot: Język angielski, Język polski, Język niemiecki

Postautor: Joanna_ » 2011-09-02, 23:54

Ja mam dość podobną sytuację, pisałam już o tym w wątku: http://www.45minut.pl/forum/topics28/na ... vt8515.htm

W skrócie: będę mgr filologii germańskiej z przygotowaniem pedagogicznym, a poza tym mgr filologii angielskiej. W kuratorium poinformowano mnie (ustnie), że nie da mi to uprawnień do nauczania języka angielskiego.

Jeśli ktoś ma bardziej wiarygodne informacje (zwł. na piśmie), byłabym wdzięczna.

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-03, 01:56

§ 1. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
3) przygotowaniu pedagogicznym - należy przez to rozumieć nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu psychologii, pedagogiki i dydaktyki szczegółowej, nauczanych w wymiarze nie mniejszym niż 270 godzin w powiązaniu z kierunkiem (specjalnością) kształcenia oraz pozytywnie ocenioną praktyką pedagogiczną - w wymiarze nie mniejszym niż 150 godzin; w przypadku nauczycieli praktycznej nauki zawodu niezbędny wymiar zajęć z zakresu przygotowania pedagogicznego wynosi nie mniej niż 150 godzin; o posiadaniu przygotowania pedagogicznego świadczy dyplom ukończenia studiów lub inny dokument wydany przez uczelnię, dyplom ukończenia zakładu kształcenia nauczycieli lub świadectwo ukończenia kursu kwalifikacyjnego;

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2009/0400.htm

Na waszym miejscu zwróciłabym się do MEN o wykładnię tego przepisu odnośnie przedstawionego problemu.

Co innego, gdyby np. matematyk chciał uczyć historii, zdobywszy oczywiście odpowiednie wykształcenie merytoryczne - wtedy owszem, trzeba postarać się o przygotowanie pedagogiczne "z historii". A co innego, gdy anglista ma uczyć niemieckiego, czy innego j. obcego. Moim zdaniem w takim przypadku niepotrzebne jest oddzielne przygotowanie pedagogiczne.

Poszukajcie jeszcze w sieci odpowiedzi na postawione problemy, może gdzieś znajdziecie fachową odpowiedź.

sstepski

Postautor: sstepski » 2011-09-03, 02:13

Dziękuję za pomoc, będę szukał dalej. Chociaż czarno to widzę, w tej naszej biurokracji.

Joanna_

Postautor: Joanna_ » 2011-09-03, 14:43

Edzia, czyli powinniśmy złożyć oficjalną prośbę na piśmie do MEN o interpretację przepisu? Wiesz może, jak to wygląda od strony formalne?

Co do dalszych poszukiwań odpowiedzi - pół roku temu spędziłam na poszukiwaniach w sieci bardzo dużo czasu i, niestety, żadnej odpowiedzi nie znalazłam - stąd ten telefon do kuratorium...

sstepski

Postautor: sstepski » 2011-09-03, 14:46

Też chciałbym uzyskać taką informację.

Sprawdziłem ofertę studiów podyplomowych przygotowujących do nauczania i tam jest zawarte w większości to, co miałem w NKJO... oprócz dydaktyki odpowiedniego języka rzecz jasna, ale nie bardzo wierzę, że nauczyłbym się tam czegokolwiek odmiennego od tego, co już wiem (jedyną różnicą byłby pewnie język wykładowy ;) ).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mateoo
Przedmiot: Muzyka

Postautor: mateoo » 2011-09-03, 16:31

W tym przypadku chodziłoby wyłącznie o metodykę języka angielskiego, czyli wychodzi na to,że bez studium pedagogicznego się nie obędzie. Co innego gdybyś na filologii germańskiej w ramach bloku ped. miała "Metodykę nauczania języków obcych" zamiast "zbyt sprecyzowanej" "Metodyki języka niemieckiego".
Sztuka jest pokarmem duszy.

Joanna_

Postautor: Joanna_ » 2011-09-03, 22:12

Tak, też tak właśnie to rozumiem. Co nie zmienia faktu, że jest dość absurdalne, by wymagać w tej sytuacji tej samej podyplomówki, co w przypadku posiadacza certyfikatu bez jakiegokolwiek przygotowania pedagogicznego i bez skończonej jakiejkolwiek filologii... Absolwentów dwóch kierunków jest sporo i z tego względu powinna być możliwość zrobienia 1-2 semestralnego kursu z zakresu metodyki kolejnego przedmiotu, ze skróconymi praktykami. Ale pewnie takich kursów się nie oferuje, bo mało godzin to i mniejszy zarobek...

sstepski

Postautor: sstepski » 2011-09-03, 22:15

Czyli załóżmy, że absolwent, powiedzmy, biologii, robi CPE i jakikolwiek kurs przygotowania pedagogicznego (bez określonego przedmiotu) i może uczyć? A ode mnie, bo mam "zbyt precyzyjnie" określone kwalifikacje, będzie się wymagać podyplomówki?

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-09-04, 09:53

i to własnie jest chore.

Wróć do „Języki obce”