Za rok będę absolwentem nauczycielskiego kolegium języków obcych (spec. j. angielski). Mamy umowę z uniwersytetem, dzięki czemu będę miał i dyplom kolegium i dyplom licencjata.
Przestudiowałem uważnie (przynajmniej tak mi się wydaje

Chciałbym uzyskać też uprawnienia do nauczania drugiego (a potem może nawet i trzeciego) języka.
2. Kwalifikacje do nauczania języków obcych w przedszkolach, szkołach i placówkach, o których mowa w § 2 ust. 1, § 3, 4 i 9 czyli m.in. LO, na czym mi zależy, z wyjątkiem nauczycielskich kolegiów języków obcych, posiada osoba, która:
[...]
4) ukończyła studia wyższe na dowolnym kierunku (specjalności) i legitymuje się:
a) świadectwem złożenia państwowego nauczycielskiego egzaminu z danego języka obcego stopnia II, o którym mowa w załączniku do rozporządzenia, lub
b) świadectwem znajomości danego języka obcego w stopniu zaawansowanym lub biegłym, o którym mowa w załączniku do rozporządzenia, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.
• Czy ukończone "studia wyższe" to znaczy magisterskie? Czy wystarczy licencjat?
• Czy moje NKJO daje "zwykłe" przygotowanie pedagogiczne, czy jakieś specyficzne "tylko do angielskiego", a żeby móc uczyć II języka lub innego przedmiotu muszę mieć oprócz "świadectwa" (certyfikatu z II jęz. na poz. C1 lub C2) ukończony kurs kwalifikacyjno-metodyczny dla danego języka albo jakieś studia podyplomowe?
• Widziałem oferty takich kursów, ale czy one nie są przypadkiem przeznaczone dla n-li, którzy nie mają dostatecznej znajomości języka lub mają język, ale brak im przygotowania pedagogicznego w ogóle?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że sformułowałem odpowiednio mój "problem"

Pozdrawiam wszystkich