Organizacja pracy szkoły...

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

jolka123
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Organizacja pracy szkoły...

Postautor: jolka123 » 2011-09-11, 01:06

Witam,

Proszę o pomoc w rozważeniu następującej sytuacji.

Z dwóch nauczycieli, uczących tego samego przedmiotu, pierwszy otrzymuje godzin 18, a drugi 26. Możliwy jest równy podział nadgodzin.

Co może zrobić nauczyciel, który w związku z takim przydziałem godzin czuje się pokrzywdzony.

Sytuacja czysto hipotetyczna, jednak często spotykana, szczególnie wtedy, gdy obdarowany nadgodzinami nauczyciel przyjaźni się z dyrektorem :)

Czy Rada Pedagogiczna w ramach kompetencji stanowiących, zatwierdzając plan pracy szkoły, zatwierdza przydział godzin?

Jeżeli nie, to czy opiniując organizację pracy szkoły i tygodniowy rozkład zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych, Rada Pedagogiczna opiniuje arkusz organizacyjny i wynikający z niego przydział godzin?

Jeżeli tak, to czy dyrektor ma obowiązek zasięgnąć opinii Rady Pedagogicznej w sprawie organizacji pracy szkoły, i co wówczas, gdy tego nie czyni lub gdy Rada Pedagogiczna z przydziałem godzin przedstawionym w arkuszu organizacyjnym się nie zgadza.

Pozdrawiam
Jola

asikk
Przedmiot: Informatyka

Re: Organizacja pracy szkoły...

Postautor: asikk » 2011-09-11, 17:10

Rada Pedagogiczna może co najwyżej zaopiniować arkusz. O ilości godzin ponadwymiarowych decyduje dyrektor i nie ma on żadnego obowiązku przydzielić komukolwiek powyżej 18 godzin.

Art.3.9.UoSO
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-09-11, 19:04

To brutalna rzeczywistość: równolegle przedmiotu w nadgodzinach uczą albo znajomi Kubusia, albo lepsi.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-09-11, 19:58

matmanamaksa, zrobiłeś się ostatnio bardzo złośliwy. Więcej optymizmu. Życie masz tylko jedno :wink:
<3

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-11, 22:39

jolka123 pisze:Z dwóch nauczycieli, uczących tego samego przedmiotu, pierwszy otrzymuje godzin 18, a drugi 26. Możliwy jest równy podział nadgodzin.

Co może zrobić nauczyciel, który w związku z takim przydziałem godzin czuje się pokrzywdzony.
Ale który z nich czuje się pokrzydzony: ten co dostał ponadwymiarowe (bo musi więcej pracować), czy ten, co dostał goły etat (bo chciałby więcej zarobić)? ;)

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-09-12, 19:25

edzia pisze:Ale który z nich czuje się pokrzydzony: ten co dostał ponadwymiarowe (bo musi więcej pracować), czy ten, co dostał goły etat (bo chciałby więcej zarobić)? ;)

Jeżeli ten pierwszy, to sprawa prosta. Nie wyraża zgody na więcej niż 1/4 obowiązującego go pensum i zostają mu tylko 4 ponadwymiarowe :wink:

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-09-12, 19:30

haLayla pisze:matmanamaksa, zrobiłeś się ostatnio bardzo złośliwy. Więcej optymizmu. Życie masz tylko jedno :wink:

To groźba, czy ostrzeżenie?
A tak na poważnie - to nie złośliwość. Już dawno skończyły się czasy socjalistycznej równości.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-09-12, 20:00

Raczej wyraz troski. A ja nie odnoszę się tylko do konkretnego postu, ale raczej do całokształtu. Może ja jestem przewrażliwiony, ale takie odnoszę wrażenie :wink:
<3

jolka123
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: jolka123 » 2011-09-12, 21:25

Witajcie,

Oczywiście jako nauczyciela pokrzywdzonego miałam na myśli nauczyciela bez nadgodzin :wink:

Dziękuję Edzi za zwrócenie uwagi oraz Malgali za wyjaśnienie

Co zatem może zrobić nauczyciel pierwszy, który czuje się pokrzywdzony brakiem nadgodzin, gdy nauczyciel drugi ma ich aż 8?

Ponawiam również pytanie, czy opiniując organizację pracy szkoły i tygodniowy rozkład zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych, Rada Pedagogiczna opiniuje arkusz organizacyjny i wynikający z niego przydział godzin?

Jeżeli tak, to czy dyrektor ma obowiązek zasięgnąć opinii Rady Pedagogicznej w sprawie organizacji pracy szkoły, czy też nie, i co wówczas, gdy opinii nie zasięga lub gdy Rada Pedagogiczna z przydziałem godzin przedstawionym w arkuszu organizacyjnym się nie zgadza.

Pozdrawiam :)

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-12, 21:39

jolka123 pisze:Co zatem może zrobić nauczyciel pierwszy, który czuje się pokrzywdzony brakiem nadgodzin, gdy nauczyciel drugi ma ich aż 8?
Cieszyć się, że nie musi tyle pracować, że może spokojniej się przygotowywać do lekcji, ma mniej sprawdzianów do oceny, mniej spraw do załatwiania, wcześniej jest w domu itp. ;)

A poważnie, to już wyżej ci wyjaśniono, że o przyznawaniu ponadwymiarowych decyduje dyrektor. Natomiast robić coś z tą "ewidentną niesprawiedliwością" mogłabyś wtedy, gdybyś nie miała pełnego etatu.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-09-12, 22:38

Art. 41. 2. Rada pedagogiczna opiniuje w szczególności
4) propozycje dyrektora szkoły lub placówki w sprawach przydziału nauczycielom stałych prac i zajęć w ramach wynagrodzenia zasadniczego oraz dodatkowo płatnych zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych.

RP wyraża swoją opinię, a ta może być pozytywna lub negatywna. Nie jest ona jednak wiążąca dla dyrektora. Ma on obowiązek zasięgnąć tej opinii, ale bez względu na nią i tak sam podejmuje decyzje.

tecumseh
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: tecumseh » 2011-09-13, 21:31

edzia pisze: Natomiast robić coś z tą "ewidentną niesprawiedliwością" mogłabyś wtedy, gdybyś nie miała pełnego etatu.

Edzia, mogłabyś rozwinąć?

Bo nie rozumiem, a mnie zaciekawiła sprawa, z góry dzięki:)

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-09-13, 22:18

To może ja rozwinę.
Dyrektor ma obowiązek (jeżeli są godziny) zapewnić nauczycielowi etat.
Załóżmy, że jest w szkole dwóch nauczycieli posiadających kwalifikacje do tego samego przedmiotu. Jednemu przydziela 16 godzin, drugiemu 24.
Pierwszy nie ma pełnego etatu, drugi ma godziny ponadwymiarowe. Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca i ten pierwszy może domagać się zatrudnienia w pełnym wymiarze nawet na drodze sądowej.
Natomiast jeśli obaj są zatrudnieni w pełnym wymiarze i jeden ma przydzielone godziny ponadwymiarowe, a drugi ich nie ma, to już jest to tylko suwerenna decyzja dyrektora.

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-13, 22:27

malgala pisze:To może ja rozwinę.
A ja się tylko pod tym podpiszę. :)

Chodzi o to, że gdyby w opisanej sytuacji "niesprawiedliwość" polegała na tym, że jeden nauczyciel miałby przydzielone 26 godzin, a drugi np. 14, to ten drugi ewidentnie mógłby się czuć skrzywdzonym. A tak to obaj mają zapewniony etat, zaś to, że dyrektor przydzieli któremukolwiek ponad, nie może być skutecznie żądane ani dochodzone. Może tylko jeden drugiemu pozazdrościć (jeden zazdrości czasu wolnego, a drugi pieniędzy). :)

tecumseh
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: tecumseh » 2011-09-14, 09:56

Ale rozumiem, że mówicie o nauczycielach mianowanych i dyplomowanych.
A gdy jeden jest mianowany, a drugi kontraktowy, to raczej dyrektora to nie obowiązuje?

Wróć do „Prawo oświatowe”