Urlop dla poratowania zdrowia

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Re: Urlop dla poratowania zdrowia

Postautor: dushka » 2011-09-30, 12:33

Kilka pytań mam, nie znalazłam odpowiedzi.

1. Czy na urlop mogę iść wskutek poronienia?
2. Co zrobić w sytuacji, gdy l4 mam do powiedzmy 15 danego miesiąca, a w tym czasie lekarz prowadzący jest na urlopie, będzie dopiero dostępny w kolejnym miesiącu? Jak i u kogo to załatwiać?
3. Dyrekcja powiedziała mi coś dziwnego, z czym nie do końca się zgadzam, może ktoś wątpliwości rozwieje: na moje pytanie, czy on najpierw nie powinien dać mi jakiegoś papierka dla lekarza odpowiedziano, że nie, że wystarczy, gdy lekarz w ogóle napisze mi konieczność urlopowania na zwykłej recepcie :!: I na tej podstawie dostanę urlop :shock:

beatkita
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Postautor: beatkita » 2011-09-30, 18:57

witam ,
pracuje w przedszkolu na pelen etat w pelnym wymiarze godzin,chcialam isc teraz na urlop zdrowotny .W sumie ma przepracowane w przedszkolu 9 lat ,jestem n-lem kontraktowym mianowanie kiedys utracilam z powodu przerwy w wykonywaniu zawodu.Teraz moja dyrektorka twierdzi ze urlop mi sie nie nalezy poniewaz mialam przerwe i "utracilam przywileje".moje pytanie czy do tych wymaganych 7 lat mozna ssumowac wszystkie lata jakie przepracowalam w przedszkolu,,czy tez jest wymagana jakas ciaglosc

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2011-09-30, 20:27

ciągłość7 lat wstecz, jeśli miałaś przerwę i od przerwy nie minęło 7 lat pracy, to nie kwalifikujesz się

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2011-09-30, 20:58

A na moje pytania ktoś zna odpowiedzi? Post 559...

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-30, 21:01

beatkita pisze:jestem n-lem kontraktowym mianowanie kiedys utracilam z powodu przerwy w wykonywaniu zawodu.
Co takiego? Przecież stopnia awansu się nie traci (jedyny wyjątek od tej zasady to przerwa w wykonywaniu zawodu w 2000 r.). Z jakiego powodu to była przerwa, kiedy i jak długo trwała?

dushka pisze:czy on najpierw nie powinien dać mi jakiegoś papierka dla lekarza
Dyrektor nie musi dawać żadnego papierka dla lekarza.
dushka pisze:wystarczy, gdy lekarz w ogóle napisze mi konieczność urlopowania na zwykłej recepcie
Bez przesady, nie można na recepcie, jest do tego specjalny formularz.

Yoka pisze:jeśli miałaś przerwę i od przerwy nie minęło 7 lat pracy, to nie kwalifikujesz się
To jakim cudem dziewczyny bezpośrednio po macierzyńskim (poprzedzonym często długim zwolnieniem lekarskim) idą na urlop zdrowotny?

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-09-30, 21:08

ale rozumiem, że dziewczyny na macierzyńskim i przed ciążą pracowały w szkole ciągiem, a ta pani miała przerwę w wykonywaniu pracy n-la, czyli pracowała gdzieś poza szkołą, a tego nie zaliczamy do ciągłości 7 lat w przypadku urlopu dla poratowania zdrowia, tu musi być ciąg 7 lat z zatrudnienia w SZKOLE, i o to mi chodziło.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-09-30, 21:10

edzia pisze:
beatkita pisze:jestem n-lem kontraktowym mianowanie kiedys utracilam z powodu przerwy w wykonywaniu zawodu.
Co takiego? Przecież stopnia awansu się nie traci (jedyny wyjątek od tej zasady to przerwa w wykonywaniu zawodu w 2000 r.). Z jakiego powodu to była przerwa, kiedy i jak długo trwała?

normalnie, jeśli kiedyś je dostała z urzędu, a potem miała przerwę w pracy, to utraciła, nie traci się stopni awansu nabytych po zmianie systemu ich uzyskiwania czyli na drodze egzaminów.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2011-09-30, 21:11

Edziu, a wiesz może gdzie taki formularz znajdę? Od wczoraj szukam i wszędzie płatne serwisy na abonament :/ I jeszcze jedno, czy ja sama mam lekarzowi taki wzór dać?

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-30, 21:22

Druk znajdziesz w rozporządzeniu: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1991.htm

Możesz wydrukować i dać lekarzowi, skoro nie ma.

partita400

Postautor: partita400 » 2011-09-30, 22:18

Współczuję Dushko :(. Lekarz pierwszego kontaktu może wystawić zaświadczenie o potrzebie odbycia urlopu dla poratowania zdrowia. Druki powinien mieć.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2011-10-01, 14:14

Dziękuję dziewczyny :)

Partita, następnym razem się uda :)

beatkita
Przedmiot: Inne

Postautor: beatkita » 2011-10-02, 09:41

radca prawny ze zwiazkow twierdzi ,ze jednak taki urlop zdrowotny sie nalezy,ale jak znam zycie to radca z urzedu miasta bedzie mial przciwstawna opinie na ten temat,w sumie karta nla nic nie mowi o ciaglosci.Czy macie na ten temat jakies podstawy prawne?-dziekuje Utracilam mianowanie poniewaz nie pracowalam w okresie 1995-2005.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-10-02, 14:42

to jakim prawem Ci się należy skoro zaczęłaś pracę w 2005 roku? Przecież to nie daje 7 lat, tylko 6.

tu cytat:
Na podstawie art. 73 ust. 2 KN do okresu siedmioletniej pracy w szkole wlicza się okresy czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby oraz urlopu innego niż wypoczynkowy, trwające łącznie nie dłużej niż 6 miesięcy. W przypadku okresu niezdolności do pracy i urlopu trwających dłużej niż 6 miesięcy wymagany okres pracy przedłuża się o ten okres. Okres siedmioletniej pracy w szkole, uzasadniający prawo do urlopu, powinien przypadać bezpośrednio przed datą rozpoczęcia urlopu dla poratowania zdrowia.

a tu link do całości http://www.abc.com.pl/problem/2077/6

dopiero we 2012 roku minie 7 lat zależnie od którego m-ca zaczęłaś pracę i czy w czasie tych 7 lat nie masz łącznych nieobecności przekraczających 6 m-cy (zlicza siękażde L4 i inny dzień wolny wzięty opróćz urlopu wypoczynkowego rzecz jasna).

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-10-02, 14:43

jeszcze cytat z KN

4. Okres siedmioletniej pracy w szkole, uzasadniający prawo do urlopu, powinien przypadać bezpośrednio przed datą rozpoczęcia urlopu dla poratowania zdrowia. Wymóg siedmioletniego okresu pracy w szkole dotyczy udzielenia pierwszego urlopu dla poratowania zdrowia.

więc nie należy Ci się pierwszy raz, chyba, że to kolejny Twój urlop dla poratowania zdrowia.

gazelkaanita
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: gazelkaanita » 2011-10-14, 11:15

Witam!
właśnie wracam ze Szkoły,gdzie złożyłam orzeczenie lekarskie i podanie o udzielenie urlopu zdrowotnego.miałam nietęgą minę,kiedy kadrowa poinformowała mnie,że mi się nie należy,gdyż miałam w ciągu ostatnich siedmiu lat przerwę dłuższą niż 6 miesięcy.jestem zatrudniona od 2000r,w ciągu całego 11-letniego stażu zawsze na pełen etat,obecnie jestem nauczycielem mianowanym.faktycznie mam dwójkę małych dzieci-właśnie kończę urlop macierzyński i byłam na zwolnieniach lekarskich-ciążowych,ale ja to zinterpretowałam w ten sposób,że jeśli nauczyciel ma tylko 7 lat stażu i okres przerwy dłuższy niż 6miesięcy, to nie spełnia kryteriów, natomiast po przepracowanych 11 nie ma szans,by zabrakło 7lat pracy. proszę o utwierdzenie mnie w moim przekonaniu.pozdrawiam

Wróć do „Prawo oświatowe”