ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Peonia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: Peonia » 2011-10-06, 13:29

Też tyczy. Jeśli nie chcesz zastępstw, albo nie mozesz, nawet w okienku, bo potrzebujesz wypoczynku dla zdrowia dziecka, to zgłaszasz dyrekcji.Nie widzę tu żadnego problemu. Trzeba rozmawiać...

edzia

Postautor: edzia » 2011-10-06, 20:02

akatzja pisze:Nadal jednak nie mam pewności, jak to jest z tzw. doraźnymi zastępstwami, czy one również podchodzą pod to pojęcie godzin ponadwymiarowych
Nie, godziny doraźnych zastępstw to inna kategoria godzin i nie można się skutecznie domagać nieprzydzielania ich, nawet będąc w ciąży. Zawsze można natomiast o to poprosić dyrektora.

Basik

Postautor: Basik » 2011-10-09, 22:05

Witam! Jestem w początkowej ciąży i zaczęłam dziś troszkę czytać o przepisach, żeby w razie czego wiedzieć co i jak. Przejrzałam cały wątek i już sporo wiem dzięki Wam :D
Nasunęło mi się jedno pytanie (jak na razie :wink: ): Czy wyliczając średnią z 12 miesięcy przy obliczaniu macierzyńskiego brane są pod uwagę miesiące od dnia porodu wstecz? Czy może ewentualne zwolnienia chorobowe w czasie ciąży (rozumiem, że płatne 100% pensji, która też jest wyliczana z 12 poprzedzających zwolnienie miesięcy) jakoś wpływa na to, które miesiące przy liczeniu macierzyńskiego są brane pod uwagę?
Mam nadzieję, że nie zagmatwałam za bardzo pytania :mrgreen:

Wojtek2000
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: Wojtek2000 » 2011-10-23, 22:24

Witam!
Chciałabym sie poradzić w mojej sprawie.Od maja 2011 r. jestem na urlopie macierzyńskim. Zatrudniona byłam w szkole podstawowej jako nauczyciel języka niemieckiego (6/18 etatu) oraz jako nauczyciel świetlicy (13/26 etatu) na podstawie umowy o pracę na czas określony. Pracuję w tej szkole już 4 lata. W grudniu wracam do pracy. Jednak zaplanowano dla mnie tylko 6 godzin języka niemieckiego, a 13 godzin świetlicy odebrano mi. Kwestia, która mnie męczy jest następująca: Czy dyrektor mógł mi odebrać te godziny świetlicy, czy powinnam wrócić do pracy po macierzyńskim na takie same warunki pracy jak przed tym uropem?

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-10-23, 23:08

Podsumujmy. Nauczasz niemieckiego, wychowania fizycznego, pracujesz w świetlicy i przebywając na urlopie macierzyńskim masz na imię Wojtek?
<3

zicherka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: zicherka » 2011-10-24, 20:49

oj tam, na pewno Pani pisze z konta kolegi;) ale przypadek ciekawy, wydaje mi sie ze powinnas dostac tyle godzin ile bylo przed macierzysnkim, a umowa byla na czas okreslony czyli do kiedy?
to ja zapytam o siebie, mam w tym roku 20 godz wraz z wychowastwem (czyli godzina wychowawcza jest ta 20-sta) za ok 2 miesiace przechodze na macierzynski i wracam ok koniec maja, powiedziano mi, ze na 1 miesiac czerwca nie dostane wychowastwa tylko juz od nastepnego roku szkolnego, wiec po macierzynskim bede miec 19 godz platnych i bez dodatku za wych, czyli nie te same warunki pracy co przed, czy tak to moze byc rozwiazane wg prawa?

zicherka

Postautor: zicherka » 2011-10-25, 19:56

czekajac na odpowiedz, zadam kolejne pytanie, podczas zwolnienia lekarskiego ciazowego oraz macierzysnkiego dodatki za wychowastwo i z tytulu opiekuna stazu nie bedzie wyplacany? a majac 20 godzin czyli 18+2 tych nadgodzin tez nie bede miec placonych?

edzia

Postautor: edzia » 2011-10-25, 21:03

Podczas zwolnienia lekarskiego oraz podczas urlopu macierzyńskiego nie dostajesz zwykłej pensji z dodatkami i nadgodzinami, lecz odpowiednio - zasiłek chorobowy i zasiłek macierzyński. A sposób liczenia tychże to już inna bajka...

zicherka

Postautor: zicherka » 2011-10-25, 21:49

dzieki edzia za odpowiedz, a jak bedzie po powrocie z macierzynskiego? czy powinnam miec te 20 godz i wychowastwo? nawet jesli to koniec maja/poczatek czerwca?
w tym miesiacu jestem na zwolnieniu 15 dni, a nie jest tak ze zasilek chorobowy otrzymuje sie po przekroczeniu 33 dni zwolnienia?

edzia

Postautor: edzia » 2011-10-25, 22:05

zicherka pisze:czy powinnam miec te 20 godz i wychowawstwo? nawet jesli to koniec maja/poczatek czerwca?
Raczej tak. Prawdopodobnie ktoś ma za ciebie zastępstwo. Gdy wrócisz, jego umowa się rozwiązuje.

zicherka pisze:w tym miesiacu jestem na zwolnieniu 15 dni, a nie jest tak ze zasilek chorobowy otrzymuje sie po przekroczeniu 33 dni zwolnienia?
Jest tak, jest. :) Ale do 33 dnia choroby w danym roku kalendarzowym otrzymujesz tzw. wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy (równe zasiłkowi chorobowemu finansowanemu przez ZUS).

zicherka

Postautor: zicherka » 2011-10-25, 22:11

dziekuje edzia za odpowiedz:)
pozdrawiam

ivu
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

trzynasta pensja

Postautor: ivu » 2011-11-07, 12:21

Witam! ja natomiast mam kolejne pytanie odnośnie tzw. "trzynastki". Jeśli dobrze rozumiem ustawę to przysługuje ona nauczycielowi który aktywnie przepracował minimum 6 miesięcy w roku kalendarzowym-w tym przypadku 2011. (styczeń-czerwiec?)
Czy jeżeli przeszłam w listopadzie na L4 w 6 msc. ciąży to otrzymam trzynastkę na początku roku 2012?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

aga.i.tyle
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: aga.i.tyle » 2011-12-02, 16:14

fruzia, witam, jestemw drugim miesiącu ciazy, ucze wychowania fizycznego, lekarz koniecznie chce mnie wysłac na zwolnienie(nie tylko z powodu nauki tego przedmiotu), jednak jestem w trakcie robienia awansu na dyplomowanie, Co mam zrobic, zeby nie przepadł mi awans bedąc na tak dlugim zwolnieniu lacznie z macierzynskim, czy takie rozwiazanie byloby ok? idę w styczniu na miesiac, potem wracam na luty bo to w sumie tylko dwa tygodnie pracy reszta ferie , teraz ide na miesiac zwolnienia i znow pare dni do pracy, znow na miesiac zwolnienia i pare dni do pracy , tak ciagnelabym mniej wiecej do maja, a pozniej juz pojdę cały czas na zwolnienie łącznie z macierzyńskim tyle ze idąc od maja całkiem na zwolnienie nie wyjdzie mi ponad rok zwolnienia wiec staz by mi nie przepadl ten ktory mam teraz zrobiony tylko by sie przedluzył, prosze o dpowiedz czy takie zwonlnienia do miesiaca brane cztery razy pod rząd byly by ok zeby mi staz nie przepadl czy to nie zgodne z regulaminem. prosze o odpowiedz

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2011-12-02, 16:36

Nie mam pojęcia, o takie sprawy pytamy kadrową.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

koma

Postautor: koma » 2011-12-02, 19:34

Aga...Jest to jakieś wyjście, ale cholernie niewłaściwe wobec uczniów.

Takie "cykanie" zwolnień być może uniemożliwi dyrektorowi zatrudnienie kogoś za Ciebie. Lekcji nie będzie...
W każdym razie tak byłoby w mojej szkole, bo nie ma pieniędzy na zastępstwa doraźne. Można zatrudnic kogoś dopiero przy ciągłym zwolnieniu.

Rozumiem, chcesz zachować staż...ale... albo możesz pracować, albo nie możesz...

Wróć do „Prawo oświatowe”