Postautor: Peonia » 2011-09-26, 21:50
Owszem, taki jest podział, ale w dzienniku nie męczymy się z liczeniem dokladnym, bo w edukacji wczesnoszkolnej, przy zajeciach zintegrowanych trudno wyszczególniać danego dnia, ile minut przeznacza się na muzykę, plastykę itd. bo jednego dnia mam przypuszczalnie 10 min, a innego troszkę więcej, a jeszcze innego wcale. Pracujemy na róznych podręcznikach. Klasy I i II Nowej Ery, III Wsip. Wsip ma opracowanie dokladne realizacji czasu, Nowa Era - nie wiem.
Kolejność tematów zachowujemy zgodnie z rozkladem. Radzimy sobie powtarzając tytuł tematu dnia, a tresci zapisu dzielimy, np. na dwa dni. W rozkladzie dodaliśmy "dni do dyspozycji nauczyciela" i wtedy jak cos utrwalam, to wpisuję w temacie dnia "Dzień do dyspozycji nauczyciela." W każdym miesiacu mamy dodany 1 dzień. Jeśli nie wykorzystam takiego dnia np. we wrześniu, to skorzystam np. 2 razy w październiku.W tym wszystkim najważniejsze jest, żeby zapisy z podstawy programowej się zgadzały, ponadpodstawowy wynikajacy z programu do podręcznika mozna nawet ominąć. Tak mówiła dyrektorka. Jak dotąd jednak wpisujemy dokladnie.
Wiem, co szkoła, to inne wytyczne i dlatego są problemy, dylematy, jak i co zrobić.