Nauczyciele,
Czy wystawiają dla Was w szkołach co miesiąc druk RMUA ?
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Andulencja pisze:Co miesiąc. Regularnie.
Na szczęście.
Dwa dni temu, pani z karetki, która przyjechała do nieprzytomnej koleżanki, po jej docuceniu zapytała, czy jest są odprowadzane składki.
Yoka pisze:jak nie ma? A komuś książeczka ubepzieczeniowa się skończyła, bo zabrakło miejsca na pieczątki, to ten dokument jest jedynym, który potwierdza Twoje ubezpieczenie i pracodawca ma obowiązek Ci je wystawić.
Sytuacja miała miejsce w poniedziałek. Koleżanka na wieczornym spotkaniu zasłabła i nie mogli jej docucić. Wezwali karetkę i takie cuda usłyszeli.matmanamaksa pisze:Z tą karetką to anegdota, co nie? Taka ze spotu znanej z oszołomstwa i wieńców partii.
matmanamaksa pisze:Czyt. ze zroz. Pracodawca wystawia na żądanie, nie musi sam z siebie co miesiąc, regularnie, bez wezwania. Podobnie, nikt nie zbiera książeczek do potwierdzenia zatrudnienia - jak poprosisz, to podstęplują.
Tak, podstemplować.Yoka pisze:jeśli już to "podstEMplować.
My mamy to na tzw. paskach wychodzących z programu V. Każdy jest stEMplowany przez księgową i zawiera datę sporządzenia.Yoka pisze:Informacje zawarte w raportach płatnik składek przekazuje ubezpieczonemu na piśmie w celu ich weryfikacji. Informacja taka powinna zawierać także datę jej sporządzenia oraz podpis płatnika składek lub osoby przez niego upoważnionej.
Poczułeś się jak nożyce na stole?miwues pisze:Jeżeli już tak nieszczęśliwie się złożyło, że nastąpiły trwałe i fundamentalne podziały wśród Polaków, podziały wynikające z różnego stosunku do podstawowych wartości, to bądź tak uprzejmy i nie obrażaj swoich rodaków tylko dlatego, że mają odmienny od twojego światopogląd.
Tyś się chłopie nie zagalopował?miwues pisze:Z dezawuowaniem wieńców też bądź ostrożny, bo to brak szacunku do zmarłych.
W przychodni pokażesz RMUA, bo wizyta była planowana więc Ty poszłaś do księgowości i tam otrzymałaś ten druk. Jako chorowita, chodzisz tam często i musisz mieć aktualny RMUA pobierany co miesiąc. Ja chorowity nie jestem, druku co miesiąc nie biorę. Na ostrym dyżurze nie musisz mieć ze sobą dowodu ubezpieczenia, masz 7 dni na jego dostarczenie.Yoka pisze:ale paska nie pokażesz w przychodni albo na ostrym dyżurze. Do tego musisz mieć ten druk. Ja dostaję go co m-c, łaski nie robią, skoro proszę o niego, nie mogą odmówić.
W którym momencie? Na czym polega moja bezczelność?edzia pisze:po raz kolejny nieźle przeginasz. Jesteś bezczelny