Nauka angielskiego- wasze sposoby:)

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

TimTravery
Przedmiot: Informatyka

Nauka angielskiego- wasze sposoby:)

Postautor: TimTravery » 2011-12-08, 19:50

Witam!
W obecnym roku ukończyłem studia na kierunku technicznym, posiadam również uprawnienia pedagogiczne () ale zwracam się do Was drodzy forumowicze w sprawie angielskiego. Niestety podczas mojej dotychczasowej kariery szkolnej nie przykładałem się zbytnio do języków obcych, i miałem ich przez ten czas 3. Niby każdy liznąłem ale tak naprawdę udało się poznać podstawy, a teraz niewiele z tego pamiętam. Zresztą, zawsze matematyka dla mnie była zdecydowanie łatwiejsza od analizowania wierszy itp...
Postanowiłem zrobić z tym jednak porządek, obecnie aż głupio mi że nie potrafię się dogadać się przynajmniej po angielsku...
Możecie doradzić, jak w warunkach domowych uczyć się angielskiego? Od czego zacząć, z czego korzystać... Będę wdzięczny za wszelkie porady, zwłaszcza od osób nauczających języków obcych.
Pozdrawiam
Tim

Awatar użytkownika
Vasir
Kto: uczeń
Przedmiot: Informatyka

Re: Nauka angielskiego- wasze sposoby:)

Postautor: Vasir » 2011-12-09, 20:51

Najlepszym sposobem nauki języka (wg. mnie) jest czytanie tekstów w danym języku. Jeżeli znasz podstawy, to czytając i nie znając nawet słówek, po jakimś czasie słówka same będą zostawać, bo będziesz tłumaczył/a na podstawie kontekstu. Ja się głównie tak uczę. Czytając czy oglądając filmy po angielsku z napisami po prostu pewne rzeczy się zapamiętuje. Ja przykładowo oglądając Anime i nie mając zielonego pojęcia o japońskim, jestem już w stanie część słów/zwrotów zrozumieć.

Dobrym pomysłem są jakieś repetytoria, programy typu Super Memo i wałkowanie do bólu.

Wróć do „Pogaduszki”