Witam,
zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek którzy tego typu egzaminy dla uczniów mają już na swoim koncie. Sprawa wygląda następująco: Uczeń klasy czwartej realizuje indywidualny tok nauki zaliczając przedmioty z klasy V-tej, i chce otrzymać promocję do klasy VI. Zgodnie z ustawą jestem zobowiązana do przeprowadzenia egzaminu klasyfikacyjnego (pisemnego i ustnego). W szkole nie ma opracowanych procedur na taką ewentualność. Nikt właściwie nie wie, jak to ma wyglądać egzamin. Jestem w trakcie opracowywania zadań na egzamin pisemny i zestawów pytań ustnych. Teraz moje pytania:
1. Czy powinnam opracować również klucz odpowiedzi i oceniać ucznia zgodnie z tym kluczem?
2. Jestem przekonana, że uczniowi należy przekazać zakres materiału, z którego będzie egzaminowany, ale czy również powinnam pokazać mu gotowe zestawy do egzaminu ustnego? (W końcu to jeszcze dziecko i mimo, że jest wybitnie zdolne może się zestresować. Poza tym zagadnienia na egzamin ustny to powszechnie stosowana praktyka)
3. Jak wypełniać protokół z takiego sprawdzianu? Chodzi mi konkretnie zapis w ustawie "dołącza się (...) i zwięzłą informację o odpowiedziach ucznia" Nie bardzo to rozumiem: w protokole mam cytować ucznia, sparafrazować jego odpowiedź czy tylko określić czy odpowiedź była poprawna i wyczerpująca zagadnienie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.