Nauczanie Indywidualne

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

adam123cz
Kto: uczeń

Nauczanie Indywidualne

Postautor: adam123cz » 2011-08-28, 20:06

Witam wszystkich Państwa.

Zarówno nauczycieli jak i uczniów.

Piszę tutaj gdyż chciałbym się poradzić i dowiedzieć więcej w sprawie Indywidualnego Nauczania Ucznia Szczególnie Uzdolnionego.

Zarówno nauczyciele, moi rodzice i rówieśnicy uważają, że jestem szczególnie uzdolniony.
Potwierdza to test na inteligencje (test IQ), w którym osiągnąłem jeden z najwyższych wyników, a także moje osiągnięcia (m.in. wygrana w konkursie kuratoryjnym).

Przejdę do rzeczy.
Otóż idę od 1 września do 3 gimnazjum. Chciałbym właśnie teraz zacząć Nauczanie Indywidualne. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy jest możliwe, że w ciągu jednego roku zrobię materiał z 3 gimnazjum i 1 liceum, abym za rok był już w 2 liceum ? Wiem, że zazwyczaj jest to możliwe, lecz ja jestem w 3 gimnazjum i gdybym np. zrobił materiał z tej klasy w półrocze musiałbym pisać jakiś egzamin po gimnazjum, czy czekać pół roku aby ukończyć gimnazjum. Chociaż dostęp do liceum mam gdyż wygrałem kuratoryjny konkurs fizyczny.

2. Czy gdybym zaczął nauczanie indywidualne muszę uczyć się wszystkich przedmiotów czy mogę sobie wybrać np. matematyka, fizyka, chemia, angielski, rosyjski i oczywiście polski gdyż on chyba jest obowiązkowy podobnie do matematyki i angielskiego (jako język poza ojczysty) ?

3. Czy piszę się jakieś dodatkowe egzaminy lub testy na koniec danej klasy podczas nauczania indywidualnego ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Adam

Art.3.9.UoSO
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Nauczanie Indywidualne

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-08-28, 20:42

Witaj Doogie Howser

adam123cz

Postautor: adam123cz » 2011-08-28, 21:00

Jeszcze jest jedna sprawa. Gdybym chciał iść Indywidualnym Tokiem Nauczania szedłbym stara czy nową podstawą programową. W szkole jako pierwszy rocznik idziemy nową podstawą.

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-08-29, 08:03

Czy Indywidualny Tok Nauczania to jakaś znana droga, czy instytucja? Ja zwykle idę Kościuszki.

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-08-29, 10:58

Ja za to jadę Nadzieja Zawsze Umiera Ostatnia, co za Placem Rzeczywistości zmienia się w Nadzieja Matką Głupich, dawniej Waryńskiego.
<3

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2011-08-29, 14:43

Dajcie spokój.
Chłopak pyta, bo gdzieś tam coś słyszał, ale nie wie dokładnie co o nie wie co by to mu mogło dać.

adam123cz pisze:Otóż idę od 1 września do 3 gimnazjum. Chciałbym właśnie teraz zacząć Nauczanie Indywidualne.

Mylisz dwa pojęcia.
Czym innym jest nauczanie indywidualne (organizowane dla uczniów, którzy z różnych względów nie mogą uczestniczyć w zajęciach z całą klasą), a czym innym indywidualny tok nauczania.
To drugie ma faktycznie zastosowanie w przypadku uczniów bardzo uzdolnionych. Taki uczeń ma przyznanego nauczyciela - opiekuna, pod kierunkiem którego samodzielnie poszerza swoją wiedzę z danego przedmiotu.
adam123cz pisze:Czy jest możliwe, że w ciągu jednego roku zrobię materiał z 3 gimnazjum i 1 liceum, abym za rok był już w 2 liceum ?

Nie ma takiej możliwości. to są dwa różne typy szkół i różne etapy edukacyjne.
adam123cz pisze: Czy gdybym zaczął nauczanie indywidualne muszę uczyć się wszystkich przedmiotów

Tak
adam123cz pisze:Czy piszę się jakieś dodatkowe egzaminy lub testy na koniec danej klasy podczas nauczania indywidualnego

Egzaminy klasyfikacyjne na koniec roku zdają wszyscy uczniowie realizujący obowiązek nauki poza szkołą (na przykład uczeni przez rodziców lub specjalnie zatrudnionych nauczycieli w domu).

Moja rada - skoro interesujesz się fizyką, to zgłoś się do swojego nauczyciela tego przedmiotu, poproś o dodatkowe materiały i uwagi co możesz we własnym zakresie dalej zrobić.
Wystartuj w konkursie ponownie, może nie tylko fizycznym.
Przykładaj się porządnie do tych przedmiotów, których już tak wielkim zainteresowaniem nie darzysz i za rok pokażesz w liceum swoje mocne strony. Wtedy może będziesz realizował indywidualny tok nauczania, startował z sukcesami w olimpiadach i zapewnisz sobie tym indeks.

Pawelll

Nauczanie indywidualne w domu (2kl lo)

Postautor: Pawelll » 2012-01-02, 19:48

Właściwie nie wiem od czego zacząć, spróbuję wszystko od początku opisać.
Rok temu w pierwszej klasie liceum chodziłem przez jakieś pierwsze 2 miesiące normalnie chodziłem do szkoły tzn. nic nie opuszczałem chyba że naprawdę musiałem. Potem jakoś w listopadzie coś we mnie pękło unikałem lekcji jak ognia...może nie lekcji a klasy, budynku szkoły. Moja mama dosyć szybko dowiedziała się o nieobecnościach więc bardzo mnie pilnowała(jeszcze wtedy nic nie wiedziała) żebym chodził na lekcję. Jakoś wytrzymałem do maja chociaż i tak miałem dużo bardzo dużo godzin nie obecnych. W maju przestałem wychodzić do szkoły, nie mogłem wyjść za próg drzwi praktycznie od maja do końca semestru siedziałem w domu. Moja mama jakoś przekonała nauczycieli żeby mnie przepuścili do następnej klasy. Od września wszystko miało wrócić do normy, ale tak się nie stało.
W końcu wyszło że będę mieć nauczanie indywidualne w szkole, kiedy przyszedł pierwszy dzień NI w szkolę(połowa października) nie poszedłem...
Znowu byłem u lekarza teraz wszystko powiedziałem, że odkąd pamiętam mam problemy z interakcją z innymi ludźmi, ogromne trudności sprawiają mi niby błahe czynności wyjście do sklepu, wyrzucić śmieci do śmietnika nie jeździłem autobusami jak nikt nie stał na przystanku prócz mnie, nawet nie potrafię zadzwonić i zamówić głupią pizze... U lekarza wyszło na to że mam fobie społeczną powiedział że jedynie co może mi teraz za proponować to NI w domu na końcówkę pierwszego semestru oraz walkę z problemem.
Od grudnia mam lekcje w domu i szczerze nie czuję się z tym najlepiej, mam straszne wyrzuty sumienia że nauczyciele muszą do mnie przychodzić cały czas mam wrażenie że nie chcą...
W tym tygodniu muszę iść do lekarza i powiedzieć czy chcę mieć NI dalej w domu czy NI w szkolę lub powrót do normalności. Powrót odpada już teraz wiem że nie dam rady wrócić do klasy(nic mi nie zrobili, trochę się śmiali że nic nie mówię, dziwnie się zachowuję itp. ale nic strasznego). NI w szkole boję się że jak znowu nadejdzie dzień pierwszej lekcji nie będę potrafił wyjść, a nauczanie indywidualne w domu...wszystko było by OK gdyby nie to uczucie...

Lekarz mówił żeby się nie przejmować, że nauczyciele jeśli cokolwiek mówią to tylko w dobrej wierze. A nawet jeśli coś to i tak dostają dodatkowe pieniądze za takie lekcje.
Chciałbym się dowiedzieć jako to z tym jest, jaki jest stosunek nauczycieli do takich lekcji i takiej sytuacji na pierwszy rzut oka zdrowy uczeń rok temu normalnie chodził a teraz takie cudowanie...
Od mojej szkoły do domu jest jakieś +-10minut samochodem, można dojechać kilkoma autobusami i wysiąść nie daleko mojego domu, lub jednym numerem pod mój dom. Z tego co zauważyłem to prawie wszyscy nauczyciele jeżdżą samochodami, jedna Pani autobusem z samego rana.

Przepraszam za ewentualne błędy, brak stylistyki trudno pisać o czymś takim.

Awatar użytkownika
wulina
Przedmiot: Język polski

Postautor: wulina » 2012-01-04, 09:03

Jakiś czas temu miałam nauczanie indywidualne ucznia z ADHD. Miło wspominam tamten czas (ze względu na ucznia). Oczywiście, ze było to pewne utrudnienie, ale pieniądze faktycznie z tego są dodatkowe. Dla mnie to nie był duży problem. Uważam, że w Twoim przypadku powinieneś kontynuować nauczanie w domu. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-01-04, 17:54

Też miałam takie nauczanie i nie narzekam.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

MarciM
Kto: rodzic
Przedmiot: Inne

Postautor: MarciM » 2012-01-16, 21:25

Mam siostrę która naucza tylko indywidualnie tylko, że to całkiem inna historia bo jej uczniowie są upośledzeni. Twierdzi, że w życiu nie zamieniła by swojego trybu chociaż trójka jej uczniów jest rozlokowana w całkowicie różnych częściach miasta.
Życzę zdrowia i wytrwałości. I nie czyń sobie wyrzutów z powodu twojego trybu nauczania. Są różne sytuacje a do twojej przewidziano konkretne rozwiązanie. Nauczyciele wykonują swoje obowiązki i tyle.

ddmm990

nauczanie indywidualne - w jakich sytuacjach

Postautor: ddmm990 » 2012-03-12, 20:17

Witajcie. Czy jeśli uczeń 6 kl. szkoly podstawowej nie może chodzić do szkoły przez okres ponad miesiąca przysługuje mu prawo do nauczania indywidualnego w domu? Powodem jest przebyta operacja. Lekarz stanowczo zaznaczył, że przynajmniej przez okres 1 miesiąca chłopak nie może się poruszać. Pewnie po zdjęciu gipsu jego zdolność ruchowa będzie także ograniaczona. Czy dyrektor szkoły na prośbę rodzica może przydzielić takiemu uczniowi nauczanie indywidualne i na jakiej podstawie? Jakie dokumenty trzeba dostarczyć do szkoły? Czy wystarczy tylko zaświadczanie od lekarza?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2012-03-12, 20:32

ddmm990 pisze:Czy wystarczy tylko zaświadczanie od lekarza?

Nie wystarczy. Musi być z PPP. Rodzice powinni zgłosić się tam z zaświadczeniem od lekarza i poradnia wyda odpowiednie zaświadczenie, z którym rodzice muszą udać się do dyrektora.

Lyllyth

Nauczanie indywidualne w LO

Postautor: Lyllyth » 2012-03-26, 08:23

Witam. Nie wiem za bardzo od czego zacząć. Postaram się wszystko opisać. Jestem w 3 klasie LO. przez 2 lata jakoś sobie dawałam radę jednak w tym roku coś we mnie pękło. Szkoły a przede wszystkim mojej klasy zaczęłam unikać jak ognia. W ich towarzystwie czuję się zgnębiona zaszczuta i niepotrzebna... Zwłaszcza na zajęciach z "warsztatów teatralnych" Przy wszelkich pracach w grupach zawsze zostaje sama. Jak tylko mam wyjść do szkoły zaraz boli mnie żołądek zaraz mi niedobrze, mam z tego powodu jakąś dziwną nerwicę żołądkową. Co dziwniejsze nie mam większego problemu z nawiązywaniem kontaktów ale nigdy nie dogadywałam się ze swoimi rówieśnikami. Zawsze obracałam się w kręgach osób nieco starszych ode mnie. W związku z licznymi nieobecnościami grozi mi niezdanie klasy.

Moje pytanie: Czy mogę ubiegać się o nauczanie indywidualne w przyszłym roku? Kiedy to załatwiać i z kim? Jakie dokumenty będą mi do tego potrzebne?

Liczę na szybkie odpowiedzi osób znających się na rzeczy.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-26, 18:38

Wskazane przez Ciebie syndromy nie kwalifikują do nauczania indywidualnego. Możesz zrobić badania w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej. Oni wskażą zalecenia. Twój problem ma podłoże emocjonalne.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Wróć do „Kącik uczniowski”