Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
jomi pisze:Czy nauczyciel może mieć w ciągu dnia powyżej 8 godz. pracy (np. 10)? Wiem, że w kodeksie pracy godz. powyżej 8 godz. w danym dniu traktuje się jako nadliczbowe. Czy ta zasada odnosi się też do nauczycieli?
jomi pisze:Z tego co wiem to nauczycieli obowiązuje zarówno KN jak i kodeks pracy (tym bardziej że nie wszystkie przepisy reguluje KN). Art. 129 Kodeksu pracy stanowi: "Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 42 godzin na tydzień w przyjętym okresie rozliczeniowym".
Jeżeli Karta Nauczyciela nie reguluje dobowego czasu pracy to w sprawie przepisów nieuregulowanych KN obowiązuje Kodeks pracy. Czy dobrze myślę?
Poza tym nauczyciele mają określone pensum godzin -krótsze ze względu na charakter pracy niż ma np. urzędnik.Tym bardziej więc jeżeli czas pracy urzędnika nie może przekraczać 8 godzin na dobę-a nauczyciela ma przekraczać?
Jethro Tull pisze:napisałem Ci przecież na priv, że nie można nauczycielowi przydzielić np. 10 godzin lekcji jednego dnia
malgosi35 pisze:Można by dyskutować. Przy takim ujęciu nauczyciel nie mógł by jechać z dziećmi na wycieczkę. Pracę nauczycieli wielu określa jako nienormowany czas pracy, zadaniowy czas pracy. Nie podlega on typowej ewidencji. Ma to swoje plusy ale jak widać i minusy.
Jethro Tull pisze:
Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień, w pięciodniowym tygodniu pracy na podstawie art. 42 ust. 1 i art. 42 ust. 1 KN. W ramach czasu pracy nauczyciel obowiązany jest realizować:
Pracę w godzinach nadliczbowych stanowi bowiem praca wykonywana ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy (art. 151 § 1 Kodeksu pracy) a te mówią, że nauczyciel nie może pracować więcej niż 40 godzin tygodniowo.
Jolly Roger pisze:Nie więcej niż 40 godzin nie jest dla mmie tożsame z tym, że przeważnie się tłumaczy iż nauczyciela obowiązuje 40 godzinny tydzień pracy. Ja się dopytuję na jakiej podstawie sie twierdzi, że obowiązuje mnie 40 godzinny tydzień pracy?? Czy jest jakiś inny przepis mówiący o tym??
Witold Telus pisze:Można. 8 lekcji to nie 8 godzin zegarowych. Okienka to nie czas pracy tylko planowana przerwa.