LALKI UCZĄCE MŁODZIEŻ OPIEKI NAD DZIEĆMI

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

m_czekaj26

LALKI UCZĄCE MŁODZIEŻ OPIEKI NAD DZIEĆMI

Postautor: m_czekaj26 » 2007-02-27, 15:25

Mam ogromną prośbę, aby mi któs napisał gdzie można dowiedzieć się czegoś na temat lalek uczących młodzież opiekować się nad dziećmi. Uczę w gimnazjum i chciałabym aby uczniowie starszych klas mogli uczestniczyć w takim projekcie, czyli mogliby brać te specjalne płaczace lalki na cały dzień do domu i się nimi opiekować. Czy ktoś wie z kim mogłabym się skontaktowac sie w tej sprawie. Bo wiem że w poprzednich latach w niektórych szkołach był taki projekt, ze uczniowie się opiekowali tymi lalkami niemowlaków. Uważam, że jest to bardzo interesujące i chciałabym skorzystać z tego projektu w naszej szkole.

Awatar użytkownika
Nosferata
Przedmiot: Inne

Re: LALKI UCZĄCE MŁODZIEŻ OPIEKI NAD DZIEĆMI

Postautor: Nosferata » 2007-03-04, 20:36

mimo , poszukiwań też nie udalo mi sie uzyskać informacji do kogo sie zwrócić ...

moge jedynie podać adres szkoły poznańskiej gdzie takowy program jest realizowany

Awatar użytkownika
arte

Postautor: arte » 2007-05-23, 21:42

ja znalazłem link do informacji:
http://www.tvn24.pl/26086,1505587,0,1,wiadomosc.html

i wiadomość że projekt był w kilku placówkach realizowany, wszędzie wzbudza ogromne emocje, znalazłem również ciekawy artykuł który jest przeciwny tym eksperymentom
tu jego wycinek:

Kod: Zaznacz cały

Po pierwsze, eksperyment został wprowadzony do gimnazjów, a więc na poziom wiekowy, dla którego posiadanie dzieci jest sprawą odległą, obcą, w naturalny sposób odrzucaną z kręgu zainteresowań. Uczeń nie jest jeszcze przygotowany emocjonalnie do podejmowania odpowiedzialności za potomstwo.

Po drugie, opieka nad lalką trwa od piątku do niedzieli, w dzień i w noc. Jej płacz przerywa sen, lekcje, rozmowy, zabawę. Eksperyment usidla uczniów na trzy dni we własnych domach, pokojach. Dziewczęta nie zabiorą lalki w miejsca publiczne, chłopcy zaś będą się nierzadko wstydzili pokazać z lalką nawet przed domownikami. Czy zmęczenie i złość, jakie będą odczuwać uczniowie zapewne już po pierwszej dobie takiej opieki są wkomponowane w eksperyment?

Po trzecie, uczeń nosi na rękach nie istotę żywą lecz przedmiot. Symulator nie wyzwoli w nim instynktów macierzyńskich czy ojcowskich, nie wywoła ciepłych uczuć czy wzruszeń - i nie jest to zresztą jego rolą. Konieczność pełnej poświęceń opieki nad bezdusznym mechanizmem może wywołać w pewnym momencie nawet agresję.

Po czwarte, w rodzinie dziecku towarzyszy zazwyczaj dwoje rodziców, a czasem i więcej osób, które dzielą trud opieki. Tu uczeń jest samotny. Wykonuje czynności opiekuńcze bez pomocy domowników, gdyż lalka ma zdolność identyfikowania swego opiekuna.

Młody człowiek doświadcza ogromnego trudu opieki nad niemowlęciem, ale nie doświadcza radości, które w życiu rodziny rekompensują ten trud z nawiązką. Skutki opisanego eksperymentu łatwo więc przewidzieć. To nie wzbudzenie odpowiedzialności - to niechęć do dzieci i złość na nie muszą zrodzić się w gimnazjaliście w wyniku eksperymentu.

Gogi22
Kto: student
Przedmiot: Inne

Postautor: Gogi22 » 2015-03-03, 05:25

Nowym ministrem edukacji narodowej zostanie prof. Ryszard Legutko. Obecny wicemarszałek Senatu ma w poniedziałek zastąpić Romana Giertycha

Wróć do „Pogaduszki”