książki dla uczniów uu w stopniu lekkim

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

ansta70
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

książki dla uczniów uu w stopniu lekkim

Postautor: ansta70 » 2009-05-21, 20:05

czy ktoś z was pracował z uu w st. lekkim na książkach z wsip do polskiego i matematyki dla kl.IV? co sądzicie o tym w klasie ogólnodostępnej? jak prowadzić lekcję, przecież wtedy nie da się zintegrować treści. proszę o opinie.

Awatar użytkownika
dushka

Re: książki dla uczniów uu w stopniu lekkim

Postautor: dushka » 2009-05-21, 20:23

Nie da się zintegrować treści, ale też nie wszystkie treści z podstawy programowej są dla lekko upośledzonych w 4 klasie ;) Nie dość, że oki, podstawa niby jest ta sama, ale to, co dla zdrowych jest w podstawie wymaganiami podstawowymi, to dla lekko wymaganiami ponadpodstawowymi to jeszcze - np. w 4 klasie dla zdrowych są ułamki zwykłe, zarówno dodawanie, jak i odejmowanie, to dla lekko - masz tylko porównanie obrazowe np 1/2 a 1/4, dzielenie elementów na 4, 3 i 2 równe cześci - i ułamek jest na takiej zasadzie.

Żaden problem, by uczeń miał swoje książki i robił swoje zadania - wy robicie ułamki "zaawansowane", a dzieciak upośledzony - na swoim poziomie. Jeśli czegoś w jego programie nie ma, dajesz np. zadania z treścią, by ćwiczyło rozwiązywanie. Da się to zrobić bez problemu, trzeba tylko chcieć ;)

ansta70

Postautor: ansta70 » 2009-05-21, 20:52

tak, matematyka ok, ale np lektury, ci z lekkim mają przecież inne, to wtedy mamy właściwie 2 lekcje na jednej ( każdy sobie). pracuję tak teraz,w kl. III. mam książki wsip
i niestety treści całkiem inne niż dla dzieci z normą, staram się jak mogę, aby to zegrać, ale w większości się nie udaje.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-05-21, 21:08

Zgrać ;)

U mnie dziewczynka ma do przeczytania np. 2 rozdziały lektury omawianej przez całą klasę.

ansta70

Postautor: ansta70 » 2009-05-21, 21:18

Słusznie, zgrać. Dzięki za wskazówki, może jeszcze ktoś się odezwie i powie, jak pracuje.
Prawdopodobnie będę jako wspomagający w kl. IV na j. polskim stąd moje pytanie.
Czy ta dziewczynka u ciebie w klasie ma takie same podręczniki jak reszta klasy?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-05-21, 21:54

Tak, ma takie same, aczkolwiek często robi inne rzeczy, niż reszta klasy. Omawiając np. podział wyrażeń w klasie ona ćwiczyła zdania proste i rozwinięte albo tworzenie równoważników zdań. Teraz mamy sprawdzian z mitologii, w podręczniku jest ich z 8, ją obowiązują 2 wskazane przez mnie i na ich podstawie układam jej sprawdzian. Klasa dostanie m.in. temat do napisania wypowiedzi, a ona - 6 słów związanych z mitami, z którymi będzie musiała ułożyć zdania.

Tworzymy opis postaci - młoda dostaje ilustrację i opisuje na jej podstawie. Tworzymy charakterystykę - ona dostaje słówka pomocnicze, albo zdania do uzupełnienia słowami. Da się to zrobić, kwestia wprawy. Dasz radę ;)

Wróć do „Kształcenie specjalne i klasy integracyjne”