dyplomowanie a urlop wychowawczy - pomocy

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

asik79
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Religia

dyplomowanie a urlop wychowawczy - pomocy

Postautor: asik79 » 2009-10-23, 14:44

Witam:)) mam dwa pytania i dwa kłopoty.. po pierwsze w maju 2009 skończyłabym staż na nauczyciela dyplomowanego, niestety od ferii zimowych 2009 przebywałam na L4 a następnie od czerwca na urlopie macierzyńskim do listopada 2009(jestem nadal). Od kiedy zostanie mi naliczany okres potrzebny do odpracowania stażu?czy od końca urlopu macierzyńskiego czy urlopu wypoczynkowego na którym zamierzam pójść po macierzyńskim??? Naliczyłam że z moimi wczesniejszymi dłuzszymi L4 (ponad 30 dni)wychodzi tego 33 tyg.
Czy mogę wybrac urlop wypoczynkowy w ratach? np. 6 tyg za wakacje do 20.12 a potem 2 tyg. za ferie od stycznia 2010?

edzia

Re: dyplomowanie a urlop wychowawczy - pomocy

Postautor: edzia » 2009-10-23, 23:47

asik79 pisze:Od kiedy zostanie mi naliczany okres potrzebny do odpracowania stażu?czy od końca urlopu macierzyńskiego czy urlopu wypoczynkowego na którym zamierzam pójść po macierzyńskim???
Od powrotu z macierzyńskiego, choćby ten powrót był wykorzystany na urlop uzupełniający - ale przypilnuj sobie tego, niektórzy liczą źle, dopiero od faktycznegopowrotu do pracy.
asik79 pisze:Czy mogę wybrac urlop wypoczynkowy w ratach? np. 6 tyg za wakacje do 20.12 a potem 2 tyg. za ferie od stycznia 2010?
Możesz.

asik79

Postautor: asik79 » 2009-10-24, 11:25

Dziękuję pięknie:) mam jeszcze jeden problem, gdyż chciałabym po wykorzystanym urlopie wypoczynkowym udać się na dwa miesiace urlopu wychowawczego, czy wówczas czas odpracowanego stazu mi przepada w tym wypadku byłoby to 8 tyg. za wakacje? czy mam je już odpracowane?
I jeszcze czy w przypadku urlopu wychowawczego dzieje się coś z moją umową na podstawie mianowania? czy nadal mam gwarantowany etat?
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:)

edzia

Postautor: edzia » 2009-10-24, 13:02

asik79 pisze:chciałabym po wykorzystanym urlopie wypoczynkowym udać się na dwa miesiace urlopu wychowawczego, czy wówczas czas odpracowanego stazu mi przepada
Nie, nie przepada. Będąc na urlopie wypoczynkowym, normalnie biegnie staż.
asik79 pisze:czy w przypadku urlopu wychowawczego dzieje się coś z moją umową na podstawie mianowania?
Nic się nie dzieje. To dalej ta sama umowa. A z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym, jesteś dodatkowo chroniona z KP.

asik79

Postautor: asik79 » 2009-10-24, 15:35

Mogę jeszcze prosić o jskieś przpisy regulujace te odpowiedzi:)? I jeszcze raz: badzo bardzo dziękuję

edzia

Postautor: edzia » 2009-10-25, 10:09

Proszę:
Odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie z # nr 1 jest w tym przepisie KN:
Art. 9d.
5. W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze.

Staż się przedłuża w przypadku nieobecności nauczyciela z powodów wymienionych w przepisie, w tym z tytułu urlopu innego niż wypoczynkowy - co oznacza, że podczas urlopu wypoczynkowego staż jest realizowany.

Odpowiedź na drugie pytanie to przepisy KP:
Art. 161.
Pracodawca jest obowiązany udzielić pracownikowi urlopu w tym roku kalendarzowym, w którym pracownik uzyskał do niego prawo.

Art. 162.
Na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych.

Art. 168.
Urlopu nie wykorzystanego w terminie ustalonym zgodnie z art. 163 należy pracownikowi udzielić najpóźniej do końca pierwszego kwartału następnego roku kalendarzowego; nie dotyczy to części urlopu udzielanego zgodnie z art. 167 2.

Musisz jednak pamiętać, że pracodawca może nie zgodzić się na zaproponowany przez Ciebie termin urlopu (gdybyś wykorzystywałą w całości tuż po urlopie macierzyńskim, to musi się zgodzić). Oprócz tego miej świadomość, że podczas ferii świątecznych są dni robocze wolne od zajęć, nie od pracy. Więc niektórzy dyrektorzy (ci bardziej papiescy od papieża) każą przychodzić wtedy nauczycielom do pracy. Dla mnie to bez sensu, bo ja i tak mam wówczas zawsze mnóstwo pracy (tej szkolnej oczywiście) w domu.

Odpowiedź na pytanie z postu nr 3 wynika z cytowanego wyżej zapisu KN. Odpracowany staż przepada tylko w przypadku nieobecności trwającej dłużej niż rok.

Ostatnie pytanie zadawałaś, rozumiem, jedynie po to, by się upewnić. Nie ma przepisów mówiących o tym, by coś się działo z umową na podstawie mianowania podczas przebywania na urlopie wychowawczym. Więc nic się nie dzieje. Nie tracisz statusu umowy.

asik79

Postautor: asik79 » 2009-10-25, 19:50

Dziękuję:))

asik79

Postautor: asik79 » 2009-10-25, 19:57

Powyższe odpowiedzi rozwiały wszystkie moje wątpliwości, jednak przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł.
Mianowicie przysługuje mi urlop dla poratowania zdrowia, gdyż pracuję ósmy rok w szkole no i mam cały etat zagwarantowany przez umowę na podstawie mianowania.
Jak szybko trzeba dokończyć staż na dyplomowanego? Jeżeli podczas urlopu wypoczynkowego odpracuję część stażu a potem pójdę na urlop dla poratowania zdrowia, to czy jest jakiś zapis mówiacy o tym, kiedy muszę najpóźniej dokończyć odpracowywanie stażu żeby nie przepadł?

asik79

Postautor: asik79 » 2009-10-25, 20:15

czy tu również ma zastosowanie przepis mówiący że nie dłużej niż rok? Tylko rok liczony od kiedy? I czy moja umowa ulegnie rozwiązaniu jeżeli byłabym na urlopie zdrowotnym?(chodzi mi o te 182 dni choroby). No właśnie czy urlop dla poratowania zdrowia jest tak liczony jak L4?
Dziękuję.

edzia

Postautor: edzia » 2009-10-26, 07:22

asik79 pisze:Mianowicie przysługuje mi urlop dla poratowania zdrowia, gdyż pracuję ósmy rok w szkole no i mam cały etat zagwarantowany przez umowę na podstawie mianowania.
Otóż uważam, że jeśli tylko z takich powodów, to nie przysługuje Ci.

asik79

Postautor: asik79 » 2009-10-26, 10:28

No tak tylko napisałam, chodzi mi o to że prawnie mi przysługuje. Mam kłopoty z gardłem, od dawna migdały do usunięcia. Zawsze to odkładałam na później ale teraz możnaby to wyleczyc a przy okazji do roku pobyc z dzieckiem. Czy moge prosic o odpowiedź na moje pytania? Bardzo proszę bo się pogubiłam i nie jestem pewna.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”