Umowa na zastępstwo i ....problem z zakończeniem stażu.

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

wikunia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Umowa na zastępstwo i ....problem z zakończeniem stażu.

Postautor: wikunia » 2011-08-19, 13:39

Został mi ostatni rok stażu na nauczyciela mianowanego. Przez ostatni rok miałam umowę na czas określony. Od września już tylko na zastępstwo( w tej samej placówce). Umowa będzie podpisana najprawdopodobniej do 30.06., bo do tego dnia n-el będzie na urlopie zdrowotnym. Niestety mój staż kończy się 31.07. ( musiałam go wydłużyć o 2 msc. bo w pierwszym roku stażu miałam umowę do 30.06). Czy dyrektor może podpisać ze mną umowę do końca stażu? Czy musi sugerować się datą powrotu n-ela zastępowanego? Czy da się coś z tym problemem zrobić?

koma

Re: Umowa na zastępstwo i ....problem z zakończeniem stażu.

Postautor: koma » 2011-08-19, 22:09

Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale...
Masz przecież prawo do urlopu wypoczynkowego. Niech dyrek przedłuży Ci zatrudnienie, zamiast dawać ekwiwalent za urlop - co zwykle robią.
Może wystarczy?

-----
Oj, tu chodzi o 2 miesiące...teraz doczytałam... :(

edzia

Postautor: edzia » 2011-08-19, 22:27

Problem jest dość poważny z taką umową.

Dyrektor wprawdzie powinien się sugerować datą powrotu nauczyciela zastępowanego i raczej zaproponuje umowę do takiej właśnie daty. Ale przy umowie do 30 czerwca przysługuje ci ekwiwalent za urlop wypoczynkowy (za 6 tygodni), gdyż z powodu rozwiązania stosunku pracy nie będziesz go mogła wykorzystać w naturze. Jakby się dyrektor zgodził, mógłby o przysługujący ci okres urlopu wypoczynkowego przedłużyć umowę (czyli o te 6 tygodni). Finansowo nic na tym nie traci, a ty zyskujesz, gdyż z umową przekraczającą 31 lipca dokończysz okres stażu.

Ale to nie wszystkie schody...
Trzeba jeszcze pozostawać w stosunku pracy podczas egzaminu na stopień nauczyciela mianowanego. Wniosek o taki egzamin możesz złożyć najwcześniej 1 sierpnia (zakładając, że 1 sierpnia przedstawisz dyrektorowi sprawozdanie z PRZ, opiekun stażu wystawi propozycję oceny dorobku zawodowego, a dyrektor napisze ocenę, coś tam chyba jeszcze z radą rodziców jest, nie pamiętam). Łapiesz się wtedy i tak dopiero na jesienną "sesję", bo na letnią trzeba złożyć papiery do 30 czerwca. A w sesji jesiennej egzaminy odbywają się do końca grudnia. Nie mając wtedy zatrudnienia, nic nie zdziałasz.

Widzę z tej sytuacji jedyne wyjście - dobra wola organu prowadzącego. Przedstawić dyrektorowi i wójtowi sytuację - przy ich dobrej woli: dyrektor upora się z papierami zaraz w pierwszysch dniach po zakończeniu przez ciebie stażu, a wójt zrobi egzamin na początku sierpnia, czyli jeszcze w sesji letniej (może to zrobić, ale nie musi).

Najprościej jednak byłoby staż zakończyć w innej szkole (albo i w tej samej, ale przy nowej umowie), już we wrześniu i złożyć papiery do końca października. Nie miałabyś szans na kolejną umowę w tej szkole albo na pracę w innej szkole od kolejnego nowego roku szk.?

wikunia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: wikunia » 2011-08-20, 10:10

Chyba nie ma co kombinować , staż(jeden miesiąc) dokończę po wakacjach, oby tylko była praca, bo z nią jest bardzo ciężko. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

edzia

Postautor: edzia » 2011-08-20, 14:18

Musisz jednak mieć świadomość, że przerwa w zatrudnieniu nie może przekroczyć trzech miesięcy, inaczej staż będziesz musiała robić od początku.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”