Dodaj publikację
Autor
Dariusz Mączka
Data publikacji
2013-01-14
Średnia ocena
0,00
Pobrań
201

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Materiały na zajęcia z dietetyki.
 Pobierz (pdf, 448,9 KB)

Podgląd treści


Klasyfikacja diet i etapy planowania żywienia dietetycznego

Opracowanie mgr inż. Dariusz Mączka

1. Dieta podstawowa
2. Dieta łatwo strawna
3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku

żołądkowego

5. Dieta łatwo strawna z modyfikacja konsystencji
 Papkowata
 Płynna
 Płynna wzmocniona
 Do żywienia przez zgłębnik i przetokę
6. Dieta łatwo strawna bogato białkowa
7. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
8. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa
9. Dieta ubogo energetyczna
10. Dieta o kontrolowane zawartości kwasów tłuszczowych
11. Diety specjalne stosowane w celiakii , fenyloketonurii , galaktozemii itp.
12. Dieta z modyfikacjami składników mineralnych ( bogato lub ubogo potasowa ,

niskosodowa itp.)

13. Dieta małoresztkowa
14. Diety eliminacyjne


OPIS DIETY OBEJMUJE

 Nazwę diety charakteryzującą doboru produktów i technik kulinarnych oraz

modyfikację składników pokarmowych

 Założenia dotyczące poziomu energii i składników odżywczych
 Dzienną racje pokarmową, która określa w jednostkach masy produktu w gramach lub
ilość jego porcji, ilości poszczególnych produktów spożywczych zebranych w grupy,
które należy uwzględnić w dziennym jadłospisie, by zostały spełnione założenia, jakie
stawia określona dieta. Grupy produktów mogą być bardzo ogólne np. białko zwierzęce
lub bardziej szczegółowe np., mleko, jaja, kefiry, jogurty itp.

 Wybór produktów zalecanych i przeciwwskazanych
 Zalecane i niewskazane rodzaje technik kulinarnych ( obróbka wstępna, obróbka

termiczna)

 Zalecenia dotyczące częstotliwości i jakości podawanych posiłków.
 Jadłospis, czyli dzienne spożycie posiłków składających się z potraw i produktów

spożywczych ora ilość porcji.








































Schemat ustalania postępowania dietetycznego – zasady układania i oceny jadłospisów

Piśmiennictwo
J.Bujko Podstawy dietetyki, wyd. SGGW