Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Klasyfikacja diet i etapy planowania żywienia dietetycznego
Opracowanie mgr inż. Dariusz Mączka
1. Dieta podstawowa
2. Dieta łatwo strawna
3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego
5. Dieta łatwo strawna z modyfikacja konsystencji
Papkowata
Płynna
Płynna wzmocniona
Do żywienia przez zgłębnik i przetokę
6. Dieta łatwo strawna bogato białkowa
7. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
8. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa
9. Dieta ubogo energetyczna
10. Dieta o kontrolowane zawartości kwasów tłuszczowych
11. Diety specjalne stosowane w celiakii , fenyloketonurii , galaktozemii itp.
12. Dieta z modyfikacjami składników mineralnych ( bogato lub ubogo potasowa ,
niskosodowa itp.)
13. Dieta małoresztkowa
14. Diety eliminacyjne
OPIS DIETY OBEJMUJE
Nazwę diety charakteryzującą doboru produktów i technik kulinarnych oraz
modyfikację składników pokarmowych
Założenia dotyczące poziomu energii i składników odżywczych
Dzienną racje pokarmową, która określa w jednostkach masy produktu w gramach lub
ilość jego porcji, ilości poszczególnych produktów spożywczych zebranych w grupy,
które należy uwzględnić w dziennym jadłospisie, by zostały spełnione założenia, jakie
stawia określona dieta. Grupy produktów mogą być bardzo ogólne np. białko zwierzęce
lub bardziej szczegółowe np., mleko, jaja, kefiry, jogurty itp.
Wybór produktów zalecanych i przeciwwskazanych
Zalecane i niewskazane rodzaje technik kulinarnych ( obróbka wstępna, obróbka
termiczna)
Zalecenia dotyczące częstotliwości i jakości podawanych posiłków.
Jadłospis, czyli dzienne spożycie posiłków składających się z potraw i produktów
spożywczych ora ilość porcji.
Schemat ustalania postępowania dietetycznego – zasady układania i oceny jadłospisów
Piśmiennictwo
J.Bujko Podstawy dietetyki, wyd. SGGW