Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Test – kelner barman(3)
1.Napoje szprycowane charakteryzują się dodatkiem
A. Mleka i śmietany
B. Jajka i masła
C. Szampana lub wody gazowanej
D. Wódek i likierów
2.Drambuie to:
A. Wódka czysta
B. Miód pitny
C. Wino czerwone
D. Likier miodowo – korzenny
3.Gin to angielska wódka
A. Żytnia
B. Pomarańczowa
C. Cytrynowa
D. Jałowcowa
4. Goldwasser to:
A. Białe wino
B. Wino wermut
C. Wino czerwone
D. Likier korzenno ziołowy
5.Koniaki to:
A. Wina białe
B. Winiaki francuskie
C. Wody mineralne
D. Soki owocowe
6. Grappa to wódka produkowana na bazie:
A. Orzechów
B. Migdałów
C. Winogron
D. Wiśni
7.Cherry Cordial to alkohol produkowany na bazie:
A. Śliwek
B. Gruszek
C. Wiśni
D.Jabłek
8. Martini to:
A. Wina białe słodkie
B. Wermuty i aperitify
C. Wina różowe
D. Wina czerwone
9.Napoleon to:
A. Wino polskie
B. Koniak francuski
C. Winiak węgierski
D. Szampan rosyjski
10. Okowita to staropolska wódka produkowana:
A. Z miodu naturalnego
B. Z owoców
C. Ze spirytusu
D. Z pszenicy
11. Sake to japoński napój alkoholowy produkowany na bazie ryżu, którego podaje się w:
A. Kieliszkach do wódki
B. Kieliszkach do wina czerwonego
C. Kabałkach
D. Literatkach
12.Starka to wódka polska żytnia:
A. Naturalna
B. Gatunkowa
C.Gorzka
D. Słodka
13.Śliwowica to wódka:
A. Gorzka
B. Wytrawna naturalna
C.Gatunkowa
D. Czysta
14.Burbon Whiskey produkuje się w USA w stanie Indiana:
A. Z pszenicy
B.Prosa
C. Kukurydzy
D. Gryki
15.Wódka naturalna produkowana na bazie ryżu i trzciny cukrowej to:
A. Wiśniówka
B. Rum
C. Arak
D. Gin
16.Brandy to alkohol na bazie:
A. Jarzębiny
B. Gruszek
C. Winogron
D. Jęczmienia
17. Likier kminkowy nosi nazwę:
A. Adwokat
B. Calvados
C. Kimel
D. Angostura
18. Alkohole pozyskiwane na bazie miodu naturalnego i spirytusu to:
A. Wina owocowe
B. wódki gorzkie
C. Miody pitne
D. Piwa ciemne
19. Do serów podaje się wina:
A. Białe
B. Szampańskie
C. Różowe
D. Czerwone
20. Napój alkoholowy z dodatkiem jaja nosi nazwę:
A. Tonik
B. Szprycer
C. Flip
D. Grog
21.Napój składający się z kilku warstw alkoholi o różnym ciężarze właściwym najczęściej o różnym zabarwieniu nosi nazwę:
A. Kawa latte
B. Granita
C. Pause – Cofes
D. Koktajl
22. Kwaśne napoje przygotowywane w shakerze z soku cytrynowego i alkoholu to:
A. Zooms
B.Sours
C. Cobler
D. Fixe
23. Szkocki napój alkoholizowany z dodatkiem żółtek i cukru nosi nazwę:
A ...