Dodaj publikację
Autor
Maria Dębowska-Brózdowska
Data publikacji
2013-04-08
Średnia ocena
5,00
Pobrań
211

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test kelner / barman dla klas 3 Technikum gastronomicznego (specjalność kelner / barman).
 Pobierz (docx, 15,6 KB)

Podgląd treści

Test – kelner barman(3)

1.Napoje szprycowane charakteryzują się dodatkiem

A. Mleka i śmietany

B. Jajka i masła

C. Szampana lub wody gazowanej

D. Wódek i likierów

2.Drambuie to:

A. Wódka czysta

B. Miód pitny

C. Wino czerwone

D. Likier miodowo – korzenny

3.Gin to angielska wódka

A. Żytnia

B. Pomarańczowa

C. Cytrynowa

D. Jałowcowa

4. Goldwasser to:

A. Białe wino

B. Wino wermut

C. Wino czerwone

D. Likier korzenno ziołowy

5.Koniaki to:

A. Wina białe

B. Winiaki francuskie

C. Wody mineralne

D. Soki owocowe

6. Grappa to wódka produkowana na bazie:

A. Orzechów

B. Migdałów

C. Winogron

D. Wiśni

7.Cherry Cordial to alkohol produkowany na bazie:

A. Śliwek

B. Gruszek

C. Wiśni

D.Jabłek

8. Martini to:

A. Wina białe słodkie

B. Wermuty i aperitify

C. Wina różowe

D. Wina czerwone

9.Napoleon to:

A. Wino polskie

B. Koniak francuski

C. Winiak węgierski

D. Szampan rosyjski

10. Okowita to staropolska wódka produkowana:

A. Z miodu naturalnego

B. Z owoców

C. Ze spirytusu

D. Z pszenicy

11. Sake to japoński napój alkoholowy produkowany na bazie ryżu, którego podaje się w:

A. Kieliszkach do wódki

B. Kieliszkach do wina czerwonego

C. Kabałkach

D. Literatkach

12.Starka to wódka polska żytnia:

A. Naturalna

B. Gatunkowa

C.Gorzka

D. Słodka

13.Śliwowica to wódka:

A. Gorzka

B. Wytrawna naturalna

C.Gatunkowa

D. Czysta

14.Burbon Whiskey produkuje się w USA w stanie Indiana:

A. Z pszenicy

B.Prosa

C. Kukurydzy

D. Gryki

15.Wódka naturalna produkowana na bazie ryżu i trzciny cukrowej to:

A. Wiśniówka

B. Rum

C. Arak

D. Gin

16.Brandy to alkohol na bazie:

A. Jarzębiny

B. Gruszek

C. Winogron

D. Jęczmienia

17. Likier kminkowy nosi nazwę:

A. Adwokat

B. Calvados

C. Kimel

D. Angostura

18. Alkohole pozyskiwane na bazie miodu naturalnego i spirytusu to:

A. Wina owocowe

B. wódki gorzkie

C. Miody pitne

D. Piwa ciemne

19. Do serów podaje się wina:

A. Białe

B. Szampańskie

C. Różowe

D. Czerwone

20. Napój alkoholowy z dodatkiem jaja nosi nazwę:

A. Tonik

B. Szprycer

C. Flip

D. Grog

21.Napój składający się z kilku warstw alkoholi o różnym ciężarze właściwym najczęściej o różnym zabarwieniu nosi nazwę:

A. Kawa latte

B. Granita

C. Pause – Cofes

D. Koktajl

22. Kwaśne napoje przygotowywane w shakerze z soku cytrynowego i alkoholu to:

A. Zooms

B.Sours

C. Cobler

D. Fixe

23. Szkocki napój alkoholizowany z dodatkiem żółtek i cukru nosi nazwę:

A ...