Dodaj publikację
Autor
ElŻbieta Florys
Data publikacji
2014-06-17
Średnia ocena
0,00
Pobrań
33

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Badanie wyników.
 Pobierz (doc, 100,5 KB)

Podgląd treści


Badanie wyników nauczania z technologii gastronomicznej
dla klasy II w zawodzie technik żywienie i gospodarstwa domowego

Imię i nazwisko ……………………… GR I

nr z dziennika…………

1. Kasza krupa otrzymywana z prosa to:
a) kasza krakowska
b) kasza jaglana
c) kasza manna
d) pęczak

2. Ciasto ziemniaczane składające się z sera twarogowego i ziemniaków stosuje się do produkcji:
a) knedli
b) kopytek
c) leniwych pierogów
d) kotletów ziemniaczanych

3. Mąka pszenna o grubej granulacji to mąka:
a) razowa
b) tortowa
c) krupczatka
d) wrocławska

4. Wskaż przyprawę, która jest mieszanka różnych przypraw:
a) Curry
b) Imbir
c) Kurkuma
d) Kolendra

5. Wskaż tłuszcz pochodzenia roślinnego:
a) łój
b) smalec
c) masło
d) margaryna

6. Wskaż przyprawy ułatwiające trawienie:
a) kminek i majeranek
b) czosnek i majeranek
c) papryka ostra i łagodna
d) liść laurowy i ziele angielskie

7. Wskaż potrawę, w której podczas przechowywania zachodzi proces oddychania:
a) placki z jabłkami
b) kompot z jabłek
c) jabłka deserowe
d) jabłka pieczone
8. W pomieszczeniach wysokiej wilgotności należy przechowywać:
a) jaja
b) przyprawy
c) mięso mrożone
d) pieczywo cukiernicze

9. W czasie przechowywania zamrożonego mięsa zmniejsza się jego masa. Wskaż przyczynę:
a) wysychanie
b) dojrzewanie
c) utlenianie
d) autoliza

10. Wskaż potrawę, która serwujemy flambirowaną;
a) melba,
b) suflet czekoladowy
c) szarlotka na gorąco
d) naleśniki a la Kundel

11. Bliny to potrawa:
a) pieczona z ciasta drożdżowego nadzieniem z kapusty
b) smażoną z ciasta drożdżowego, podawana z kawiorem i śmietaną
c) gotowana z ciasta pierogowego z nadzieniem z surowego mięsa
d) pieczona z ciasta kruchego z nadzieniem z mięsa gotowanego

12. Obróbka wstępna brudna warzyw korzeniowych składa się z następujących etapów:
a) obieranie, mycie, doczyszczanie, rozdrabnianie
b) sortowanie, mycie, obieranie, doczyszczanie
c) obieranie, mycie, sortowanie, rozdrabnianie
d) mycie, obieranie, doczyszczanie, rozdrabnianie

13. Rosół ze sztuką mięsa należy gotować w następujący sposób:
a) mięso włożyć do zimnej wody, zagotować, dodać włoszczyznę, gotować do miękkości
b) mięso zalać wrząca wodą, gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać włoszczyznę
c) mięso włożyć do wrzącej wody, zagotować, dodać włoszczyznę, gotować do miękkości
d) mięso włożyć do zimnej wody, gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać włoszczyznę

14. Poniżej zamieszczono opis sporządzani kotletów mielonych. Wskaż czynności podczas wykonywania których może dojść do zakażenia potrawy:
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zemleć. Bułkę namoczyć w zimnym mleku, odcisną , zemleć razem z mięsem. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do zmielonych składników dodać jaja, przesmażoną cebulkę i przyprawy ...