Dodaj publikację
Autor
Małgorzata Marciniec
Data publikacji
2015-05-05
Średnia ocena
5,00
Pobrań
100

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test składający się z 8 pytań.
 Pobierz (doc, 45,0 KB)

Komentarze

evee, 2015-10-08, ocena:

Bardzo przemyślany i ciekawy test.

mjarzombek, 2015-12-02, ocena:

przydatna

Podgląd treści


Test – kuchnia staropolska

1. Uzupełnij krzyżówkę a otrzymasz nazwę surowca używanego w kuchni staropolskiej. [pic]
Pytania:
1. Kasza w kuchni staropolskiej zastępująca ziemniaki.
2. Warzywo, które kiszono.
3. Jedna z przypraw staropolskich.
4. Napój ze staropolskiej spiżarni.

2. Połącz nazwy potraw lub dodatków z odpowiednimi objaśnieniami.

BIEREMUSZKA Zraziki z mięsa wołowego, szpikowane słoniną, duszone w rosole.
CZERNINA Pieczeń wołowa duszona, szpikowana słoniną, bejcowana w warzywach.
GRAMOTKA Sos z rodzynek lub suszonych fig namoczonych w winie i przetartych.
SZTUFADA Zupa z krwi kaczki podawana z kluseczkami i suszonymi owocami.
SUROPIEKI Zupa postna z piwa, wody, jasnego chleba żytniego, masła, przypraw – soli, pieprzu, kminku.
GĄSZCZ PRZEDNI Zupa sporządzona z piwa z dodatkiem goździków, masła, żółtek i śmietany.

3. Zaznacz prawidłową odpowiedź.
I. Miodownik to:
a) charakterystyczny w kuchni staropolskiej napój orzeźwiający
b) napój alkoholowy z dodatkiem miodu
c) najstarsze polskie ciasto znane od XIII wieku sporządzone z mąki i miodu
d) najpopularniejszy wypiek słodki charakterystyczny dla kuchni francuskiej
II. Typowe przyprawy do flaków to:
a) imbir i gałka muszkatołowa
b) ziele angielskie i rozmaryn
c) kurkuma i pieprz
d) czosnek i cebula
III. Zupa sporządzona z kwaśnej kapusty z dodatkiem słoniny, kiełbasy lub mięsa to:
a) barszcz biały
b) polewka
c) kapuśniak
d) farmuszka
IV. Jaką potrawę z kuchni staropolskiej można przygotować wykorzystując wszystkie surowce (normatyw surowcowy na 4 porcje) Karp 1kg, włoszczyzna bez kapusty 250g, jaja 2 szt., masło 50g, natka pietruszki 10g, sól, ziele angielskie, liście laurowe?
a) ryba gotowana z masłem
b) ryba w białym sosie
c) ryba w szarym sosie
d) ryba po polsku

V. Wskaż sprzęt potrzebny do przygotowania pasztetu z zająca
a) maszynka do mielenia mięsa, trzon kuchenny, piec konwekcyjny
b) maszynka do mielenia, piekarnik, chłodziarka do ostudzenia
c) wilk, lada chłodnicza, trzon kuchenny
d) wilk, trzon kuchenny
VI. Do przygotowania pieczeni wieprzowej dla 5 osób zużyto: 1000g wieprzowiny, 10g maki, 50g smalcu oraz 100g cebuli. Jakie ilości składników należy pobrać, aby przygotować 28 porcji pieczeni?
a) 5600g wieprzowiny, 56g mąki, 820g smalcu, 650g cebuli
b) 2800g wieprzowiny, 88g mąki, 140g smalcu, 720g cebuli
c) 3240g wieprzowiny, 120g mąki, 260g smalcu, 280g cebuli
d) 5600g wieprzowiny, 56g mąki, 280g smalcu, 560g cebuli

4. Uzupełnij poniższe zdania
I. Desery w kuchni staropolskiej nazywano…………………
II. Najstarszą metodą obróbki cieplnej potraw z mięsa, drobiu i dzikiego ptactwa w kuchni staropolskiej było……………………
III. W kuchni staropolskiej najbardziej ceniono kaszę…………………..
IV. Najstarszy typowo polski sos zimny sporządzony m. inn z buraków ...