Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
TEST OPAKOWANIA
Wybierz jedną odpowiedź:
1.Ze względu na konstrukcję opakowania dzieli się na:
a. puszki, butelki, pudełka, torebki, skrzynki.
b. jednostkowe i zbiorcze.
c. owinięcia, opakowania sztywne i miękkie.
d. trwałe i nietrwałe.
2.Taki symbol oznacza:
a. produkty szybko psujące się
b. produkty biodegradowalna
c. produkty ekologiczne
d. produkty dla wegetarian
3.Taki symbol oznacza:
a. produkt wrażliwy na zmianę temperatur
b. przestrzegać zakresu temperatur
c. unikać minusowych temperatur
d. kontrolować temperaturę produktu raz na dobę
4. Taki symbol oznacza:
a. opakowanie do wielokrotnego użytku
b. opakowanie ekologiczne
c. opakowanie biodegradowalne
d. opakowanie przydatne do recyklingu
5. Recykling to:
a. powtórne wykorzystanie zużytych materiałów
b. utylizacja odpadów
c. zapobieganie powstawania odpadów
d. wykorzystanie odpadów i surowców do produkcji nowych materiałów
6. Metodą ograniczania negatywnego oddziaływania na środowisko odpadów opakowaniowych nie jest:
a. stosowanie opakowań z mniejszą ilością substancji stwarzających zagrożenie
b. ograniczenie objętości i masy opakowań
c. składowanie odpadów opakowań w określone kolorystycznie worki zgodnie z ich przeznaczeniem
d. stosowanie opakowań wielokrotnego użytku
7. Do zadań opakowań inteligentnych nie należy:
a. informować o lokalizacji produktu
b. dostarczać informacji o jakości produktu
c. utrzymać lub zmieniać właściwości produktu
d. monitorować dany produkt
8. Opakowania aktywne nie zyskają nowych funkcji zmieniających warunki otoczenia poprzez dodatek:
a. regulatory wilgotności i przepuszczalności gazów
b. zastosowania dodatkowych zabezpieczeń chroniących przed zniszczeniem
c. absorberów światła
d. pochłaniacze tlenu i etylenu, zapachów
9. Taki symbol występuje na materiałach:
a. plastikowych
b. szklanych
c. na aluminiowych
d. styropianowych
10. Wymiary opakowań jednostkowych powinny być:
a. znacznie większe od wymiarów wyrobu.
b. dostosowane do wymiarów wyrobu.
c. zależne od producenta.
d. znacznie mniejsze od wymiarów wyrobu.
11. Oznakowanie opakowań produktów spożywczych nie musi uwzględnić:
a. ceny.
b. wykazu składników.
c. daty ważności.
d. nazwy środka spożywczego.
12. Kod kreskowy służy do:
a. oznaczania właściciela produktu
b. oznaczania terminu przydatności do spożycia
c. oznaczania żywności
d. identyfikacji i rejestracji produktów.
13. Na marketingową rolę opakowania ma wpływ:
a. przezroczystość.
b. wielkość.
c. forma, estetyka i kolorystyka.
d. informacje o wartości odżywczej produktu.
14. Inna nazwa opakowania aktywnego to:
a. opakowanie inteligentne
b. opakowanie sprytne
c. opakowanie funkcjonalne
d. opakowanie jednostkowe
15. Dokładna data na opakowaniu czyli dzień, miesiąc i rok podaje się gdy:
a. produkt jest trwały powyżej 3 miesięcy
b. produkt jest trwały do 3 miesięcy
c. produkt jest trwały od 3-18 miesięcy
d. produkt ma minimalną datę ważności
16. Opakowania inteligentne przekazują informacje na temat:
a ...