Dodaj publikację
Autor
Elżbieta Nowak
Data publikacji
2017-06-07
Średnia ocena
5,00
Pobrań
279

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test podsumowujący materiał z przedmiotu Wyposażenie z zasadami bhp w gastronomii.
 Pobierz (docx, 51,9 KB)

Podgląd treści

TEST OPAKOWANIA

Wybierz jedną odpowiedź:

1.Ze względu na konstrukcję opakowania dzieli się na:

a. puszki, butelki, pudełka, torebki, skrzynki.

b. jednostkowe i zbiorcze.

c. owinięcia, opakowania sztywne i miękkie.

d. trwałe i nietrwałe.

2.Taki symbol oznacza:

a. produkty szybko psujące się

b. produkty biodegradowalna

c. produkty ekologiczne

d. produkty dla wegetarian

3.Taki symbol oznacza:

a. produkt wrażliwy na zmianę temperatur

b. przestrzegać zakresu temperatur

c. unikać minusowych temperatur

d. kontrolować temperaturę produktu raz na dobę

4. Taki symbol oznacza:

a. opakowanie do wielokrotnego użytku

b. opakowanie ekologiczne

c. opakowanie biodegradowalne

d. opakowanie przydatne do recyklingu

5. Recykling to:

a. powtórne wykorzystanie zużytych materiałów

b. utylizacja odpadów

c. zapobieganie powstawania odpadów

d. wykorzystanie odpadów i surowców do produkcji nowych materiałów

6. Metodą ograniczania negatywnego oddziaływania na środowisko odpadów opakowaniowych nie jest:

a. stosowanie opakowań z mniejszą ilością substancji stwarzających zagrożenie

b. ograniczenie objętości i masy opakowań

c. składowanie odpadów opakowań w określone kolorystycznie worki zgodnie z ich przeznaczeniem

d. stosowanie opakowań wielokrotnego użytku

7. Do zadań opakowań inteligentnych nie należy:

a. informować o lokalizacji produktu

b. dostarczać informacji o jakości produktu

c. utrzymać lub zmieniać właściwości produktu

d. monitorować dany produkt

8. Opakowania aktywne nie zyskają nowych funkcji zmieniających warunki otoczenia poprzez dodatek:

a. regulatory wilgotności i przepuszczalności gazów

b. zastosowania dodatkowych zabezpieczeń chroniących przed zniszczeniem

c. absorberów światła

d. pochłaniacze tlenu i etylenu, zapachów

9. Taki symbol występuje na materiałach:

a. plastikowych

b. szklanych

c. na aluminiowych

d. styropianowych

10. Wymiary opakowań jednostkowych powinny być:

a. znacznie większe od wymiarów wyrobu.

b. dostosowane do wymiarów wyrobu.

c. zależne od producenta.

d. znacznie mniejsze od wymiarów wyrobu.

11. Oznakowanie opakowań produktów spożywczych nie musi uwzględnić:

a. ceny.

b. wykazu składników.

c. daty ważności.

d. nazwy środka spożywczego.

12. Kod kreskowy służy do:

a. oznaczania właściciela produktu

b. oznaczania terminu przydatności do spożycia

c. oznaczania żywności

d. identyfikacji i rejestracji produktów.

13. Na marketingową rolę opakowania ma wpływ:

a. przezroczystość.

b. wielkość.

c. forma, estetyka i kolorystyka.

d. informacje o wartości odżywczej produktu.

14. Inna nazwa opakowania aktywnego to:

a. opakowanie inteligentne

b. opakowanie sprytne

c. opakowanie funkcjonalne

d. opakowanie jednostkowe

15. Dokładna data na opakowaniu czyli dzień, miesiąc i rok podaje się gdy:

a. produkt jest trwały powyżej 3 miesięcy

b. produkt jest trwały do 3 miesięcy

c. produkt jest trwały od 3-18 miesięcy

d. produkt ma minimalną datę ważności

16. Opakowania inteligentne przekazują informacje na temat:

a ...