obowiązkowe zajęcia ucznia wykonywane społecznie przez n-la

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Peonia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

obowiązkowe zajęcia ucznia wykonywane społecznie przez n-la

Postautor: Peonia » 2012-03-21, 06:21

Mam problem i poszukuję przepisu prawnego.

A mianowicie: w tym roku szkolnym zajęcia komputerowe dla uczniów klas I-III odbywają się z podziałem na grupy. Takiego podziału legalnie dyrektor nie mógł dokonać w klasach I-III(a pracownie sa bardzo małe i mieszczą tylko 15 stanowisk komputerowych), więc poprosił we wrześniu nauczycieli o podjęcie decyzji, czy prowadzą w małej salce zajecia z całą klasą 30 osobową, czy też dla dobra uczniów zostanie dokonany podział klas na 2 grupy i jedną godzinę nauczyciel będzie prowadził w ramach etatu, a drugą społecznie. W zamian za godziny społeczne dyrektor obiecał odbiór tych godzin w dniach kiedy bedą się w szkole odbywały rekolekcje lub sprawdzian klas VI. W szkole powstał rejestr godzin społecznie wykonywanych przez nauczycieli. Taki zeszyt, do którego wpisywaliśmy godziny społecznie wykonane. Tematy lekcji wpisujemy do normalnego dziennika klasy, bo lekcje komputerowe wchodzą w program nauczania danej klasy. No i mamy obecnie efekty. Wypracowane kilkadziesiąt godzin społecznych (bo przypada 1 godzina tygodniowo) i żadnego dnia wolnego. Powstało złamanie umowy wewnętrznej i ogólne oburzenie grona pedagogicznego.
Mam więc pytanie, gdzie znajdę przepis, że godziny lekcyjne wpisane w dziennik szkolny powinny być zapłacone nauczycielowi?

b.hunter

Re: obowiązkowe zajęcia ucznia wykonywane społecznie przez n-la

Postautor: b.hunter » 2012-03-21, 09:34

A macie w szkole związki zawodowe?

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2012-03-21, 13:57

Mamy, ale takie na papierze.

b.hunter

Postautor: b.hunter » 2012-03-21, 21:49

Rozumiem, że zgłosiłaś problem i zz odmówiły pomocy.

Wróć do „Prawo oświatowe”