"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: iluka » 2012-09-29, 10:37

Cytryn, obiema rękami podpisuję się pod Twoim postem :!: Z jednym wyjątkiem
Cytryn pisze:Do tego absurdu dochodzi różna interpretacja przepisu. W jednych szkołach można sobie jako karciankę wpisać opiekę nad uczniami w czasie dyskoteki czy wycieczki,w innych dyrekcja..zabrania.
To są godziny dyrektorskie i w każdej szkole potrzeby uczniów są trochę inne, więc przeznaczenie godzin też. Inna sprawa jak to się ma do rzeczywistości :?:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

marek474
Przedmiot: Matematyka

Postautor: marek474 » 2012-09-29, 15:08

A tu się nie zgodzę, to Tu ustalasz formę pracy na godzinie karcianej, a nie dyrektor Ci ją z góry narzuca. A to, że jedni mogą wpisać w karciane opiekę w czasie dyskoteki, czy wycieczki, to tylko wola dyrektora. Te zajęcia są dobrowolne, a godziny dyrektorskie, to przecież zupełnie co innego. Chociaż za niedługo będzie to to samo, bo i tak prawie znikną, a wtedy kółko poprowadzi sobie Pani w ramach karcianek, oczywiście za "Dziękuję"

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-29, 15:32

marek474 pisze:A tu się nie zgodzę,
Są tzw. stare dyrektorskie i nowe /karciane/. Dyrektor decyduje na co w danej szkole wykorzystać. U nas tylko na zajęcia dydaktyczne = wyrównawcze i rozwijające zainteresowania uczniów , po jednej godzinie równomiernie. I wszyscy nauczyciele jednakowo.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2012-09-29, 15:52

A czy to jest sprawiedliwe, że w jednej szkole nauczyciele muszą prowadzić kółka i wyrównawcze w ramach karcianek, a dodatkowo siedzą na dyskotekach i jeżdżą na wycieczki, konkursy i gdzie tam jeszcze i nie mogą sobie tego wpisać jako "karciankę"? A winnych szkołach mogą? Dlaczego jedni mają pracować więcej, a inni mogą mniej?

O to mi głównie chodziło.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-29, 16:23

[i][u]Albowiem tak do mnie mówi sprawiedliwość: „Ludzie nie są równi.”[/u][/i]Fryderyk Nietzsche

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2012-09-29, 16:27

Wystarczyłoby doprecyzować przepis- i już...Wiem, że ludzie nie są równi i nie jestem tak naiwna, żeby oczekiwać, że będą...sprawiedliwi. Ale tam, gdzie można coś zdziałać, to czemu by nie spróbować...?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-29, 16:44

Godzin realizowanych w ramach art. 24 ust. 2 Karty Nauczyciela nie można w żadnym wypadku przeznaczać na: zajęcia obowiązkowe realizowane realizujące wymagania z podstawy programowej w ramach godzin określonych w ramowych planach nauczania, opiekę nad uczniami podczas ich dowozu do i ze szkoły, zastępstwa doraźne, nauczanie indywidualne realizowane zgodnie z sadami przyznawania godzin nauczania indywidualnego.

marek474

Postautor: marek474 » 2012-09-29, 17:53

Prawda taka, że co szkoła to inna interpretacja, 2 lata temu mogliśmy wpisywać sobie jako karciane opiekę choćby na dyskotece i 3 godziny za dzień wycieczki, w tym roku już nie...
Tak jak Cytryn mówi szkoła szkole nie równa, nie wierze, że kiedykolwiek karciane znikną, już bardziej w zapowiedzi, że będzie ich więcej. A już najbardziej denerwuje mnie szukanie usprawiedliwienia dla poczynań "góry" przez samych nauczycieli, zwłaszcza starszych. Nie wierze, że kiedykolwiek nauczyciele jako grupa się zjednoczą i będą walczyć o "swoje", tu zgadzam się też z wypowiedzią Ryśka. U siebie w szkole od starszych nauczycielek, rozmawiając o tym w jakim kierunku idą zmiany w oświacie, to tylko słyszę: "Co ma być, to będzie, cieszmy się, że jest w ogóle praca". Każą skończyć z mostu, to też skoczą...

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-29, 17:56

marek474 pisze:Prawda taka, że co szkoła to inna interpretacja

Ot, co, cała prawda.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2012-09-29, 20:48

Oj tak= nauczyciele to najbardziej niezgodna "zawodowa formacja", jaką znam. Nie wiem, czemu. Np. wprowadzili taką bzdurę jak ewaluacja i karcianki. Ale zaraz pojawiają się nauczyciele, którzy twierdzą , że to dobrze, że to wartościowe, bo ble ble ble. Jakby prosili się o więcej bzdur. A dyrektorzy z namaszczeniem organizują kilkugodzinne rady na temat ewaluacji i innych oświatowych "zreformowanych" bzdur i mówią o tym tak, jakby co najmniej sami to wymyślili i nie mieli większych pragnień, aby właśnie to wprowadzić w życie. Czemu? Nie wiem. I w ogóle ta wojna na linii samorządy- szkoła, nauczyciele-dyrekcja, grono starszych nauczycieli- grono młodszych...ojej. No i tak podzieleni mają to, co mają. Bzdura za bzdurą.
W sumie ciekawe pod względem psychologicznym. Muszę poszukać odpowiedzi na pytanie- czemu tak się dzieje? Czemu pielęgniarki czy górnicy mogą ramię w ramię walczyć o swoje, a my tu sobie nawzajem trzodę chlewną podkładamy?

No...chyba, że niektórym to się n a p r a w d ę podoba. Choć trudno mi jakoś w to uwierzyć. A może to zwykłe zakłamanie i kompleksy? Albo tchórzostwo? Hm...?Może jednak jest trochę prawdy w tym, co się o nauczycielach mówi? Że to życiowi nieudacznicy pretendujący do bycia wielkim profesorem, niepewni siebie, nadrabiający miną, byłe prymuski, co to zawsze chciały być na szóstkę i im zostało- nigdy z tego nie wyrosły...?
Nie bijcie, tylko głośno myślę...

Rysiu
Przedmiot: Historia, Informatyka

Postautor: Rysiu » 2012-09-29, 21:06

Ewaluacja to kolejna bzdura (mówię o wewnętrznej, bo ta zewnętrzna to jakaś forma kontroli kuratorium nad szkołą i jako taka jest OK - o ile oczywiście kontrole mogą być OK, bo to zawsze stres, ale to inny temat).

Być może dałoby się taką ewaluację wewnętrzną poprowadziś sensownie - chociaż nie wiem za bardzo po co. Środowisko szkolne, dyrektor, nauczyciele świetnie znają swoje bolączki i potrzeby i nie ma raczej konieczności, aby wszystko to papierkować. U nas w każdym razie co roku jest robiony ten sam cyrk. Ktoś (z łapanki, pewnie za karę) tworzy jakieś durne ankiety, spisy, analizy i wnioski, odczytuje znudzonym głosem wynik swojej pracy radzie pedagogicznej (pochłoniętej akurat wszystkim innym aniżeli słuchanie kolegi/koleżanki), następnie praca wędruje do segregatora z napisem "EWALUACJA" aby nigdy przenigdy nie być ujrzana przez nikogo (no, może poza woźnym, które te na wypociny rzuci kątem oka wrzucając je do pieca - wtedy chociaż na coś się przydadzą).

Do ciężkiej jasnej SZKOŁA JEST PO TO, ABY PRZEKAZYWAĆ WIEDZĘ (i niejako przy okazji postawy życiowe) DZIECIAKOM. Łatwo o tym zapomnieć jednak będąc otoczonym przez gromadę pasożytów zajmujących się tworzeniem papierów. Bywałem w różnych urzędach, tam też tworzy się papiery i też ich jest za dużo - ale te papiery zawsze mają jakiś sens, nawet jeśli część można wyeliminować (np. wysyłanie powiadomień 26 mieszkańcom bloku o tym, że ktoś obok buduje garaż - niby głupota, ale może ktoś będzie chciał wnieść protest). Ale to, do czego nas się zmusza, nie ma sensu żadnego i nie przyczynia się do poprawy pracy szkoły i nauczycieli w żaden sposób, a już na pewno absolunie nie wpływa na atrakcyjność lekcji, wyniki w nauce i jakieś sukcesy uczniów czy nauczycieli.

marek474

Postautor: marek474 » 2012-09-29, 21:13

Cytryn zgadzam się w 100% z Twoją ostatnią opinią. Nic więcej dodać.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-29, 21:25

Rysiu pisze:ta zewnętrzna to jakaś forma kontroli kuratorium nad szkołą i jako taka jest OK

A pisałeś te ankiety on-line w ewaluacji zewnętrznej? Nauczyciele gimnazjum mają ponad 80 pytań, a nauczyciele podstawówki 31.
Ewaluacja zewnętrzna opiera się na ankietach dla nauczycieli, dla uczniów, dla rodziców i na kilkunastu obserwowanych zajęciach. I na kilku wywiadach z "wybrańcami". Zapomnisz o czymś powiedzieć/napisać i pies pogrzebany. To ma być ok? Wyniki ankiety? Tam nawet nie ma jak napisać o bolączkach szkoły współczesnej. Odpowiadasz na pytania (im więcej, tym lepiej), same plusy (bo tak są skonstruowane). Przeanalizują ankiety globalnie i wyjdzie, jaka to cudowna polska oświata. I na stronie MEN w wykresie słupkowym wyjdą super wskaźniki.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2012-09-30, 12:41

A ja myślę, że szkoda, że więcej w szkołach nie ma takich ot Ryśków i Marków, którzy trzeźwo myślą,i mówią co widzą...gdyby tak razem, solidarnie zaprotestować, zaangażować media, może by to coś dało. Ale pewnie się nie uda... :(

Alinka76
Przedmiot: Historia

Postautor: Alinka76 » 2012-09-30, 20:29

Witajcie. Jestem tu nie pierwszy raz, uczę już 10 lat w gimnazjum. Do tej pory dawałam sobie radę, ten rok zaczął się jednak koszmarnie. Dyrektor zwolnił kilka osób, nie mamy nikogo na stałe do świetlicy - wydał polecenie, że pracujemy w świetlicy w ramach godzin karcianych. Przez to nie mam żadnej godziny na koło czy zespół wyrównawczy - a uczę dwóch przedmiotów egzaminacyjnych. Nie mam też kwalifikacji do pracy w świetlicy. Wg. mnie to niezgodne z prawem - po pierwsze karciane miały być wykorzystane na koła itp. W ogóle dramat z tą świetlicą - mamy iść gdzie byle i siedzieć - zero jakichś, gier, TV czy czegokolwiek, młodzież ucieka, zapisanych jest kilkadziesiąt osób. Nie wiem co z tym robić.

Wróć do „Prawo oświatowe”