Sprawdzian na zakończenie klasy 3

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

aniela123
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Sprawdzian na zakończenie klasy 3

Postautor: aniela123 » 2013-02-12, 14:03

Witam .
Mam do Was pytanie. Na zakończenie klasy 3 szkoły podst. jest test albo sprawdzian
badający wiedze uczniów. Czy ten sprawdzian przychodzi z kuratorium czy jest układany przez wychowawcę.? Z góry dziekuję za odp.

hanamat
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Sprawdzian na zakończenie klasy 3

Postautor: hanamat » 2013-02-12, 14:27

Zapewne chodzi o OBUT (ogólnopolskie badanie umiejetnosci trzecioklasisty) opracowany przez CKE. Piszą go szkoły dobrowolnie, po zgłoszeniu placówki przez dyrektora. Nauczyciel w swojej klasie sam powinien swoje badanie kompetencji uczniów opracować lub skorzystać z opracowań wydawnictwa.OBUT jest badaniem dość kontrowersyjnym i warto miec swój test zgodny z podstawa programowa oraz programem nauczania, który wybrał nauczyciel.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-02-12, 15:59

Ale OBUT jest porównywalny na szerszą skalę :wink:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

hanamat

Postautor: hanamat » 2013-02-12, 19:10

Oczywiscie, ze OBUT jest porównywalny na większą skalę, ale nie jest jedynym i doskonałym narzędziem sprawdzającym umiejętnosci ucznia, warto więc oprócz OBUTa przeprowadzić swoje badania. Moja klasa pisała OBUT, test z Operonu oraz test kompetencji z wydawnictwa, którego to realizowałam program - wyniki tych 3 testów dały mi obraz klasy (dzieci sie nie stresowały, gdyż testy traktowaliśmy zawsze jako karty pracy, a jeżeli byli inni nauczyciele w komisji, dzieci uznały ich za zaproszonych gości).
Kolezanka rok wczesniej skorzystała wyłącznie Z OBUTa, a potem załowała, gdyz wyniki były porażająco niskie i nie odzwierciedliły faktycznych umiejetności dzieci. Z kolei wyniki moich uczniów w trzech testach były podobne i całkiem niezłe.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-02-12, 19:28

O ostatnim badaniu OBUT było dość głośno. Osobiście wolę Operon.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2013-02-12, 19:47

A ja nie lubię Operonu, jest zbyt łatwy, nie sprawdza myślenia, jest właśnie testem testem - sprawdza umiejętność rozwiązywania testów.
OBUT miał wady ale po przeanalizowaniu i przemyśleniu stwierdziłam, ze pokazywał, czy dzieciaki myślą i korzystają z tego co umieją.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-02-12, 21:51

Basiek70 pisze:A ja nie lubię Operonu

Może to i dobrze, że jest wybór. OBUT pisałam raz. I więcej nie piszę. Za dużo stresu dla dzieci, cokolwiek OBUT miał sprawdzać.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-02-12, 22:11

Nie od razu Kraków zbudowano... Może następne /po Waszych uwagach/ będą lepsze :shock:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

hanamat

Postautor: hanamat » 2013-02-13, 13:40

Ja jestem przeciwniczką testowania dzieci i w ogóle uczniów przez jakiekolwiek instytucje zewnętrzne; takie testowanie, poza rankingami i chorymi porównaniami szkół niczego nie wnosi, generuje jedynie koszty. Nasi gimnazjaliści, którzy osiągają niskie wyniki w nauce i w egzaminie gimnazjalnym i tak bez problemu dostają się do jedynego w mieście liceum (bo tam niż, a etaty zachować wypada). W szkole osmioklasowej nie było żadnego testowania, kto miał i chciał sie uczyć, to się uczył; zawodówki tez potrzebują uczniów i lepiej być dobrym np. stolarzem, niż absolwentem szkoły średniej, często z maturą łatwiejszą od egzaminu gimnazjalnego. Gdy nie było testowania zęwnętrznego, dzieciaki były o wiele bardziej uspołecznione, nauczyciele nastawieni na prace wychowawczą i dydaktyczną, a teraz w większości szkól test próbny goni za testem, nauczyciele na okrągło analizują wyniki, piszą plany poprawy, wnioski i koło się zamyka. Mój kolega, anglista słusznie stwierdził, że od ważenia świni kilogramów jej nie przybędzie. takie też jest moje zdanie, ale nie musicie się z nim zgadzać.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-02-13, 18:00

hanamat pisze:Ja jestem przeciwniczką testowania dzieci i w ogóle uczniów przez jakiekolwiek instytucje zewnętrzne; takie testowanie, poza rankingami i chorymi porównaniami szkół niczego nie wnosi, generuje jedynie koszty.

Otóż to.
Mogliby zewnętrznie przetestować sześciolatków. Może tu byłyby klarowne informacje/wyniki dotyczące obniżonego obowiązku szkolnego. Tu widzę sens.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”