Dziękuję Wam za odpowiedzi.
8 marca kończy mi się urlop wychowawczy. Też czytałam w KN, że urlop wychowawczy kończy się nauczycielowi z końcem roku szkolnego, ale mnie nie wiem dlaczego dano urlop do 8 marca.
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Nie, zgodnie z KN taki urlop skraca się lub przedłuża do końca wakacji. W tym przypadku sugeruję przedłużyć.Yoka pisze:Chyba, że dziecko 8 marca kończy 4 lata, wtedy 9 marca wracasz do pracy i koniec
Yoka pisze:ale objaśnijcie mi na czym polega ta pomyłka? Chyba dano jej tak, jak wnioskowała.
I co się dzieje w sytuacji, gdy urlop wychowawczy kończy się w trakcie r.szk., bo dziecko osiąga 4 rok życia, więc w świetle przepisów urlop wych. nie należy się. Wracamy w środku r.szk.?
Tak, dokładnie tak. Oczywiście nie automatycznie, a na wniosek pracownika.Yoka pisze:Czyli, co? Np. dziecko kończy 4 rok życia w listopadzie i co? Do sierpnia kolejnego roku kalendarzowego ( a tego samego szkolnego) nauczycielka będzie miała dalej wychowawczy? Czyli 9 miesięcy dłużej?
A co ma mieć do tego ZUS? ZUS potraktuje czas urlopu wychowawczego jako okres bezskładkowy, ale niezależnie, czy urlop wychowawczy będzie trwał miesiąc, czy rok, czy cztery lata. To jest przecież decyzja (świadoma raczej) pracownika, a nie ZUS-u.Yoka pisze:I co na to ZUS i US ?
Czyli nie czytałaś art. 67a ust. 3? Przeczytaj, proszę.Yoka pisze:a no w tym, że urlop wychowawczy należy się w wymiarze 3 lat, ale nie dłużej niż do 4 roku życia dziecka. I te przepisy obowiązują także nauczycieli.
A okres może i bezskładkowy, ale państwo płaci za ciebie skłądkę zdrowotną. Więc to nie jest tak, że pracownik sobie pisze, a pracodawca musi. Musi owszem, ale w ramach tego, co dopuszczalnie zgodnie z prawem.
Dlatego, gdy dziecko np. kończy 4 lata w listopadzie, a pani sobie siedzi w domu do sierpnia kolejnego roku czyli 9 m-cy dłużej, bo jest nauczycielką, nie wydaje mi się realne. W tej sytuacji nauczyciel wraca do pracy nieważne, czy jest listopad czy grudzień
Słabo zrozumiałam to zdanie, ale przecież urlopu wychowawczego zawsze udziela się, gdy jeszcze dziecko nie ma ukończonego 4 r. ż.Yoka pisze:Te sytuacje, które Ty i Ignatiusz przytaczacie obowiązują, ale w momencie udzielania urlopu wych. ZANIM dziecko ma 4 lata i wtedy pewnie, że urlop udzielony do 8 marca nie wchodzi w rachubę zgodnie z tymi przytoczonymi przez Was przepisami i jest wydłużony do końca r.szk., jeśli dziecko nie ma jeszcze 4 lat, a nauczycielka nie przekroczyła wymiaru 3 lat urlopu wych.