Pytanie do specjalistów prawa oświatowego i pracy

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

ulawik
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Pytanie do specjalistów prawa oświatowego i pracy

Postautor: ulawik » 2013-02-21, 21:58

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

8 marca kończy mi się urlop wychowawczy. Też czytałam w KN, że urlop wychowawczy kończy się nauczycielowi z końcem roku szkolnego, ale mnie nie wiem dlaczego dano urlop do 8 marca.

edzia

Postautor: edzia » 2013-03-01, 00:11

Ulawik, w Twojej sytuacji chyba najlepszym wyjściem będzie zawnioskować o przedłużenie urlopu wychowawczego do końca roku szk.

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-03-06, 09:16

ale jak "dano mi"? Przecież to Ty wnioskujesz o urlop wychowawczy od...do.... Chyba, że dziecko 8 marca kończy 4 lata, wtedy 9 marca wracasz do pracy i koniec

edzia

Postautor: edzia » 2013-03-06, 09:53

Yoka pisze:Chyba, że dziecko 8 marca kończy 4 lata, wtedy 9 marca wracasz do pracy i koniec
Nie, zgodnie z KN taki urlop skraca się lub przedłuża do końca wakacji. W tym przypadku sugeruję przedłużyć.

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-03-06, 18:09

ale, edzia jakim cudem przedłużysz, skoro po skończonym 4 roku życia dziecka, wychowawczy się nie należy. Czyli niby jak to z KN ma się do ogólnego prawa?

Ignatius
Przedmiot: Chemia

Postautor: Ignatius » 2013-03-06, 18:31

Tu nie chodzi o przedłużenie ale o skorygowanie odpowiednim pismem ewidentnej pomyłki.

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-03-06, 23:08

ale objaśnijcie mi na czym polega ta pomyłka? Chyba dano jej tak, jak wnioskowała.

I co się dzieje w sytuacji, gdy urlop wychowawczy kończy się w trakcie r.szk., bo dziecko osiąga 4 rok życia, więc w świetle przepisów urlop wych. nie należy się. Wracamy w środku r.szk.?

Ignatius
Przedmiot: Chemia

Postautor: Ignatius » 2013-03-07, 08:13

Yoka pisze:ale objaśnijcie mi na czym polega ta pomyłka? Chyba dano jej tak, jak wnioskowała.

I co się dzieje w sytuacji, gdy urlop wychowawczy kończy się w trakcie r.szk., bo dziecko osiąga 4 rok życia, więc w świetle przepisów urlop wych. nie należy się. Wracamy w środku r.szk.?

Jak najbardziej można n-lce przedłużyć urlop wychowawczy do 31.08.2013.

Urlop wychowawczy nauczyciela może się kończyć tylko w 2 terminach: koniec zajęc w roku szkolnym lub koniec roku szk. - pp art 67c ust 2 lub art 67a ust 3 KN
Wyjątek od tej reguły stanowi urlop wychowawczy w wymiarze nie przekraczającym miesiąca. - pp art 67a ust 4 KN
Urlop wychowawczy n-la może trwać dłużej niż do ukończenia 4 roku życia przez dziecko, na które został udzielony!

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-03-07, 08:26

Ignatius,

a czy jest to gdzieś w przepisach napisane tak oczywiście jak Ty to podałeś? Czyli, co? Np. dziecko kończy 4 rok życia w listopadzie i co? Do sierpnia kolejnego roku kalendarzowego ( a tego samego szkolnego) nauczycielka będzie miała dalej wychowawczy? Czyli 9 miesięcy dłużej? A na jakiej to podstawie? I co na to ZUS i US ?

edzia

Postautor: edzia » 2013-03-07, 09:02

Yoka, przecież Ignatius podał podstawę prawną. Ja ją zacytuję:

Art. 67a. 1. Z wnioskiem o udzielenie urlopu wychowawczego nauczyciel występuje do organu, który nawiązał z nim stosunek pracy.
2. Wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego powinien być zgłoszony co najmniej na 1 miesiąc przed wskazanym terminem rozpoczęcia tego urlopu.
3. Termin zakończenia urlopu wychowawczego powinien przypadać na dzień poprzedzający rozpoczęcie roku szkolnego; w takim przypadku termin udzielonego urlopu ulega odpowiedniemu skróceniu, a na wniosek nauczyciela - odpowiedniemu przedłużeniu.
4. Przepis ust. 3 nie ma zastosowania, jeżeli urlop wychowawczy został udzielony w wymiarze nieprzekraczającym 1 miesiąca.

Czego tu jeszcze nie rozumiesz?

Yoka pisze:Czyli, co? Np. dziecko kończy 4 rok życia w listopadzie i co? Do sierpnia kolejnego roku kalendarzowego ( a tego samego szkolnego) nauczycielka będzie miała dalej wychowawczy? Czyli 9 miesięcy dłużej?
Tak, dokładnie tak. Oczywiście nie automatycznie, a na wniosek pracownika.

Yoka pisze:I co na to ZUS i US ?
A co ma mieć do tego ZUS? ZUS potraktuje czas urlopu wychowawczego jako okres bezskładkowy, ale niezależnie, czy urlop wychowawczy będzie trwał miesiąc, czy rok, czy cztery lata. To jest przecież decyzja (świadoma raczej) pracownika, a nie ZUS-u.
A Urząd Skarbowy? Nie ma wynagrodzenia (urlop wychowawczy jest przecież bezpłatny) - nie ma podatku. W czym widzisz problem?

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-03-07, 09:32

a no w tym, że urlop wychowawczy należy się w wymiarze 3 lat, ale nie dłużej niż do 4 roku życia dziecka. I te przepisy obowiązują także nauczycieli.

A okres może i bezskładkowy, ale państwo płaci za ciebie skłądkę zdrowotną. Więc to nie jest tak, że pracownik sobie pisze, a pracodawca musi. Musi owszem, ale w ramach tego, co dopuszczalnie zgodnie z prawem.

Dlatego, gdy dziecko np. kończy 4 lata w listopadzie, a pani sobie siedzi w domu do sierpnia kolejnego roku czyli 9 m-cy dłużej, bo jest nauczycielką, nie wydaje mi się realne. W tej sytuacji nauczyciel wraca do pracy nieważne, czy jest listopad czy grudzień ,a osoba ją zast. kończy umowę.

Te sytuacje, które Ty i Ignatiusz przytaczacie obowiązują, ale w momencie udzielania urlopu wych. ZANIM dziecko ma 4 lata i wtedy pewnie, że urlop udzielony do 8 marca nie wchodzi w rachubę zgodnie z tymi przytoczonymi przez Was przepisami i jest wydłużony do końca r.szk., jeśli dziecko nie ma jeszcze 4 lat, a nauczycielka nie przekroczyła wymiaru 3 lat urlopu wych.

I nie mówcie, że nierealne, bo podobnie jest ze zdrowotnymi, jak nauczyciel idzie np., w grudniu na zdrowotny, to w grudnoi za rok wraca i nieważne, że to w trakcie r.szk.

http://www.doradcadyrektora.pl/index.ph ... &Itemid=60

"Wymiar urlopu.
Obowiązujący wymiar urlopu wychowawczego to 3 lata. Powstaje pytanie o obliczenie jego faktycznej długości. W tym przypadku pośród specjalistów nie ma jednomyślności. W różnych opracowaniach podawane są różne maksymalne długości urlopu. Biorąc pod uwagę zasady obliczania terminów określone w Kodeksie cywilny (a do tych trzeba sięgać bowiem Kodeks pracy tego nie reguluje) należałoby stwierdzić:
- w przypadku, gdy urlop będzie dzielony na części (ciągłość jego trwania nie jest wymagana) to wymiar urlopu ustala się w oparciu o art. 114 Kc, czyli 365 dni x 3 = 1095 dni.
- natomiast gdy pracownik chce wykorzystać urlop (i rzeczywiście wykorzystuje) w sposób nieprzerwany – 3 lata, okres ten należy ustalić zgodnie art. 112 Kc. Zatem jeżeli początek urlopu to data 19 października 2009 r. to jego koniec to 19 października 2012 r.
! Urlop wychowawczy może trwać maksymalnie 3 lata nie dłużej niż do ukończenia
przez dziecko 4 lat i może być wykorzystany najwyżej w 4 częściach."

edzia

Postautor: edzia » 2013-03-07, 09:56

Yoka pisze:a no w tym, że urlop wychowawczy należy się w wymiarze 3 lat, ale nie dłużej niż do 4 roku życia dziecka. I te przepisy obowiązują także nauczycieli.

A okres może i bezskładkowy, ale państwo płaci za ciebie skłądkę zdrowotną. Więc to nie jest tak, że pracownik sobie pisze, a pracodawca musi. Musi owszem, ale w ramach tego, co dopuszczalnie zgodnie z prawem.

Dlatego, gdy dziecko np. kończy 4 lata w listopadzie, a pani sobie siedzi w domu do sierpnia kolejnego roku czyli 9 m-cy dłużej, bo jest nauczycielką, nie wydaje mi się realne. W tej sytuacji nauczyciel wraca do pracy nieważne, czy jest listopad czy grudzień
Czyli nie czytałaś art. 67a ust. 3? Przeczytaj, proszę.

Yoka pisze:Te sytuacje, które Ty i Ignatiusz przytaczacie obowiązują, ale w momencie udzielania urlopu wych. ZANIM dziecko ma 4 lata i wtedy pewnie, że urlop udzielony do 8 marca nie wchodzi w rachubę zgodnie z tymi przytoczonymi przez Was przepisami i jest wydłużony do końca r.szk., jeśli dziecko nie ma jeszcze 4 lat, a nauczycielka nie przekroczyła wymiaru 3 lat urlopu wych.
Słabo zrozumiałam to zdanie, ale przecież urlopu wychowawczego zawsze udziela się, gdy jeszcze dziecko nie ma ukończonego 4 r. ż.

Natomiast zarówno podany link, jak i cytat na końcu postu, nie zaprzeczają mojej interpretacji, autor tej interpretacji jakby nie dostrzega przepisów KN, choć się na nie powołuje.

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-03-07, 12:29

W tym zdaniu, które słabo zrozumiałaś, chodzi o to, że właśnie może u autora wątku wychowawczy musi skończyć się 8 marca, bo dziecko kończy 4 lata i nie ma wyścia. Prawo nie pozwala przedłużać wychowawczego mimo zapisu w KN, a więc w tej sytuacji zapis KN mówiący o tym, że to musi być do końća r.szk. nie ma zastosowania.

edzia

Postautor: edzia » 2013-03-07, 12:44

Czyli dopuszczasz interpretację art. 67a ust. 3 jedynie na niekorzyść nauczyciela, a więc że urlop można jedynie skrócić?

A co z moim prawe z kodeksu pracy, iż należy mi się urlop wychowawczy do 4 r. ż. dziecka? Czyli, jeśli dziecko kończy 4 lata w marcu, jak u autorki, to nie mogę ze swojego prawa skorzystać i musiałabym zgodnie z art. 67a ust. 3 jedynie urlop ten skrócić i wrócić do pracy już we wrześniu 2012 r.?

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-03-07, 16:17

ależ nie. Wcale nie zrozumiałaś, co napisałam. Właśnie o tym piszę, w tym przypadku kończy się wychowawczy w środku r.szk. i wracasz, nic się nie skraca i nic się nie wydłuża. U mnie w szkole bywały takie przypadki.

Wróć do „Prawo oświatowe”