MEN na facebook-u APEL DO FORUMOWICZÓW!

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: MEN na facebook-u APEL DO FORUMOWICZÓW!

Postautor: haLayla » 2013-04-07, 11:52

vuem pisze:
haLayla pisze:nie widzę powodu, by z tej drobnej, burżuazyjnej ciągoty rezygnować :wink:

Ja też nie, aczkolwiek nie upierałbym się, że jest to forma poprawna, skoro uznawana jest za potoczną.

Uznawana przez kogo? Język jest tworem żywym, który stale ewoluuje. To, że niektóre mniej, bądź bardziej, mądre głowy uradzą wspólnie, że ta forma jest niepoprawna nie czyni jej jeszcze taką.

vuem pisze:... zakładam, że nie będziesz z powodu tych ciągotek używać tu "kutasików" i "ruchania", prawda? ;)

Jest pewna subtelna różnica pomiędzy "uczni" a "kutasikiem". To pierwsze słowo w żadnym ze swoich znaczeń nie jest wulgarne :wink: I przestań się czepiać.
<3

jinks
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2013-04-07, 13:15

Ot cała "brać nauczycielska" pokłóćcie się teraz o formę "uczniów" i "uczni".
Kaszanka zeszła na dalszy plan.
Podyskutujcie i "z otwartą przyłbicą" wysyłajcie swoje oficjalne stanowiska do MEN-u.
Kto z Was miał na tyle "jaja", żeby takie wysłać?
NO ŚMIAŁO! JEST TAKI?

Uprzedzę pytanie: ja wysłałem. Podpisane imieniem i nazwiskiem. Pewnie jeszcze kilku się znajdzie i to chyba na tyle.
Reszta jak te cielęta będzie szła ze stadem, jak im przewodnik urzędnik pokaże.

Rodzice podpisują petycje i działają, tylko braci nauczycielskiej wystarczy rzucić jakiś ochłap, żeby mieli się o co "pożreć".
Trudno o bardziej nieruchawą, beznadziejną, pozbawioną jakiejkolwiek umiejętności współpracy, pozbawioną solidarności, umiejętności działania razem grupę niż BRAĆ NAUCZYCIELSKA!

Nie ma lepszej grupy do kopania po tyłku, niż nauczyciele!

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2013-04-07, 14:17

jinks pisze:Ot cała "brać nauczycielska" pokłóćcie się teraz o formę "uczniów" i "uczni".
Podyskutujcie i "z otwartą przyłbicą" wysyłajcie swoje oficjalne stanowiska do MEN-u.
NO ŚMIAŁO! JEST TAKI?

Jakoś kłótni nie zauważyłam, ani tu, ani przy kaszance :D
A wysyłanie oficjalnego stanowiska w sprawie kaszanki ?

Jeśli chodzi o "jaja" to po Wielkanocy widzę ich deficyt (dlaczego?)

jinks pisze:Uprzedzę pytanie: ja wysłałem. Podpisane imieniem i nazwiskiem. Pewnie jeszcze kilku się znajdzie i to chyba na tyle.

Nie mam w zwyczaju wysyłać anonimów i mniemam, że większość z tu obecnych również.

jinks pisze:Reszta jak te cielęta będzie szła ze stadem, jak im przewodnik urzędnik pokaże.

A to jest już obrażanie.

jinks pisze:Rodzice podpisują petycje i działają, tylko braci nauczycielskiej wystarczy rzucić jakiś ochłap, żeby mieli się o co "pożreć".

Nauczyciele są także rodzicami i jeśli czują potrzebę działania to nie wstrzymują się ze względu na stanowisko.

jinks pisze:Trudno o bardziej nieruchawą, beznadziejną, pozbawioną jakiejkolwiek umiejętności współpracy, pozbawioną solidarności, umiejętności działania razem grupę niż BRAĆ NAUCZYCIELSKA!

I tu znowu poczułam się obrażona.
Ja wiem, że najłatwiej jest uogólniać.
Czekam na przeprosiny.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-04-07, 15:29

haLayla pisze:Nie, bo uczni Ta forma też jest poprawna.
Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN wskazuje jako poprawną formę dopełniacza liczby mnogiej uczniów, po czym dodaje: pot., dopuszczalne uczni. Mamy tu do czynienia – można powiedzieć – z podwójnym zdystansowaniem się do tej formy. Nie tylko określa się ją jako potoczną, ale nawet w języku potocznym jest to forma jedynie dopuszczalna (czyli zdecydowanie gorsza). Nie ulega wątpliwości, że dla tej formy nie może być miejsca na szkolnej tablicy.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-04-07, 16:05

Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2013-04-07, 16:35

jinks pisze:Ot cała "brać nauczycielska" pokłóćcie się teraz o formę "uczniów" i "uczni".

Wyluzuj. Forum nie służy do tego, by się wzajemnie frustrować. Jest miejsce i czas na kaszankę, jak i miejsce i czas na konstruktywne działania. Chociaż takie działanie, które proponujesz, nie jest ani konstruktywne, ani skuteczne.

jinks pisze:Podyskutujcie i "z otwartą przyłbicą" wysyłajcie swoje oficjalne stanowiska do MEN-u.
NO ŚMIAŁO! JEST TAKI?

Ja nie. Mnie ten problem nie dotyczy. Niemniej, gdyby mnie dotyczył, to bym napisał i wysłał.

Andulencja pisze:
NO ŚMIAŁO! JEST TAKI?

Jakoś kłótni nie zauważyłam, ani tu, ani przy kaszance :D
A wysyłanie oficjalnego stanowiska w sprawie kaszanki ?

Kaszanka dla wszystkich uczni! Za karę.

Andulencja pisze:Jeśli chodzi o "jaja" to po Wielkanocy widzę ich deficyt (dlaczego?)

Bo tak szybko kroczymy ku Nowej Polsce, że kury nie nadążają.

iluka pisze:
haLayla pisze:Nie, bo uczni Ta forma też jest poprawna.
Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN wskazuje jako poprawną formę dopełniacza liczby mnogiej uczniów, po czym dodaje: pot., dopuszczalne uczni. Mamy tu do czynienia – można powiedzieć – z podwójnym zdystansowaniem się do tej formy. Nie tylko określa się ją jako potoczną, ale nawet w języku potocznym jest to forma jedynie dopuszczalna (czyli zdecydowanie gorsza). Nie ulega wątpliwości, że dla tej formy nie może być miejsca na szkolnej tablicy.

Bez jaj, ja też mogę napisać na blogu co o tym sądzę, a potem ktoś zacytuje.
<3

Awatar użytkownika
JHN
Przedmiot: Matematyka

Postautor: JHN » 2013-04-07, 16:51

jinks pisze:Trudno o bardziej nieruchawą, beznadziejną, pozbawioną jakiejkolwiek umiejętności współpracy, pozbawioną solidarności, umiejętności działania razem grupę niż BRAĆ NAUCZYCIELSKA!

Współczuję Ci...
Ja o swoich Koleżankach i Kolegach, ceniąc prawdę, tego bym nie napisał!

Pozdrawiam
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!
Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-04-07, 18:13

haLayla pisze:Uznawana przez kogo? Język jest tworem żywym, który stale ewoluuje. To, że niektóre mniej, bądź bardziej, mądre głowy uradzą wspólnie, że ta forma jest niepoprawna nie czyni jej jeszcze taką.

Ewolucja jest rzeczą naturalną, dlatego te "mądre głowy" wprowadzają do słowników aktualizacje.

Po drugie nie wprowadzają słów do leksykonu, nie uznają ich za np. potoczne na podstawie własnego widzi mi się, a obserwacji, analiz itd.

Naprawdę nie widzisz odpowiednich i klarownych kryteriów uznania zwrotu, czy słowa za potoczne?

Pomyśl...

haLayla pisze:Jest pewna subtelna różnica pomiędzy "uczni" a "kutasikiem". To pierwsze słowo w żadnym ze swoich znaczeń nie jest wulgarne I przestań się czepiać.

Ten przykład może i jest przejaskrawiony, ale ma pokazać stosunek do uznawania czegoś za potoczny lub w zupełności oficjalnie uznany i stosowany zwrot.

Potoczność po prostu zmusza ludzi, by nie używać takich słów w okreslonych sytaucjach.
To była opinia na temat potoczności tylko, bo jak wyraźnie napisałem forum nie jest miejscem, czy okazją do czucia sie zobowiązanym do używania absolutnie sformalizowanego języka.

...czepiać?

Czemu traktujesz moje wyrażenie opinii w temacie czepianiem się?

Czy swoje posty, w których wyrażasz opinię odmienną od tych prezentowanych przez innych też nazywasz czepianiem się?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-04-07, 18:15

Jezu, Jinks, dajże spokój, zrozum wreszcie, że forum to miejsce, gdzie nie tylko rozmawia się o żywotnych i znaczących problemach polskiej edukacji, ale również o pierdołach ... ot tak, dla relaksu.

jinks pisze:Kto z Was miał na tyle "jaja", żeby takie wysłać?
NO ŚMIAŁO! JEST TAKI?

Ty wysłałeś, OK.
Jeśli o mnie chodzi, to nie czuję potrzeby.

Nie raz otwarcie wyrażałem (osobiście) krytyczne opinie o takich czy innych decyzjach "góry", jakoś żyję, więc nie widzę w tym żadnej martyrologii, czy bohaterstwa na miarę powstańców warszawskich.

Zresztą nie namawiasz przecież do takiego otwartego wyrażenia zdania, a tylko na facebooku...

Ty dołączasz do każdej, gdy tylko ktoś w tak prymitywny sposób Ci po "ambicji pojedzie"? ;)

Współczuję Ci.
Jak rozumiem doprowadzono Cie do rozstroju nerwowego, ale uwierz na słowo, że są ludzie, którzy nie widzą w problemach edukacji, choć żywo nimi zainteresowani, powodu do rozdzierania szat, rzucania się z rozpaczy na każdą możliwość wykrzyczenia swego żalu.

Życzę spokoju ducha:)

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2013-04-07, 19:17

vuem pisze:Naprawdę nie widzisz odpowiednich i klarownych kryteriów uznania zwrotu, czy słowa za potoczne?

A czy cokolwiek poza matematyką może być obiektywne i klarowne?

vuem pisze:...czepiać?

Czemu traktujesz moje wyrażenie opinii w temacie czepianiem się?

Czy swoje posty, w których wyrażasz opinię odmienną od tych prezentowanych przez innych też nazywasz czepianiem się?

Po prostu takie mam odczucie. Masz niesamowicie irytującą manierę pisania w formie pytań, zamiast pisania zdań oznajmujących przedstawiających klarowny wywód. Zastanawiam się czy to po to, by rozmówca miał szansę ostrzeliwać temat, a ty w dowolnej sytuacji możesz się wycofać ze swoich tez, czy po prostu podświadomie boisz się popełnić błąd, więc działasz asekuracyjnie. Wreszcie, do szewskiej pasji doprowadza mnie zaczynanie każdego zdania od nowego akapitu.

Ale! To tylko odczucia, zaledwie zwykłe subiektywne doznania. Ot, tak mi się świat jawi. Niemniej, nie lubię ludzi niekonkretnych.
<3

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-04-07, 19:34

Chłopaki, może w kaszance dokończycie?
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-04-07, 22:54

haLayla pisze:A czy cokolwiek poza matematyką może być obiektywne i klarowne?

Świat nie jest zero-jedynkowy, czy czarno-biały.

W kwestiach językowych o "standardzie" stanowią np. ogólnie przyjęte zwyczaje językowe.

Skoro określona forma słowa, np. uczni, nie jest powszechnie używana, a była, to uznaje się ją za anachroniczną.
Jeśli jest używana jedynie w codziennych rozmowach, szczególnie tych zupełnie "niesformalizowanych", czy np. przez określone grupy, to uznaje się je za potoczne.
Gdy dodatkowo zostaje to "usankcjonowane" przez autorytety i słowniki, to jest normą.

I to z całym przekonaniem nazywam obiektywnym i klarownym.

Przykładów znacznie mniej "konkretnych" od matematyki w swym życiu i przyszłym, również medycznym, znajdziesz znacznie więcej.
Myślę, że po prostu oponujesz z przekory ... tak jak i celowo używasz obecnie formy uczni ... przecież nie używałeś jej będąc w szkole, a nawet wcześniej na forum ;)

Każdy język potrzebuje kanonu, bo inaczej mógłby ewoluować w sposób zupełnie niepożądany.

Wyobraź sobie, że przez 10 lat nie edukujemy w tym kierunku i pozwalamy młodym dojść do wniosku, że pisanie w liście motywacyjnym o swych zajebistych umiejętnościach nie jest niczym złym ... ;)
Z tego samego powodu nikt nie będzie się zżymał na formę "poszłem", czy "włanczać"

haLayla pisze:Po prostu takie mam odczucie.

Niewątpliwie złe.

Mam wiele zainteresowań. Nie ma wśród nich czatowania na haLaylę ;)

haLayla pisze:Masz niesamowicie irytującą manierę pisania w formie pytań, zamiast pisania zdań oznajmujących przedstawiających klarowny wywód. Zastanawiam się czy to po to, by rozmówca miał szansę ostrzeliwać temat, a ty w dowolnej sytuacji możesz się wycofać ze swoich tez, czy po prostu podświadomie boisz się popełnić błąd, więc działasz asekuracyjnie.

Pytania zadaję gdy chcę poznać zdanie rozmówcy.
Zadaję pytania retoryczne.
czasem pytanie postawione jako reakcja na czyjąś wypowiedź ma zmusić rozmówcę do zastanowienia się nad tym co napisał.

Nie zauważyłem, bym zadawał ich aż tyle, w każdym razie jesteś pierwszym, który ma o to pretensje.

haLayla pisze:Wreszcie, do szewskiej pasji doprowadza mnie zaczynanie każdego zdania od nowego akapitu.

Nie zaczynam każdego zdania od akapitu.
Co najwyżej zdarza się to częściej, może taka maniera, może walę za mocno i za często w enter ...

Skoro taka drobnostka doprowadza Cie do szewskiej pasji, to radził bym szczególnie uważać na wykładach z psychiatrii ;)

A tak poważnie, to za chwilę zacznę myśleć, że dla Ciebie nie jest ważne to co się pisze, a jak ;)

haLayla pisze:Niemniej, nie lubię ludzi niekonkretnych.

Możesz wskazać brak logiki, czy praktycznego w moich wypowiedziach?
Marudzisz jak obrażona panna ;)

Napisz może KONKRETNIE , zamiast się miotać drogi haLaylo i doszukiwać się jak nie problemu akapitów, to czepialstwa ....

Zwróć uwagę i doceń to, że nie jesteś "punktowany" za swoją formę ... co najwyżej polemizuję z Twoją treścią ;)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-04-07, 22:55

linczerka pisze:Chłopaki, może w kaszance dokończycie?

Dziś na topie salceson, droga Linczerko. :ble:

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2013-04-08, 11:30

vuem pisze:
haLayla pisze:A czy cokolwiek poza matematyką może być obiektywne i klarowne?

Świat nie jest zero-jedynkowy, czy czarno-biały.

Oczywiście, że nie jest, o czym napisałem wczoraj. Tylko w obrębie matematyki mamy jasne sytuacje i to tylko dlatego, że to nauka w całości oparta o założenia.

vuem pisze:Myślę, że po prostu oponujesz z przekory ... tak jak i celowo używasz obecnie formy uczni ... przecież nie używałeś jej będąc w szkole, a nawet wcześniej na forum ;)

Używałem, chociaż krótko, jakoś zanim poszedłem do szkoły. U mnie w domu mówiło się "uczni", jak również pisało się kresowe "z" i mówiło "ł" tylnojęzykowe. To "z" to mi w zasadzie do dzisiaj zostało. Niemniej, tu nie chodzi o przekorę. Po prostu nie zgadzam się, by ktoś mi narzucał jedną formę, bo uważa ją, za bardziej odpowiednią zwłaszcza, że do niedawna stosowano obie.

vuem pisze:
haLayla pisze:Po prostu takie mam odczucie.

Niewątpliwie złe.

Odczucia mają to do siebie, że nie są oparte o jakieś logiczne przesłanki. A mówimy o odczuciach.

vuem pisze:Napisz może KONKRETNIE , zamiast się miotać drogi haLaylo i doszukiwać się jak nie problemu akapitów, to czepialstwa ....

Sam pytałeś, co mi przeszkadza. Udzieliłem odpowiedzi.

vuem pisze:Zwróć uwagę i doceń to, że nie jesteś "punktowany" za swoją formę ... co najwyżej polemizuję z Twoją treścią ;)

Oj przestań odwracać kota ogonem.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-04-08, 14:02

haLayla pisze:Oczywiście, że nie jest, o czym napisałem wczoraj. Tylko w obrębie matematyki mamy jasne sytuacje i to tylko dlatego, że to nauka w całości oparta o założenia.

Tak więc w kwestiach językowych opieramy się na .. pewnych założeniach, tzn. statystykach, choć nie wyrażanych zapewne matematycznie, przyjętych definicjach słownikowych itp.

haLayla pisze:Po prostu nie zgadzam się, by ktoś mi narzucał jedną formę, bo uważa ją, za bardziej odpowiednią zwłaszcza, że do niedawna stosowano obie.

No sam stwierdzasz, że tej formy przestano używać. ;)
A przynajmniej używać powszechnie, więc uznano ją za potoczną, dostepną w takim języku.
Mów sobie uczni, ja Ciebie za to nie krytykowałem, a nawet dwukrotnie napisałem, że na forum nie musimy przestrzegać konwenansów, a więc "zmuszać kogokolwiek do używania jedynie słusznej".

haLayla pisze:Odczucia mają to do siebie, że nie są oparte o jakieś logiczne przesłanki. A mówimy o odczuciach.

Ja temu nie zaprzeczam, a jedynie stwierdzam, że Twoje jest niewłaściwe.

Nie mam żadnych negatywnych przesłanek i mam nadzieję, że takie oświadczenie wystarczy, by uznać że było mylne, bez względu na przesłanki, czyli wypowiedzi, które mogły do niego skłaniać.

haLayla pisze:Sam pytałeś, co mi przeszkadza. Udzieliłem odpowiedzi.

Nie pytałem o to co Ci przeszkadza, a dlaczego sądzisz, że się czepiam, skoro wg mnie jedyną podstawą jest odmienne zdanie.

haLayla pisze:Oj przestań odwracać kota ogonem.

To nie jest odwracanie kota ogonem, a jedynie stwierdzenie faktu, że nie czepiam sie formy wypowiedzi, nie doszukuję się podejrzanych wypowiedzi, złośliwości, czy irytujących form ... tak jak to widać Ty czynisz.

Mam nadzieję, że to wystarczy, by móc spokojnie powrócić do takiej, czy innej rozmowy, zamiast komentowania sposobu jej prezentowania.

:)

Wróć do „Pogaduszki”