Brak zgody na zmniejszenie etatu

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Ignatius
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Chemia

Re: Brak zgody na zmniejszenie etatu

Postautor: Ignatius » 2013-05-16, 09:48

Nie będę aż tak dosadny. Ale potwierdzam, że Jinks ma rację.
Nie tylko chodzi o pozostawanie w zgodności z prawem, ale też o fakt "umywania rąk". Dyrektor zachowuje się jak Piłat: Nie podejmuje decyzji.

buzok
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: buzok » 2013-05-16, 09:58

Popierwsze dyrektorzy sa wlazidupami organow prowadzacych i sami trzepia tylkami o wlasny stolek, ktory nie jest wiecznie przypisany do osoby...znam rady pedagogiczne, ktore skrzetnie pozbywaly się swoich dyrektorow (no ale grono musi byc zgrane na maksa, a takie ruchy wlasnie prowadza, aby zdezorganizowac pracownikow, czy tez sklocic) Metody stare jak swiat!!!

agadzia
Przedmiot: Matematyka

Postautor: agadzia » 2013-05-16, 10:10

uff.. dobrze, ze są tacy, co rozumieją...
w tej chwili w szkole jest bardzo nieprzyjemna atmosfera... na układ redukcji godzin poszły tylko 2 polonistki... z w-f to samo(też propozycja redukcji dla kilku n-li), ale wnerwiam się, bo jeden w-f-iarz zwalił wszystko na mnie, ze skoro ja mogłam się nie zgodzić, to on też się nie zgadza... przecież każdy jest dorosły i sam podejmuje decyzje... jakby ciężko było powiedzieć -mam takie a nie inne zdanie, dlatego tak robię... a nie -ze koleżanka X tak też zrobiła, to i ja... atmosfera w pracy okropna... i tak będzie do końca czerwca ...

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2013-05-16, 10:46

agadzia pisze:uff.. dobrze, ze są tacy, co rozumieją...
w tej chwili w szkole jest bardzo nieprzyjemna atmosfera... na układ redukcji godzin poszły tylko 2 polonistki... z w-f to samo(też propozycja redukcji dla kilku n-li), ale wnerwiam się, bo jeden w-f-iarz zwalił wszystko na mnie, ze skoro ja mogłam się nie zgodzić, to on też się nie zgadza... przecież każdy jest dorosły i sam podejmuje decyzje... jakby ciężko było powiedzieć -mam takie a nie inne zdanie, dlatego tak robię... a nie -ze koleżanka X tak też zrobiła, to i ja... atmosfera w pracy okropna... i tak będzie do końca czerwca ...

Nie przejmuj się: rób swoje, wykonuj swoje obowiązki jak należy, staraj się solidnie prowadzić zajęcia a resztę po prostu olej.
Ja już od dawna przestałem się na "kolegów" z pracy oglądać. Nie to, żebym był jakąś szują, bo świń nigdy nikomu nie podkładałem i nie zamierzam. Nigdy nikomu nie dokuczam, nie spisuję, nie knuję, staram się każdego szanować, ale nigdy na nich nie liczę i liczyć nie będę. Nigdy im nie ufam i nie wierzę. Trudniej o bardziej beznadzieją pod tym względem grupę zawodową niż nauczyciele. Nie zliczę tych świń, które mi podrzucali moi szkolni "przyjaciele".
Nie daj się poszczuć na innych i tyle, tak abyś mogła swobodnie spojrzeć na siebie w lustrze i nie traciła szacunku do samej siebie. To Twój szef okazał się świnią nie Ty, nawet jeżeli reszta nauczycieli tego nie rozumie.

agadzia

Postautor: agadzia » 2013-05-16, 10:57

no tak, a ja mimo niemłodego już wieku nadal jestem naiwna, tzn. wydaje mi się, ze każdy jest w porządku...
a teraz okazuje się, ze wspomniany w-f-iarz też nie podpisał zgody na obniżenie, bo ja tego nie zrobiłam... rzekomo głośno teraz o nas w środowisku nauczycielskim w mieście... w sumie obniżenie etatu w naszej szkole zaproponowano dla 8 n-li na ponad 30-osobowe grono... i tylko ja się nie zgodziłam i ten koleś, wzorując się na mnie...

koma

Postautor: koma » 2013-05-16, 12:31

Jinks, powtarzam! - w paragrafach KN, dotyczących ograniczenia z przyczyn organizacyjnych, nie jest napisane, że dyrektor nie może tego ograniczenia zaproponowac więcej niż jednemu nauczycielowi.
Proszę więc - wyjaśnij mi to "łopatologicznie", podając literę prawa, a nie charakterystyczne dla twojego języka impertynencje.

Niedobrze się robi od wyzierającej z niektórych postów hipokryzji...

agadzia, chyba przewidziałaś taką reakcję środowiska???

jinks, ilość epitetów, jaką wysłałeś w stronę dyrekcji jakoś jest w sprzeczności z tym, co piszesz o sobie...

Absolutnie nie zgadzam się z miażdżącą krytyką dyrekcji (matoł, świnia) - wytypował pracowników do ograniczenia i pozwolił im się po koleżeńsko porozumieć.
Dlatego jest świnią???

agadzia

Postautor: agadzia » 2013-05-16, 14:29

koma pisze:

nie, nie przewidziałam, bo sama nie zaprzątam sobie głowy takimi sprawami...
każdy ma prawo do własnego stanowiska i swoich argumentów...
jakoś nie umiem się przyzwyczaić, ze niektórzy nauczyciele czerpią satysfakcję z faktu, ze kogoś obsmarują, postawią w złym świetle...
od początku nie ukrywałam swego stanowiska w tej sprawie.. i nadal uważam, że dyrektor sam powinien podejmować decyzję o zwolnieniu, a nie stawiać pracowników w takiej sytuacji...
w efekcie - wszystko wskazuje na to, że 3 osoby będą miały pół etatu, i jest szansa że znajdą uzupełnienie w innej szkole...

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2013-05-16, 14:31

no miałaś szczęście w tej całej sytuacji, że tamta nauczycielka nie zrobiła tego samego co Ty, bo nie wiadomo, jakby to się potoczyło.

agadzia

Postautor: agadzia » 2013-05-16, 14:40

Yoka pisze:no miałaś szczęście w tej całej sytuacji, że tamta nauczycielka nie zrobiła tego samego co Ty, bo nie wiadomo, jakby to się potoczyło.

oj, wiadomo - jedna z nas dostałaby wypowiedzenie... i tak czy siak -sprawa skończyłaby się w sądzie...
w sumie nie będę zdziwiona, jak koleżanka której teraz dyrka oferuje pół etatu, też pójdzie do sądu...

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-05-16, 14:44

no, ale z czym pójdzie? Dobrowolnie podpisała zniżkę godzin....

agadzia

Postautor: agadzia » 2013-05-16, 17:42

np. z tym, że niesprawiedliwie właśnie jej obniżono etat... no chyba, że zgoda wyklucza możliwość drogi sądowej?

jinks

Postautor: jinks » 2013-05-16, 18:37

koma pisze:Jinks, powtarzam! - w paragrafach KN, dotyczących ograniczenia z przyczyn organizacyjnych, nie jest napisane, że dyrektor nie może tego ograniczenia zaproponowac więcej niż jednemu nauczycielowi.
Proszę więc - wyjaśnij mi to "łopatologicznie", podając literę prawa, a nie charakterystyczne dla twojego języka impertynencje.

Niedobrze się robi od wyzierającej z niektórych postów hipokryzji...

jinks, ilość epitetów, jaką wysłałeś w stronę dyrekcji jakoś jest w sprzeczności z tym, co piszesz o sobie...

Absolutnie nie zgadzam się z miażdżącą krytyką dyrekcji (matoł, świnia) - wytypował pracowników do ograniczenia i pozwolił im się po koleżeńsko porozumieć.
Dlatego jest świnią???

Gdzie widzisz tą sprzeczność? Jak ktoś jest matoł, świnia i wał to dlaczego nie nazwać go po imieniu? To właśnie matoł, świnia i wał pozwala się "koleżeńsko porozumieć" podwładnym co do tego, który wylatuje z roboty. To tak jakby sędzia kazał 10 skazańcom wytypować spośród siebie jednego do powieszenia, ewentualnie kazać zgodzić im się na obcięcie wszystkim prawej dłoni.
Ktoś tu nazwał takiego dyrektorka delikatniej: Piłat. Pasuje? Bardziej kulturalnie.

Łopatologiczne tłumaczenie:
Art. 20 KN:
Dyrektor szkoły w razie:
1) całkowitej likwidacji szkoły rozwiązuje z nauczycielem stosunek pracy;
2) częściowej likwidacji szkoły albo w razie zmian organizacyjnych powodujących zmniejszenie liczby oddziałów w szkole lub zmian planu nauczania uniemożliwiających dalsze zatrudnianie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć rozwiązuje z nim stosunek pracy lub, na wniosek nauczyciela, przenosi go w stan nieczynny. Nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania może wyrazić zgodę na ograniczenie zatrudnienia w trybie określonym w art. 22 ust. 2.

Art. 22 KN:
...
Zasada ograniczenia zatrudnienia nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania do wymiaru nie niższego niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć i proporcjonalnego zmniejszenia wynagrodzenia może być - za zgodą nauczyciela - stosowana również w wypadku, gdy z przyczyn, o których mowa w art. 20 ust. 1, nie ma możliwości zatrudnienia nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć oraz nie istnieją warunki do uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych w innej szkole. W razie braku zgody nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania na ograniczenie wymiaru zatrudnienia i proporcjonalne zmniejszenie wynagrodzenia, stosuje się przepisy art. 20.

We fragmentach.
Wynika jednoznacznie z tego kiedy dyrektor może zaproponować zniżkę godzin:
"W przypadku częściowej likwidacji szkoły albo w razie zmian organizacyjnych powodujących zmniejszenie liczby oddziałów w szkole lub zmian planu nauczania uniemożliwiających dalsze zatrudnianie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć."
Jeszcze raz: GDY NIE MA MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA NAUCZYCIELA W PEŁNYM WYMIARZE ZAJĘĆ.

Teraz dla przykładu mamy 3 nauczycieli języka niemieckiego. Wszyscy zatrudnieni przez mianowanie. Potrzebują minimum 54 godzin. Wyobraźmy sobie, że w wyniku zmian organizacyjnych godzin jest 44.
Ilu nauczycieli może zatrudnić dyrektor w pełnym wymiarze zajęć???
DWÓCH. Więc może ograniczyć godziny TYLKO JEDNEMU, bo dla dwóch ma pełne etaty.
Gdyby zaproponował wszystkim trzem złamie ten przepis, bo oznaczać by to musiało, że nie ma godzin dla trzech nauczycieli, co jest ewidentną bzdurą.

Rozumiesz teraz?
Do tego jest wyrok SN (nie mam czasu teraz szukać), który wprost potwierdza to, co wynika z cytowanego tekstu iż dyrektor może złożyć propozycję zniżki godzin, tylko wtedy gdy nie ma możliwości zatrudnić tego nauczyciela (oczywiście mianowanego) w pełnym wymiarze zajęć.

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-05-16, 18:37

wyklucza, bo dobrowolnie się zgodziła. Po sprawie.

jinks

Postautor: jinks » 2013-05-16, 18:42

Yoka pisze:no, ale z czym pójdzie? Dobrowolnie podpisała zniżkę godzin....

Nie szkodzi. Rozmawiałem w tamtym tygodniu z naszą ekspertką od prawa oświatowego w PIP-ie. Potwierdziła, że zgoda na zniżkę godzin nie zamyka drogi sądowej. Może się nawet sądzić i pod koniec następnego roku.
Jeżeli tą zniżkę dyrektor zaproponował bez formalnych przesłanek prawnych, tzn. była możliwość zatrudnienia jej w pełnym wymiarze godzin a on tego nie zrobił, to może sprawę wygrać.

Wiadomo, mi się ładnie też poszczekuje zza komputera. Sąd jest sądem, tu jest Polska i co sędzia to orzeka inaczej.
Dyrektor może robić co chce, to my musimy udowodnić w sądzie, że złamał prawo.
Niestety :(

koma

Postautor: koma » 2013-05-16, 19:19

Gdzie widzę sprzeczność? Ano tu:
jinks pisze:Jak ktoś jest matoł, świnia i wał to dlaczego nie nazwać go po imieniu? To właśnie matoł, świnia i wał pozwala się "koleżeńsko porozumieć" podwładnym co do tego, który wylatuje z roboty.

i tu:

jinks pisze:Nigdy nikomu nie dokuczam, nie spisuję, nie knuję, staram się każdego szanować, ale nigdy na nich nie liczę i liczyć nie będę. Nigdy im nie ufam i nie wierzę. Trudniej o bardziej beznadzieją pod tym względem grupę zawodową niż nauczyciele. Nie zliczę tych świń, które mi podrzucali moi szkolni "przyjaciele".

Poza tym nie przekręcaj - nie mają sie porozumieć, kto wylatuje z roboty, tylko mają sie porozumieć, aby NIKT nie wyleciał.

Przytoczyłeś paragrafy - przecież wszyscy je znamy.
Nie wynika z nich, że tylko jednemu może ograniczyć. I tyle!

jeżeli gdzieś była taka interpretacja, bądź miły jej poszukać.

Wróć do „Prawo oświatowe”