Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

malfi
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

Postautor: malfi » 2013-08-09, 09:17

Proszę, powiedzcie czego się uczyć, bo powoli zaczynam wpadać w panikę.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-09, 09:23

malfi, z pewnością będą pytania dotyczące tego, z czym masz bezpośrednio kontakt. Oceniasz - to rozporządzenia i dokumenty szkolne (Statut) dotyczący oceniania. Pracujesz z dzieckiem z dysleksją - to pytania z rozporządzenia o pomocy pp itd.
A wszystkie inne pytania będą dotyczyły tylko i wyłącznie Twojej prezentacji.
Poczytaj ten wątek.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Gredzia
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Gredzia » 2013-08-09, 09:38

malfi pisze:Proszę, powiedzcie czego się uczyć, bo powoli zaczynam wpadać w panikę.

Malfi, generalnie jestem na tym samym etapie co Ty, z pominięciem wpisu dotyczącego opanowania KN "dosyć dobrze i szczegółowo". Ustawę o systemie oświaty przeczytałam, pojęczałam na forum (i pewnie jeszcze będę:)) , a teraz zabieram się do rad Drogich Koleżanek (czyt.ostatni post Linczerki:)) i zabieram się za swoje "wystąpienie",a potem na pytaniach dotyczacych tych elementów, które w nim zawarłam. Więc może teraz od tego zacznij, a potem te pytania....

też jestem spanikowana, żeby się tylko nie spalić ze stresu i nie zbłaźnić:)

lenaskaw

Postautor: lenaskaw » 2013-08-09, 09:51

Dziewczyny Gredzia i Malfi w szczególności. KN i Ust o Systemie Oświaty trzeba przeczytać i wiedzieć co się w nich znajduje - co regulują te dokumenty. Też panikowałam, bo bałam się właśnie pytań o te dokumenty, ale uczyć się...to może przesada - wystarczy wiedzieć co w nich jest. Ponadto polecam "lekturę" ważniejszych rozporządzeń - o awansie, o sposobie klasyfikacji, oceniania i promowania (ze zmianami), dodatkowo jak pracujecie z uczniami z upośledzeniem, czy macie dziecko z orzeczeniem w klasie warto wiedzieć ile godz. rewalidacyjnych zajęć mu przypada, ile jest godz. zajęć nauczania indywidualnego. Jeżeli organizowałyście wycieczki to aż się prosi lektura rozporządzenia dotycząca sposobów organizowania wycieczek . Najlepiej by było,żeby ktoś z boku patrzący, ale znający się na rzeczy - nauczyciel -przeczytał Wasze autoprezentacje czy sprawozdania i wymyślił pytania do Waszych przyszłych wystąpień. Wierzcie mi lub nie, żadne z pytań, które znalazłam w necie i w innych źródłach nie padło. Tylko to co robiłam. Uważam, że dobrze, bo w końcu mamy się znać na tym co robimy. Dokumenty - rozporządzenia wystarczy wiedzieć, że są i gdzie ich szukać. Aha - Statut i WSO też wrzuciłabym do worka "Obowiązkowych Lektur" .

TRZYMAM KCIUKI NADAL ZA WSZYSTKICH JUŻ NIEDŁUGO MIANOWANYCH :mrgreen:

malfi

Postautor: malfi » 2013-08-09, 10:06

Dzięki :) W takim razie idę się opalać wraz z ustawą o systemie oświaty :)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-09, 10:17

magdalenasłapa pisze:Najlepiej by było,żeby ktoś z boku patrzący, ale znający się na rzeczy - nauczyciel -przeczytał Wasze autoprezentacje czy sprawozdania i wymyślił pytania do Waszych przyszłych wystąpień.

Otóż to, koledzy po fachu.

Awatar użytkownika
oliweczkaS
Przedmiot: Biologia, Przyroda

Postautor: oliweczkaS » 2013-08-09, 12:12

Dziewczyny nie popadajcie w panikę. Skupcie się na swojej prezentacji. Pytania pewnie będą związane z waszą działalnością. Ogólnie orientujcie się w głównych przepisach, ustawach itp. Dacie radę z palcem w nosie:)
Oliwia- mama Zuzanny i Błażeja. Żona Darka.
Nauczyciel, jeszcze nie narzekający na pracę :)

ewkamewka

Postautor: ewkamewka » 2013-08-09, 13:32

Dziewczyny, łączę sie w bólu czekających na egzamin.mam 21 sierpnia.Zaczęłam pisac autoprezentację .Postanowiłam nie pisać po kolei stanrardami jak w sprawpzdaniu tlko o tm co w mojej prac było najważniejsze i czym sie cce pochawalić.Niestety zajęło mi to tylko 7 minut. Nie bardzo umiem lac wode, nie chce się powtarzać. Może macie jakaś przykładową autoprezentację jeąli tak to poproszę:)

ewkamewka

Postautor: ewkamewka » 2013-08-09, 13:38

Przepraszam za literówki:) i podwóje wyslanie. Co ten stres robi z człowiekiem:):)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-09, 13:49

ewkamewka pisze:Przepraszam za literówki:) i podwóje wyslanie

To taki urok tego forum. Wystarczy kliknąć raz w wyślij, zlekceważ pokazujący się błąd:)

jaczek
Przedmiot: Język angielski

Postautor: jaczek » 2013-08-09, 15:12

Ja też jestem w sytuacji czekających na egzamin - godzina zero 20 sierpnia- pracuje nad autoprezentacja i mam mieszane uczucia zeby wszystko zawrzec co wymagane a jednoczesnie zainteresować komisje. Jakby ktoś chciał się podzielić swoją prezentacja to bylabym wdzięczna- uczę w SP angielskiego

mmiwona
Przedmiot: Inne

Postautor: mmiwona » 2013-08-09, 15:29

Witam serdecznie!
...uuufff już po. Zdałam, poszło mi bardzo dobrze:))) zrobiłam w końcu prezentację w pp i album ze zdjęciami:) bardzo komisji się podobało. trochę zaskoczyła ich moja prezentacja bo musieli wołać informatyka z kablami do rzutnika .... ale efekt był fajny. Ja raczej też jestem zadowolona. zaskoczyły mnie trochę pytania... nastawiłam się raczej na pytania do prezentacji albo dotyczące mojej pracy a tu były również inne
1. sukces zawodowy
2. Jak motywuje dzieci do pracy?
3. jakie zmiany zaszły - czego dotyczyły w rozporządzeniach MEN od 2004 2 spr awansu zawód nauczycieli (ale poradziłam sobie)
4. nie pamiętam dokładnie .....Wymienić organy szkoły i opisać moją współprace z nimi - na czy polegała?
5. najnowszy przepisy ustawy o pomocy społecznej czego dotyczy jakich zmian? chodziło o KIP, od września nie obowiązują.....

ogólne wrażenie fajne:) jestem zadowolona bo chyba dobrze się przygotowałam. Pani dyrektor, która ze mną była widać, że jest zadowolona.

DZIĘKUJĘ ZA MATERIAŁY, RADY I WSPARCIE WRESZCIE WAKACJE !!

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-09, 15:45

Obrazek

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-09, 15:48

mmiwona pisze:najnowszy przepisy ustawy o pomocy społecznej

Chodzi o KIPU?
KIPU to nie pomoc społeczna, chyba przejęzyczenie.
To pomoc psychologiczno-pedagogiczna, chodzi o to: http://www.men.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=155

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-08-09, 17:23

Brawo! Gratuluję! :D
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”