Protest przeciwko seksedukacji

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

koma

Re: Protest przeciwko seksedukacji

Postautor: koma » 2013-08-31, 18:27

koma

Postautor: koma » 2013-08-31, 18:39

Basso profondo pisze:Nie bądź bezczelna.
Basso profondo pisze:I nie łżyj,

Tracisz rezon dyskutanta, Basso :P
Prawda w oczy kole? :lol:

A myślałam, że wyzwala :P

koma

Postautor: koma » 2013-08-31, 18:41

Basso profondo pisze:Niczego takiego nigdy nie pisałem.
To przeciw czemu protestujesz?? :wink:

koma

Postautor: koma » 2013-08-31, 18:47

Basso profondo pisze:MEN współorganizowało konferencję, na której promowano w Polsce raport WHO, czy nie?

Nie!!
Przedstawiciele resortu edukacji wzięli natomiast udział w konferencji eksperckiej nt. Standardy edukacji seksualnej w Europie. Rekomendacje WHO, zorganizowanej przez Biuro Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w Polsce oraz Biuro Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP) w Polsce w dniu 22 kwietnia 2013 r. Podczas spotkania pracownicy MEN informowali uczestników konferencji o obowiązujących w polskim systemie oświaty rozwiązaniach w zakresie edukacji seksualnej, podkreślając, że zapewniają one uczniom możliwość udziału w zajęciach wychowanie do życia w rodzinie, które obejmują edukację seksualną, ale także przewidują znaczącą rolę rodziców w tej edukacji, poprzez obowiązek przedstawienia rodzicom pełnej informacji o celach i treściach realizowanego programu nauczania, podręcznikach szkolnych oraz środkach dydaktycznych, jak również poprzez możliwość zgłoszenia dyrektorowi szkoły rezygnacji z udziału w zajęciach.

Należy podkreślić, że opracowane przez WHO Standardy edukacji seksualnej w Europie nie mogą stanowić i - jak wyraźnie wskazano na str. 7 tego dokumentu - nie stanowią wytycznych do wprowadzenia opisanego modelu edukacji seksualnej. Poszczególne kraje mają bowiem własne wytyczne i regulacje w tym zakresie.

koma

Postautor: koma » 2013-08-31, 18:53

W koło Macieju...

Mam dość.
Udowodniłam, że nie wiesz, przeciw czemu protestujesz - dalsza rozmowa nie ma sensu.

Zanim coś powiesz, sprawdź, ile w tym prawdy.

Dla mnie EOT.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2013-08-31, 19:01

Basso profondo pisze:Jaka prawda? MEN współorganizowało konferencję, na której promowano w Polsce raport WHO, czy nie?

Promowano, czy raczej przedstawiono?
Basso profondo pisze:Nie bądź bezczelna.

Basso profondo pisze:I nie łżyj

Basso, czyżby brak konkretnych argumentów na poparcie swojego "słusznego" zdania wywoływał agresję?
Basso profondo pisze:Współorganizowali konferencję - znaczy coś było na rzeczy, jakieś siły zainteresowane promowaniem treści zawartych w raporcie w MEN działają.

Te siły to zobaczyłeś w szklanej kuli?

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2013-08-31, 19:18

Basso profondo pisze:Potem okazało się, że wszystko, co dziennikarz napisał, było prawdą.

Prawdą było jedynie to, że przedstawiono taki raport, który zawierał określone sformułowania i propozycje, a nie zalecenia i nakazy.
Basso profondo pisze:MEN współorganizowało konferencję, na której lansowano chory światopogląd. W MEN działają siły zainteresowane promowaniem zaleceń WHO

A co to znaczy "lansowano chory światopogląd"?
Czyżby w formie nacisków?
A może metodą łagodnej perswazji?

koma pisze:Przedstawiciele resortu edukacji wzięli natomiast udział w konferencji eksperckiej nt. Standardy edukacji seksualnej w Europie. Rekomendacje WHO, zorganizowanej przez Biuro Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w Polsce oraz Biuro Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP) w Polsce w dniu 22 kwietnia 2013 r

koma

Postautor: koma » 2013-08-31, 19:20

Basso profondo pisze:Potem okazało się, że wszystko, co dziennikarz napisał, było prawdą.

Erystyka, erystyka...hihihiiii...
Basso profondo pisze:O istnieniu tych sił wnioskuję z faktów

Oczywiście są to siły nieczyste.
Basso profondo pisze:Wnioskowanie przeprowadzam na podstawie doświadczenia życiowego i zasad logicznego rozumowania.
Wnioskuj na podstawie faktów. :P

koma

Postautor: koma » 2013-08-31, 19:32

Lecz się, człowieku...

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2013-08-31, 19:49

Basso profondo pisze:Dziennikarz podawał:

Basso, napisałem Ci wprost, a Ty dalej swoje.

Ja wiem, że różne środowiska organizują sobie konferencje, publikuja materiały itd.

Ja pytam, skąd ta tragedia nadciąga? Kiedy MEN wskazał wytyczne dla nauczycieli jak należy nauczać tego "przedmiotu" i jakie treści i komu przekazywać.

Pokaż mi zmieniona podstawę programową, któa do tego przed czym ostrzegasz zobowiązuje.

A jesli nie jestes w stanie tego zrobić, to załóz wątek o sprzeciwie wobec "zakusów pewnych organizacji" co do tej edukacji, a nie jej jako takiej.

Jeśli podczas lekcji biologii mowa jest o rozmnażaniu, to jest "edukacja seksualna".
Gdy w szkole, kościele, czy w domu rozmawiamy o inicjacji seksualnej, miłości cielesnej to jest edukacja seksualna.

Jeśli masz określony pogląd na to jak i kiedy okresloną wiedze przekazać i stymulowac określone zachowania, to je przedstaw, ale na miłość boską nie traktuj tu przynajmniej ludzi w taki sposób jakby byli kretynami.

Możemy podyskutować na ten temat, ale nie na temat tragedii, która ogarnia nasze dzieci, bo MEN chce 4 latki nakłaniać do seksu.

Możesz być zdania, że seks powinien być tabu i Twój syn doznający wzwodu, czy np. nocnych ejakulacji nie powinien w ogóle pytać o to, co się z nim dzieje.
Ja powiem, że należy wyjaśnić.

Ale nie chcę marnować czasu na pitolenie o tym, jak to obecna władza wpycha małe dzieci w brudy seksualnej rozwiązłości.

Ja potrafię odróżnić dysputy naukowców, czy przedstawicieli jakichś organizacji od decyzji administracyjnej zobowiązującej mnie lub moich kolegów do takiego działania.
Dla Ciebie widać to nie robi różnicy.

Basso profondo pisze:Jesteś przedstawicielką środowisk, które zwalczam. Jesteś moim ideologicznym wrogiem.

A może wzorem nauki Kościoła, do którego należysz, czy wiary, która wyznajesz należałoby rozmawiać, może nawet przekonywać ... a nie zwalczać?

Jak to jest, że najgłośniej o walce krzyczą ci, co powołują sie na religie miłości;)

Basso profondo pisze:To ich związki są nielegalne? Znów ta sowietyzacja języka, propagandowa zmiana znaczenia słów; widzisz, jak łatwo się tym zarazić?

Czepiasz się słówek, choć doskonale wiesz o co chodzi. Nie udawaj głupiego.
Chodzi o możliwość formalnego zawarcia takiego związku.

I skończ z tymi tekstami, człowiek wykształcony i inteligentny nie potrzebuje takich wzorców.

Basso profondo pisze:Współorganizował konferencję czy nie?

To nie znaczy, że jako administracyjny organ popiera przedstawiane tam treści, a tym bardziej nie oznacza to, że do promowania tych treści zmusza szkoły.

Nigdy nie brałes udziału w dyskusjach na kontrowersyjne tematy, gdzie przedstawiano nawet skrajnie przeciwstawne opinie?

Sa na tym świecie ludzie, którzy preferują rozmowę od walki i zwalczania środowisk.

Basso profondo pisze:Znowu łżesz.

To jest ten nie zsowietyzowany język?

Basso, co się z Toba stało?

Miewałeś niekiedy kontrowersyjne opinie, ale do politykierskiego slangu, że o chamstwie nie wspomnę, się ni posuwałeś.

To co czytam na ostatniej stronie wątku powala na podłogę.

Basso profondo pisze:Agresję wywołuje bezczelność i łgarstwo. To zdrowy, naturalny, zrozumiały odruch.

No cóż, mnie inaczej wychowano, widocznie w lewackiej rodzinie, bo uczono mnie, by w sytuacji, gdy zachowam się niestosownie przeprosić, a nie szukać usprawiedliwienia.

... ba, nawet ten zsowietyzowany model wpajam moim wychowankom i uczniom ...

Współczuję.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-08-31, 20:03

Basso, agresja to zdrowy, naturalny odruch... ? Od kiedy taki zawzięty katolik propaguje agresję? Zalecenie z którego listu biskupów to jest?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2013-08-31, 20:24

Basso profondo pisze:Przecież nie będę jej kamienował. Ale gdy pomyślę, że mogłaby uczyć moje dzieci, wpajając im mimochodem, że oddałaby homoseksualistom dzieci do adopcji, by otrzymały te dzieci czułość, której im brakuje, to mną po prostu trzęsie

Teraz już jestem tego całkowicie pewna.
Basso, zrób z tym coś, bo inaczej staniesz się ofiarą własnej nienawiści.

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2013-08-31, 20:24

Basso profondo pisze:Przecież nie będę jej kamienował. Ale gdy pomyślę, że mogłaby uczyć moje dzieci, wpajając im mimochodem, że oddałaby homoseksualistom dzieci do adopcji, by otrzymały te dzieci czułość, której im brakuje, to mną po prostu trzęsie :/

Każdy ma prawo do własnych opinii, możemy się z tymi opiniami nie zgadzać.

na forum wymieniami opinie, one nie muszą być treściami przekazywanymi dzieciom.

Jestem przeciwny takim adopcjom, ale nie widzę potrzeby, by wpajać swoim uczniom moje poglądy w tej materii. Nie ma takiej potrzeby.

Basso profondo pisze:Gdybym po lekcji, na której moje dziecko usłyszy takie rewelacje, wpadł do szkoły, to nie wiem, co by zwyciężyło: instynkt czy rozum.

Lewactwo łapska precz od moich dzieci!

Mogę Ci jedynie współczuć.

Basso profondo pisze:Nie ma takiej możliwości. Homoseksualistom nie mogą przysługiwać przywileje należne rodzinie.

Zapomniałeś dodać "moim zdaniem".

Bo inni ludzie maja prawo sądzić inaczej.

Po drugie, pisałes o "przywilejach" i to kosztem rodziny.

Nie udowodniłeś, że tak sie dzieje.

Żadna rodzina nie ucierpi z powodu tego, że dwóch gejów zawarło związek partnerski, który z zasady daje prawa, które można nadać inaczej, ale jest to po prostu bardziej skomplikowane.

Basso profondo pisze:Dobra, dobra. Polski urzędas nie zaangażuje się w coś, co jest sprzeczne z jego światopoglądem. W MEN jest pełno postkomuszych złogów.

Chryste, jakbym chciał takiej pseudo-dyskusji, to bym udawał homoseksualistę na forum Frondy.

Taki język uwłacza godności intelektualisty. ... ale Ty jesteś bojownikiem, a nie nauczycielem, którego rola jest uczyć dialogu, pokojowego - a nie wojowniczego - sposobu rozwiązywania ... nawet nie konfliktów, a różnicy zdań.

Dajże spokój Basso, idź drogą chrześcijanina, a nie agresora... albo nie powołuj sie na ta religię, bo jej przeczysz.

koma

Postautor: koma » 2013-08-31, 20:24

Basso profondo pisze:Gdybym po lekcji, na której moje dziecko usłyszy takie rewelacje, wpadł do szkoły, to nie wiem, co by zwyciężyło: instynkt czy rozum.

Oczywiście, żę instynkt. :mrgreen:
:mrgreen:
Basso profondo pisze:W MEN jest pełno postkomuszych złogów.

Duszno i parno w tej kruchcie...
Basso profondo pisze:Lewactwo łapska precz od moich dzieci!
I krzyżęm po łbach, Basso, po łbach :mrgreen:

koma

Postautor: koma » 2013-08-31, 20:34

Basso profondo pisze:Zgrany masz ten chwyt.

Nie pozwolisz mi o nim zapomnieć.
Widzę cię oczyma wyobraźni, jak to robisz. :mrgreen:

Wróć do „Szkolna codzienność”