Imprezy szkolne

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
zwrotka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Imprezy szkolne

Postautor: zwrotka » 2013-09-19, 19:18

Może moglibyście się podzielić informacjami o ciekawych, niestandardowych imprezach, które dzieją się w waszej szkole. Potrzebuję inspiracji, pomóżcie proszę!

U mnie np. organizujemy Międzyszkolne Igrzyska Klas Integracyjnych, wystawę psów, konkurs fotograficzny 'Czar wakacji', konkurs wiedzy o patronie szkoły, międzyklasowy turniej kabaretowy.

Awatar użytkownika
linczerka

Re: Imprezy szkolne

Postautor: linczerka » 2013-09-19, 20:26

zwrotka pisze:konkurs wiedzy o patronie szkoły

Zamieniłabym na coś innego, jeśli już takowe się odbywały. Np. "Dzieci -patronowi" i każda klasa coś przygotowuje (wszelkie formy sceniczne i artystyczne) lub np. jeśli to pisarz, jakiś jego motyw przewodni i do niego różne prace klas.

Może: "Szkoła w czterech porach roku"? - każda pora roku inaczej przygotowana. Np. jesień - jakiś dzień wybrać i wszyscy przychodzą w kolorach jesiennych, konkurs klas na wykonanie stroika jesiennego, zima -np. czytanie wiersza i malowanie na żywo ilustracji do wiersza

"Dzień talentów" - popisy indywidualne, grupowe, klasowe (wedle uznania). I tu cała gama możliwości- od koncertów muzycznych po balety, rapowania, haftowania, gotowania, projektowania, wyeksponowanie talentów wszelkiej maści.

"Pociąg przyjaźni" - losowanie nazw państw, każda klasa coś przygotowuje specyficznego dla wylosowanego kraju - klasy podejmują decyzję, co to ma być i w jakiej formie

Coś związanego z Rokiem Rodziny (może twórczość polonistyczno -dziennikarsko -artystyczna?) Z akcentem na pokaz tego na jakimś spotkaniu z rodzicami?

Albo "Tradycje, które odeszły w zapomnienie"?

Tak sobie wymyśliłam na szybko. Nie wiem, jakie masz możliwości i pole do działania. Nie wiem, czy moje pomysły mają rację bytu. Bo to na szybkiego z głowy a nie ze szkoły :) Ale pomysł rodzi pomysł.

Wystawa psów mi nie leży osobiście. Może w ogóle wystawa zwierząt?
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
zwrotka
Przedmiot: Matematyka

Postautor: zwrotka » 2013-09-19, 20:34

:) :) Dziękuję, pomysł na 'Dzieci - patronowi' bardzo mi się podoba. Muszę nad tym pomyśleć!
'Tradycje, które...' też ciekawe.

Ale pomysł rodzi pomysł.

Właśnie o to chodzi!!
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko masz rację - wydaje ci się.

fan887
Przedmiot: Geografia

Postautor: fan887 » 2013-10-14, 19:25

Zasadniczo w każdej szkole może coś się dziać. Przecież pomysłów może być niezliczona ilość. Współzawodnictwo klas w różnych zakresach. Zawody w radzeniu sobie ze sprzętem biwakowym, konkursy kulinarne, artystyczne, krasomówcze, itp.
Bo w każdym zjawisku istnieje magia.

fan887
Przedmiot: Geografia

Postautor: fan887 » 2013-10-14, 19:25

Zasadniczo w każdej szkole może coś się dziać. Przecież pomysłów może być niezliczona ilość. Współzawodnictwo klas w różnych zakresach. Zawody w radzeniu sobie ze sprzętem biwakowym, konkursy kulinarne, artystyczne, krasomówcze, itp.
Bo w każdym zjawisku istnieje magia.

Wróć do „Pogaduszki”