Witam! Jestem mama ucznia drugiej klasy SP. Po powrocie z wakacji okazało się, że wychowawczyni mojego syna została zastępca dyrektora, z racji czego musiała oddać część godzin, które miała z naszymi dziećmi. Niestety oddała godziny z edukacji polonistycznej. Przejęła ich Pani bibliotekarka, która jedynie miała zastępstwa z dziećmi, gdy nie było jakiegoś nauczyciela. Z tego co mi wiadomo nigdy samodzielnie nie uczyła dzieci.
Znalazłam przepis który mówi, że klasy I-III powinien prowadzić jeden nauczyciel, jedynie wychowanie fizyczne, muzyczne, plastyczne, język obcy nowożytny może prowadzić inny wykwalifikowany nauczyciel. Proszę o potwierdzenie kogoś kto się w tym orientuje, i co ewentualnie jako rodzice możemy zrobić. Czy możemy jako rodzice sprawdzić wykształcenie nauczyciela, bo obawiamy się, że ta Pani nie posiada wykształcenia wymaganego do nauczania dzieci.
Proszę o jakąś radę co możemy jako rodzice z tym zrobić. Czy możemy zażądać aby wychowawczyni prowadziła z dziećmi edukację polonistyczną, a ewentualnie oddała w-f, plastykę lub muzykę, i na jaki przepis ewentualnie się powołać.