Zmiany organizacji roku szkolnego.

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

cecylia.kalafut
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Zmiany organizacji roku szkolnego.

Postautor: cecylia.kalafut » 2013-10-21, 20:15

Kochani! Często zaglądam na forum, dużo korzystam- i cieszę się że jesteście. A teraz potrzebuję Waszej rady. Jak to jest z "odrabianiem" w soboty takich dni jak wigilia, dni między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem, Wielkiego Piątku itd. W sumie 12 dni.

Jesteśmy normalną państwową podstawówką w niewielkiej miejscowości. Rodziny wielopokoleniowe, nigdy nie było problemów z opieką nad dziećmi- a szkoła w czasie dyżurów w ferie świeci pustkami.No może niezupełnie, bo 4-5 chłopców z nudów przychodzi pograć w ping-ponga. Inne zajęcia nie nie są w ogóle brane pod uwagę przez dzieci.

A w tym roku okazuje się że odrabiamy ferie świąteczne zimowe i wiosenne i wszystko co możliwe.Powiedzcie, czy wyszły jakieś nowe przepisy wprowadzające "pracujące soboty" o których nie wiemy, czy jest to nowe nadużycie władzy? Może gdzieś jeszcze istnieje ten problem w innej formie?Ja przyznam, że mam wielu znajomych nauczycieli i oni tego dylematu nie mają.
Wychowywać- to kochać i wymagać

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Re: Zmiany organizacji roku szkolnego.

Postautor: Melizabeth » 2013-10-21, 20:49

U nas nie ma odrabiania. Zwłąszcza, że dyrektor ma do dyspozycji 10 dodatkowych dni wolnych od zajęć.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-10-21, 20:52

cecylia.kalafut, odrabiacie ferie???
Ale dlaczego?? To ile tych sobót macie pracować?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2013-10-21, 21:43

cecylia.kalafut pisze:A w tym roku okazuje się że odrabiamy ferie świąteczne zimowe i wiosenne i wszystko co możliwe.Powiedzcie, czy wyszły jakieś nowe przepisy wprowadzające "pracujące soboty" o których nie wiemy, czy jest to nowe nadużycie władzy?

Myślę, że jest to nadużycie władzy.

Obecnie nauczyciele placówek feryjnych korzystają z urlopu w ferie zimowe i letnie. Od stycznia 2014 r. ma się to zmienić i nauczyciele zyskają prawo tylko do 47 dni roboczych urlopu, a nie 53 jak było dotychczas. Po nowelizacji Karty Nauczyciela nauczyciel będzie mógł wykorzystać 47 dni urlopu nie tylko w czasie ferii szkolnych, ale także w dni wolne od zajęć lekcyjnych, jak np. w czasie przerwy świątecznej lub w dni, które są ustalone jako dodatkowe dni wolne. Do tej pory dni te nie były czasem urlopu nauczycieli, jednak w praktyce nie przebywali oni wówczas w szkole, mimo że powinni pozostawać do dyspozycji dyrektora. Do 31 grudnia nauczyciele będą musieli zaplanować swój urlop wypoczynkowy na kolejny rok.

Zdaniem MEN bezprawnie wypoczywamy podczas ferii świątecznych. Widocznie twój dyrektor stwierdził, że da wam wolne w okresie świątecznym, ale tylko wówczas, gdy te dni odpracujecie. W proponowanej znowelizowanej ustawie KN nie ma mowy jednak o odpracowywaniu tych dni lecz o prawie do wzięcia urlopu w tym okresie w ramach wskazanych 47 dni.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2013-10-22, 09:08

Czyli jeśli wykorzystam 10 dni ferii, to zostaje mi 37 dni. Jeśli jeszcze wykorzystam 5 dni z ferii świątecznych, to 32. Wakacji zostaje mi do ok.15.08- muszę wracać do szkoły. Hm....na czym właściwie polega zmiana? Przecież zawsze tak było? Od 15.08 do dyspozycji dyrektora. Przyjeżdżało się do szkoły, robiło porządki, przygotowywało papiery etc..Tyle, że nikt nie siedział 8 godzin dziennie, wystarczyło trzy godziny, i nie w każdy dzień tygodnia( więcej pracy wykonywało się w domu na wlasnym komputerze). Teraz trzeba będzie odsiedzieć ileś godzin w szkole czy jak?( bo przecież pod koniec sierpnia to raczej nie uruchomimy "półkolonii"- w każdym razie w naszej szkole to nawet jeśli to skorzystałoby z tego ok. 15-20 uczniów( czyli pracy dla dwóch nauczycieli maks). A reszta?

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2013-10-22, 17:52

Dobrze myślisz. Urlop pomniejsza się o dni wolne wykorzystane w ferie świąteczne. Albo w te ferie przychodzi się do pracy. Aleeee....jest jeszcze możliwość wykonania innych zleconych przez dyrektora czynności, np. w domu.

U mnie jest tak, że rozpisaliśmy dyżury na wszystkie dni wolne, wypadło to po 2-4 osoby na dzień. Zgłoszenia były dobrowolne, czyli każdy nauczyciel deklarował się na 1 dzień, na konkretną datę. W zeszłym roku zgłosiłam się na 31 grudnia. Miałam obiekcje, czy nie popełniłam błędu, bo bałam się, że matki wybiorą się do fryzjera i napchają dzieci do świetlicy. Tak się jednak nie stało, bo wprowadziliśmy wypełnianie przez rodzica wniosku o opiekę nad dzieckiem. Rodzic musiał przyjść do sekretariatu, pobrać wniosek, wypełnić go. Rodzicom się nie chciało. w tym roku 14 października nauczycielki siedziały z 1 dzieckiem. Podzieliły się godzinami.

fragola
Przedmiot: Język polski

Postautor: fragola » 2013-10-23, 19:06

Widzę, że w innych szkołach jeszcze większe szaleństwo. To odrabianie dotyczy zajęć? U nas kiedy jeszcze nie było puli wolnych dni od zajęć dydaktycznych odrabiało się z raz w roku jakiś dzień w sobotę, ale nie 12. Teraz te wolne dni dotyczą uczniów, ale nikt nie każe nam odrabiać Wigilii itp. Za to muszę być do dyspozycji do 10 lipca i po 15 sierpnia. Dostajemy wtedy sporo poleceń służbowych, a że papierologia u nas rozwinięta jest co robić.

Wróć do „Pogaduszki”